Ekonomi Taşkın tehlikesine risk haritalı takip

Taşkın tehlikesine risk haritalı takip

17.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliğinin de etkisiyle günümüzde en fazla can ve mal kaybına neden olan afetler arasında yer alan taşkınla mücadele için Taşkın Tahmin Erken Uyarı Sistemi’nin ülke genelinde kurulması, taşkın konusunda kriz yönetiminden risk yönetimine geçilmesi için çalışmalar yapacak.

Taşkın tehlikesine risk haritalı takip

MELTEM GÜNEŞ / Ankara - Tarım ve Orman Bakanlığı 5 yıllık yol haritasıyla, su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasını hedefliyor. 

Haberin Devamı

YETKİ KARMAŞASI...

Yetki karmaşasının önlenebilmesi için Su Kanunu çıkarılacak, su tahsis planı hazırlanan havzalarda gerçek zamanlı ölçümlerin yapılacağı bir sistem oluşturulacak. Taşkın Tahmin Erken Uyarı Sistemi’nin ülke genelinde kurulması planlanırken, bakanlık, taşkın tahmini ve erken uyarı sistemi geliştirilen nokta sayısını bu yıl 75’e çıkarmayı hedefliyor. Bu kapsamda da, taşkın tehlike haritaları ve taşkın risk haritaları hazırlanacak.

KURAKLIK ONLİNE İZLENECEK

Tarımsal kuraklığın belirlenmesi ve izlenebilmesi için ise web portalı hazırlanacak. İlkbaharda ekilebilen ve su tüketimi daha az olan alternatif ürünlerin üretimi yapılacak, kuraklık toleransı yüksek çeşitler geliştirilecek. İklim değişikliği, çölleşme ve erozyon konularında yeterli sayıda uzman bulunmaması nedeniyle insan kaynağını güçlendirmeye yönelik de çalışmalar yürütülecek.