Ekonomi TikTok’a Meclis’te ‘fenomen’ uyarısı

TikTok’a Meclis’te ‘fenomen’ uyarısı

06.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin farklı illerinde sosyal medya fenomenleriyle ilgili soruşturmalar devam ederken TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, 7 Aralık’ta “TikTok” gündemli toplanacak.

TikTok’a Meclis’te ‘fenomen’ uyarısı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara - Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, sosyal medyanın yeni baştan hukuksal ve yönetsel bir çerçeveye oturtulması gerektiğine işaret eti. Yayman, “Günümüzde sosyal medya kullanımı, hukuki, ahlâki, dini, kültürel bütün sınırları, bütün toplumsal kabulleri aşan bir noktaya ulaştı. Sosyal medyanın çocuk istismarı, müstehcenlik, kadın ticareti, uyuşturucu ticareti mecrası haline gelmesi; islamofobi, din karşıtlığı gibi hiçbir toplumun kabul edemeyeceği paylaşımların yapıldığı; terör örgütlerine prim veren, teröre bir meşruiyet alanı sağlayan yer olması sorunumuz var. Tüm bu nedenlerle sosyal medyanın yeni baştan hukuksal ve yönetsel bir çerçeveye oturtulması lazım” dedi.

Haberin Devamı

‘İCRAİ YETKİMİZ YOK’

Sosyal medya mecralarından çocukların zihinsel gelişimini engelleyen, aile yapısını ortadan kaldıran, gençlere yanlış rol model olan paylaşımların yapılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Yayman, ““TikTok’un Türkiye ve Avrasya Tik temsilcisi Emir Gelen Bey’i komisyonumuza davet ettik. Tiktok’a komisyon toplantımızda, Ya ‘fenomen’ dediğimiz bu kişileri durdurun ya da biz Dijital Mecralar Komisyonu olarak BTK’ya, RTÜK’e yaptırım çağrısında bulunacağız’ diyeceğiz. Bizim komisyon olarak icrai yetkimiz yok. Ama bant daraltma, yayın yasağı, reklam yasağı getirilmesi, lisans iptali gibi başlıklarla ilgili

BTK’ya, RTÜK’e çağrıda bulunabiliriz. TBMM’den bu konuyla ilgili böyle bir reaksiyon gelmesi çok önemli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Vatandaşlardan özellikle TikTok konusunda çok ciddi şikâyetler geldiğini aktaran Yayman, “Biz milletin talebi doğrultusunda Tiktok temsilcisini çağırdık; bize bu konularla ilgili açıklamalarda bulunmasını istiyoruz” dedi.

MEVZUAT NE DİYOR?

TCK’ya göre suç oluşturan içeriklerye ilgili yönetmelikle belirlenen tedbirleri almakla yükümlü. Sosyal ağ sağlayıcılar için, “çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma konusunda gerekli tedbirleri alma” zorunluluğu bulunuyor. Müstehcenlik suçunu işleyenlere 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası uygulanıyor. Sosyal medya, radyo, TV gibi araçlar aracılığıyla suçun işlenmesi halinde 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilebiliyor. Müstehcenlik suçunda çocukların kullanılması durumunda ceza alt sınırı 5 yıldan başlıyor ve 10 yıla kadar çıkabiliyor. İçerikleri yayınlayan ve yayınlanmasına aracılık edenlere ise 6 yıldan 10 yıla kadar hapis verilebiliyor.