Ekonomi ‘Tahsilat 10 milyar lira en fazla 10 eklenir’

‘Tahsilat 10 milyar lira en fazla 10 eklenir’

20.01.2011 - 02:17 | Son Güncellenme:

Babacan, 2B arazilerinde 10 milyarlık tahsilatın üzerine kısmen çıkılabileceği mesajını verirken, elde edilecek kaynağın yatırımlarda ve borç ödemede kullanabileceğini kaydetti

‘Tahsilat 10 milyar lira en fazla 10 eklenir’

2B tartışmalarına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı. İki gün önce Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun yaptığı açıklamalara destek verecek şekilde konuşan Babacan, 2B konusundaki tahsilatın öyle beklenildiği kadar çok yüksek bir şey olmayacak gibi göründüğünü açıkladı. Babacan, “Şu ana kadarki değer tespiti yapılan alanların bugünkü piyasa değeri 10 milyar lira falan, bunun üzerine belki bir 5-10 eklenir” diye konuştu.
Kanal 24 televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtlayan Babacan, tespiti yapılan alanlardaki toplam değerin bugünkü piyasa değerinin, kendilerinin isteyeceği rakam olmadığını vurguladı. Kendilerinin de bir talebi olacağını belirten Babacan, şöyle devam etti:
“Alanların piyasa değeri 10 milyar lira falan mertebesinde ki, bunlar çok kıymetli alanlar öncelikle tespiti yapıldı. Bunun üzerine belki bir 5-10 eklenir, ama bu, bugünkü toplam piyasa değeri.”
Bu arada 2B ile ilgili çalışmanın hazır olduğunu belirten Babacan, konuyla ilgili verilmesi gereken bazı kritik kararlar olduğunu da vurgulayarak, “Çalışmalarımız, en son Başbakanımıza arz ettikten sonra Meclis’e gönderilecek aşamaya geldi” dedi.

Haberin Devamı

ÇEVRE BAKANI ‘TEKRAR ORMANLAŞTIRMA OLMAZ’ DEDİ
Antalya Kepez’de bulunan Bakan Veysel Eroğlu ise, 2B yönündeki açıklamalarını sürdürdü. Antalya’daki Kepez ilçesinin sanayi bölgesi olduğunu ve üzerindeki fabrikaların yıllar önce kurulduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:
“Burayı tekrar orman haline getirmenin bir mantığı yok. Bunun yerine iki kat, hatta beş kat açık alanlarda orman kurmak istiyoruz. Bu, daha akıllıca değil mi? Bizden önce kaybedilmiş, üzerine fabrikalar, şehirler kurulmuş. 1981 yılından bugüne gelen 2B alanlarının problemini çözmek için hazırlıklarımızı yaptık. Bazıları ‘yok şu kadar para gelecek’ falan diyor. Biz parasını falan hesap etmiyoruz. Biz kangren olmuş bir meselenin artık çözümünü istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘BORÇ ÖDEMEDE KULLANABİLİRİZ’
Ali Babacan, 2B arazilerinden ifade edildiği gibi yüksek bir tahsilat beklemediklerinin altını çizdi. Şimdilik 2B’den 10 milyar liralık beklenti içinde olduklarını belirten Babacan, elde edilecek kaynağın kullanılabileceği alanlar hakkında da konuştu. Babacan, “Sadece sigaranın ÖTV’sinden her yıl ‘tıkır tıkır‘ gelen vergi, 15 milyar lira. Oradan ne gelirse programımızda olmayan yatırımlara yönlendirebiliriz ya da belki borç ödemede kullanabiliriz. İlave bir kaynaktır, küçümsememek lazım. Ama bizim birden bire Türkiye’yi ayağa kaldıracak, şahlandıracak, bütün sorunlarımızı çözecek, öyle bir tablo yok” dedi.

CEVAPLANMASI GEREKEN SORULAR
Ali Babacan, 2B ile ilgili daha cevaplanması gereken pek çok soru olduğu yönünde bir mesaj verdi. Babacan’a göre cevaplanacak bazı sorular ve bazı belirsizlikler 2B’den yapılacak toplam tahsilatı etkileyecek. Bakan Babacan’a göre o sorular ve belirsizlikler şöyle:
- Biz ne kadar bir talepte bulunacağız?
- Bu gayrimenkul sahiplerinden bir bakıma 2B pozisyonundaki arazilerin, mülklerin tapularını alabilmesi, legalize olmasıyla ilgili belki onu daha belirlememiz gerekiyor.
- İnsanların ne kadarı buna gelecek başvuracak? Belki ’şu anda biz memnunuz’ diyenler olabilecek.
- Oralarda bizim yaptırım mekanizmalarımız olacak mı, olmayacak mı?

Haberin Devamı

Ayda bir projeyle1.2 milyon metrekarelik inşaat yapacak
Tekstil faaliyetlerinin yanına dört yıl önce inşaatı da ekleyen Eroğlu Yapı, 2010’un son aylarında satışa çıktığı Halkalı’daki 757 konutluk İstanbul Lounge projesinden sonra şimdi de inşaatına eylül ayında başladıkları Büyükçekmece’deki 145 konutluk Yenimoda Evleri için satışa çıktı.
Bu yıl her ay bir proje lansmanı üzerine bir konsept kurduklarını ve Yenimoda Evleri’nin de bunun bir parçası olduğunu belirten Eroğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, projeyi, 18 bin 800 metrekarelik alan üzerinde 35 bin metrekare inşaat olarak projelendirildiğini kaydetti. Eroğlu, projeyi, “Marmara Denizi ve Büyükçekmece Gölü’nü gören bir arsa üzerinde geliştirilen butik bir proje” sözleriyle anlattı.

‘İlk üçe girmeye kararlıyız’
Her ay bir proje lansmanı doğrultusunda 2010 yılında projelere hız kazandırdıklarının altını çizen Eroğlu, bir kısmına devam ettikleri projelerin yanı sıra kalanlarına da haziran ayında başlayacaklarını açıkladı. Toplamda 1.5 milyar dolarlık bir yatırım ve 10 projeyle 1 milyon 200 bin metrekare inşa edeceklerini belirten Eroğlu, “Bu yatırımlarla sektörde önemli bir oyuncu olduğumuzu kanıtlıyoruz. Çünkü kısa bir süre için Türkiye’de inşaat sektöründe ilk üçe girmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Satış ve Pazarlama Direktörü Aybars Kızılsencer ise, projeye Büyükçekmece’nin kıymetli bir bölgesi olan Gürpınar Albatros mevkiinde hayat verildiğini vurguladı. Projeyi en fazla 24 ayda tamamlayacaklarını belirten Kızılsencer, metrekarede fiyat ortalamasının ise 2 bin 500 TL ile 3 bin 500 TL arasında değiştiğini belirtti.

Haberin Devamı

VADE FARKINI KALDIRIYOR
Eroğlu Yapı, satışına başladıkları yeni proje için kampanya da düzenledi.
Peşinatın vade farksız olarak ötelenebildiği kampanyada diğer ayırt edici özellik ise fiyatlara her şeyin dahil olması. Böylece firma, KDV de dahil olmak üzere pek çok masrafı üstlenecek. Ayrıca tapu masrafları, alt yapı bedelleri, abonmanlık, sayaç ve iskan harç bedellerini üstlenecek olan firma, daireleri de beyaz eşya ile teslim edecek.
Metrekare fiyatı
2.500 TL - 3.500 TL
En küçük konut ve fiyatı
67 m2 140.000 TL
En büyük konut ve fiyatı
432 m2 1.100.000 TL

Haberin Devamı

Kesişen noktada yeni kampanya
Esenyurt ve Bahçeşehir’in kesiştiği noktada yer alan Ntepe, ev sahibi olmak isteyenlere yeni bir fırsat sunuyor. Ntepe’de ‘Yüzde 25 peşin, 7 ay sonra taşın’ kampanyası ocak ayı sonuna kadar devam edecek. Kampanyadan yararlananlar hemen tapularını alabilecekler.
Özyurtlar İnşat’ın Esenyurt ve Bahçeşehir’in kesiştiği noktada inşaa ettiği Ntepe, toplam 15 bin metrekare alana kurulu. 400 konut, 40 ofis ve 40 adet de dükkândan oluşan Ntepe’de 1+1 daireler 117 bin TL’den, 2+1 daireler 227 bin TL’den ve 3+1 konutlar 257 bin TL’den satılıyor.
Ntepe’nin satışına 2009’un Aralık ayında başlanmış ve dört gün içinde projenin yüzde 80’i satılmıştı.

İkonik binalar değeri yükseltir
İstanbul’un köysel bir yerleşim şeklinden kentsele dönüşümü için uzun vadeli makro planlamalara ihtiyaç olduğunu belirten Tepe İnşaat Genel Müdürü Atila Kemal Oğuz, şehrin ulaşım altyapısının da buna uygun olarak yeniden planlanması gerektiğini kaydetti.
Bu yüzden sürekli büyüme yerine mevcut sınırların içinde kalacak bir konsept üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini vurgulayan Atilla Kemal Oğuz’un bir diğer önerisi de İstanbul’un kentsel değerini artıracak ikonik projeler oldu.
Öte yandan, kentsel dönüşümün bölümler halinde planlanması gerektiğinin altını çizen Oğuz, “Kentte adalar yaratılarak bunlar üzerine ağırlıklar verilmeli. Belirli bir finansman gücü, organizasyon yapısı, bu alandaki uzmanlığı ve tecrübesi olan firmalarla işbirliği yapılarak şehre değer katacak yeni projeler üretilmesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.
Bu bölümlere yapılacak binaların güvenlikli, sosyal donatılı olması gerektiğini kaydeden Oğuz, “Bu projelere toplu konut projelerine düşük faizli kredi ve emlak vergisi gibi avantajlar sağlanmalı ve teşvik edilmeli. Ayrıca çevreci ve çevre dostu konut yapım yönetmeliğinin de teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Dönüşüm reçetesi:

1- İkonik bir yapı türü benimsenmeli.
2- Dönüşüm, belli sınırlar içinde yoğunlaşmalı, trafik planlaması göz ardı edilmemeli.
3- Kentte adalar yaratılarak bunlar üzerine ağırlıklar verilmeli.

Beypazarı için yeni yorum, TOKİ’den
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanı (TOKİ) Erdoğan Bayraktar, geleneksel Türk mimarisinin yaşatabilmek için son olarak Ankara Beypazarı Evleri’ni model aldıklarını açıkladı. Ayvaşık Mahallesi’ne yapılacak 256 konutu bu kapsamda yeniden yorumlayacaklarını vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:
“Yeni konutlarda farklı dış cephe anlayışları deneyeceğiz. Bu konutlarda kaybetmek istemediğimiz yöresel mimarinin özelliklerine yer vereceğiz. Daha önce Kuzey Ankara Kent Girişi Dönüşüm Projesi’nde Osmanlı ve Selçuklu çizgisi taşıyan mimari örnekleri kullanmıştık. Bu anlayışı Hasankeyf ve Mardin Evleri, Rize Çamlıhemşin Evleri, Bolu Göynük ve Mudurnu Evleri ile devam ettiriyoruz.”
TOKİ’nin geliştirdiği plana göre, Beypazarı evlerine geleneksel mimarinin yaşatılmasının yanı sıra, günümüz standartları da adapte edilecek. Beypazarı Evleri, 208’i 2+1 ve 48’i de 3+1 olarak planlanan 16 bloktan oluşacak.

Yazarlar