Ekonomi Tarıma büyük destek var

Tarıma büyük destek var

13.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ziraat Bankası, 'Yeni Tarım Stratejisi' kapsamında sunduğu tarımsal kredi ürünlerinin sayısını artırırken, kredi miktarlarını yükseltti ve kredi sürelerini uzattı.

Tarıma büyük destek var

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, “Tarımsal üreticilerimize kullandırdığımız kredileri 120 milyar TL’nin üzerine taşıdık. Kredi kullanan üretici sayımızı 732 binin üzerine çıkardık. Tarım sektörü, kurumsal nakit kredi portföyümüzde yüzde 20 ile en yüksek paya sahiptir. Tarım, Ziraat Bankası’nda her zaman birinci sıradadır” dedi.

Haberin Devamı

Çakar, “Kullandırdığımız tarım kredilerinin yaklaşık 100 milyar TL’lik kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın faiz desteği verdiği kredilerden oluşmaktadır. Bu kredilerin 32 milyar TL’lik kısmında faizin tamamı üretici adına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Yani üreticinin faiz gideri sıfırdır. Yaklaşık 23 milyar TL’lik kısmında üreticiye yansıyan faiz oranı yıllık yüzde 0.1 - 5 arasında; 43 milyar TL’lik kısmında ise yıllık yüzde 5 - 10 arasındadır” dedi.

Çakar, “Biz daha çok üretmek zorundayız. Bizim bir karış tarım arazisini boş bırakacak lüksümüz yoktur. Daha çok çalışmak, üretmek ve ülke tarımını ileriye taşımak zorundayız. Tarım sektörünün üretim potansiyelini biliyor, finansmanın ana bankası olarak ülke tarımının geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tarım ekosistemi

Tarım bankacılığı alanındaki yeni stratejilerinin ‘tarım ekosisteminin finansmanı’ olarak açıklayan Çakar, şunları söyledi:

“Tarım ekosistemini oluşturanlar; çiftçiler, tarımsal üretime yönelik girdi üreten ve tedarik edenler, üretici örgütleri, tarım ürünlerini depolayan, satan, işleyen, satışına aracılık eden tüccarlar, sanayiciler, esnaf, ürünleri nihai tüketicilere ulaştıran toptan ve perakende satıcılar, enerji üretenler, veri, yazılım, teknoloji geliştiren ve sunan şirketler ve strateji yapıcılardır. Ziraat Bankası tüm tarafları kapsayan ve finansal ihtiyaçlara cevap verecek bir stratejiyle tarım ekosisteminin ayrılmaz bir parçası ve bu ekosistemin finansmanının ana bankası olmayı sürdürecek.”

Takip oranı yüzde 0.82

Ziraat Bankası’nın tarım kredilerinde takip oranının yüzde 0.82’ye gerilediğini belirten Çakar, kredi borçları bir şekilde takip hesaplarına intikal etmiş olan üreticilere sunulan, faizsiz olarak defaten ödeme ve faizsiz olarak taksitlendirme çözümlerinin üreticiler tarafından yoğun ilgi gördüğünü, bu uygulamalarla takipteki tarım kredilerinin hem tutar, hem de oran olarak azaldığını, amaçlarının tarım kredilerini takibe düşmeden yönetmek olduğunu ifade etti.

Önemi anlaşıldı

Haberin Devamı

Çakar, “Kovid-19, tarımın ne kadar önemli olduğunu, gıdaya yeterli erişimi olmayan ülkelerin nelerle karşı karşıya kalabileceğini hepimize çok net olarak gösterdi. Şu açık ki, güvenilir ve sürdürülebilir gıdaya, kullanılabilir su kaynaklarına ve enerjiye sahip olan ülkeler, dünyanın geleceğinde söz sahibi olacaklar” dedi. Çakar, “Mekanizasyona ve teknolojiye erişimi, hammadde üreten yapıdan katma değerli ürünlere geçişi hızlandırarak, verimlilik, karlılık ve sürdürülebilirlik için işletmelerimizi ölçek ekonomisine uygun boyuta taşımalı, birlikte iş yapma kültürünü yaygınlaştırmalıyız” diye konuştu.

Krediler çeşitlendi limit ve süre uzadı

1-Yeni krediler

Ziraat Bankası’nın uygulamaya koyduğu yeni krediler:

- Genç çiftçi kredileri

- Kadın çiftçi kredileri

- Altın kovan kredisi

- Güneş enerjili tarımsal sulama kredisi

- Üreten kooperatif kredisi

- Tarım transfer kredisi

2-Yenilenen kredi ürünleri

Küçük ekipman kredisi

- Kredi limiti 50.000 TL’den 100.000 TL’ye yükseltildi.

- Azami vade 48 aydan 60 aya uzatıldı.

Haberin Devamı

3-Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var kredileri

- Kredi limiti 150.000 TL’den 250.000 TL’ye yükseltildi.

- Uygulama süresi 31.12.2023’e kadar uzatıldı.