Ekonomi TOBB: Ette KDV yüzde 1’e indirilmeli

TOBB: Ette KDV yüzde 1’e indirilmeli

11.05.2010 - 16:51 | Son Güncellenme:

.

TOBB: Ette KDV yüzde 1’e indirilmeli

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konseyi, ette KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesini istedi. Et ve süt hayvancılığına gerekli teşviklerin verilmesini talep eden TOBB Ticaret Borsaları Konseyi, hayvansal yem girdilerinde ve gübrede KDV oranının da yüzde 1’e çekilmesi gerektiğini vurguladı. Kayıt dışının önlenmesi için et için teşvik primi verilmesi önerisinde bulanan Konsey, GAP, DAP ve KOP projeleri bir an önce faaliyete geçirilmesi, üretim planlaması yapılması ve özellikle endüstri bitkilerinin üretimi azami düzeye çıkarılması noktalarına dikkat çekti.
TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı M.Mehdi Eker ile TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, Konsey Başkanı Nejat Ekrem Basmacı ve Konsey üyelerinin katılımıyla bugün Ankara’da gerçekleştirildi. Türk ekonomisinin ve özellikle tarım sektörünün sorunları detaylı biçimde görüşüldüğü konsey toplantısı sonrasında ortak bildiri yayımlandı. Türkiye’nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığının tam olarak bilinmediğinin vurgulandığı ortak bildiride bakanlıkça uygulanan numaralama ve kayıt sistemi daha etkin hale getirilmesi gerektiği vurgulandı. Hayvancılık politikalarının sıkça değişmesi nedeniyle, sektörün potansiyeli kadar gelişemediğine dikkat çekilen ortak bildiriye göre hayvancılık sektöründe uzun vadeli hedeflere dönük politika ve stratejilerin geliştirilmesi gerekli. Sektör şu taleplerde bulundu:
-Hayvancılık sektöründe üretime önem verilmeli, küçük yaştaki hayvanlar ve damızlık hayvanların kesimi teşvik yoluyla engellenmeli ve bu sektördeki kayıtdışılık önlenmeli. Et ve süt hayvancılığına gerekli teşvikler verilmeli. Ette KDV yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmeli. Hayvansal yem girdilerinde ve gübrede KDV oranı yüzde 1’e çekilmeli.
-Kayıt dışının önlenmesi için et için teşvik primi verilmeli. GAP, DAP ve KOP projeleri bir an önce faaliyete geçirilmeli, üretim planlaması yapılmalı ve özellikle endüstri bitkilerinin üretimi azami düzeye çıkarılmalı. Bu projelerin tamamlanması ile üretim artacağından, bölgeler arasında ürün naklinin sağlanması için lojistik sektöre de önem verilmeli.

Haberin Devamı

EBK’YA YENİ BİR MİSYON VERİLMELİ
-Et ve Balık Kurumu’na (EBK) yeni bir misyon verilerek, Kurum müdahale ve düzenleme kurumu haline dönüştürülmeli. Bu kapsamda, üretimi ve tüketimi dengeleyecek istikrarlı bir fiyat politikası oluşturulmalı. Mera Kanunu yeniden güncellenmeli ve meraların besicilik yapmak isteyen yatırımcılara açılması sağlanmalı.

SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ ARTIRILMALI
-Sertifikalı tohum üretimi artırılmalı ve kullanımı yaygınlaştırılmalı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı uhdesinde bulunan hayvan park pazar yerleri daha modern hale getirilerek, ticaret borsaları ile birlikte bir proje kapsamında değerlendirilmeli. Modern hale getirilen canlı hayvan pazar yerlerinde e-ticaret yapılmalı.