Ekonomi Telif ihlali yapanın banka hesapları bloke edilebilecek

Telif ihlali yapanın banka hesapları bloke edilebilecek

01.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Telif Yasası’nda değişikliğe gidiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, telif kavgalarını bitirmesi beklenen yeni yasa için 41 maddelik bir taslak metin hazırladı.

Telif ihlali yapanın banka hesapları bloke edilebilecek

Mayısta tamamlanarak incelenmek üzere Avrupa Birliği’ne gönderilecek taslak metnin eylül-ekim ayında yasalaşması planlanıyor.
Fikri mülkiyet alanındaki uluslararası davalardan ve bu alandaki akademik çalışmalarıyla tanınan Avukat Dr. Cahit Suluk, “Telif Yasası’nda yapılması düşünülen değişiklikle müzisyen, sanatçı, yazar ve çizer gibi telif hakkı sahiplerinin daha fazla telif kazancı elde etmesinin yolu açılıyor” dedi. “İhtiyati tedbirler ve gümrüklerde el koymaya ilişkin hükümler yeniden düzenleniyor” diyen Suluk şöyle devam etti: “Her iki geçici koruma önlemi olabildiğince genişletiliyor. Sözgelimi, bir telif ihlali yapan kişinin, banka hesaplarının bloke edilmesinden taşınır mallarına el konulmasına ve hatta tapu kayıtlarına şerh düşülmesine kadar bir dizi ağır önleme yer veriliyor. Benzer şekilde telif hakkını ihlal eden bir ürünün gümrüklerde herhangi bir işleme tabi tutulması halinde bu ürünlere el konulabilecek.”

‘Öksüz eserler’e düzenleme
Telif Yasası’na ‘alan adı’, ‘hizmet sağlayıcı’ ve ‘teknolojik önlemler’ gibi yeni tanımların gireceğini belirten Suluk, sahibi belli olmayan, yani ‘öksüz eserler’in de ilk kez düzenlemeye tabi tutulacağını kaydetti. Suluk, yapılacak düzenleme ile meslek birliklerinin adının da telif birlikleri olacağını söyledi.