Ekonomi Toplumsal uzlaşmaya doğru

Toplumsal uzlaşmaya doğru

02.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Toplumsal uzlaşmaya doğru

Toplumsal uzlaşmaya doğru

Hükümet, ilk olarak özel sektörden Koç Grubu'nun dile getirdiği 'gerekirse bir yıl zamsızlık' önerisine dün 6 ay KİT zamlarını dondurarak karşılık verdi

BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Güneş Taner'in Milliyet'e verdiği, "Benzine 6 ay zam yok" haberini doğruladı. Yılmaz, "1998'in ilk yarısında sadece akaryakıta değil, kamu tarafından üretilen tüm ürünlere herhangi fiyat artışı yapılmamasını hedefliyoruz" dedi.
ANAP Genişletilmiş Başkanlık Divanı toplantısına başkanlık eden Yılmaz, gazetecilerin önceki gece akaryakıta ikinci kez zam yapılmasını ve Güneş Taner'in Milliyet'te yayınlanan, "Akaryakıta 6 ay zam yok" sözlerini anımsatmaları üzerine, şunları söyledi:
"1998 yılının ilk yarısında sadece akaryakıta değil, kamu tarafından üretilen tüm ürünlere herhangi bir fiyat artışı yapılmaması hedefleniyor. Belki birkaç zaruri üründe sorun çıkabilir. Ama hedefimiz tüm ürünlerde zam yapılmamasıdır."
Yılmaz, bir başka soru üzerine KİT ürünlerine 6 ay zam yapmama kararının IMF ile yapılan görüşmelerle ilgisinin olmadığını belirtti. Yılmaz, "Bu doğrudan doğruya, 1998 yılında enflasyon hedefine ulaşmamızı sağlamak için başvurulan bir düzenleme olacaktır. Esasen IMF ile yaptığımız görüşmelerde, enflasyonu Türkiye'de aşağı çekerek ekonomik istikrarı sağlamaya matuftur" şeklinde konuştu. 1998 yılındaki iç borç ödemelerinde bir sorun sözkonusu olmadığını da ifade eden Yılmaz, "Önemli olan devletin bu taahhütlerini yerine getirirken enflasyonu da kontrol altında tutmaktır" dedi.

Başbakan Yılmaz, Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan vergi reformu konosunda ANAP başkanlık divanında görüşmelerde bulunduklarını belirterek, "Vergi tasarısının bütçeden sonra Meclis'te görüşülmesini hedefliyoruz" şeklinde konuştu. Yılmaz, "Vergi yasalarında yapılacak olan düzenlemeler son çeyrek yüzyılda yapılan en geniş kapsamlı vergi düzenlemesidir" dedi. "Teknik zorunluluktan dolayı çok maddeli bir tasarı olacağı için bizim temennimiz Meclis'in bunu özel bir gündemle ele alması yönündedir" diyen Yılmaz, "Bu tasarı bütçenin hedeflerine ulaşmasında en önemli bir araçtır" şeklinde konuştu.
Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de, "Benzinde ve diğer girdilerde önümüzdeki 6 ay içerisinde hiçbir artış olmayacağını taahhüt ediyoruz" dedi. Temizel, vergi ve vergi ile düzenlemeler denince hep akla devletin geldiğini, vergi ile düzenlemelerin tek başına devletin dayatmasıyla gerçekleştirileceğinin zannedildiğini, ancak Türkiye'nin 45 - 50 yıllık bir deneyimden sonra bunun böyle olmadığını çok somut olarak gördüğünü söyledi.
Maliye Bakanı Temizel, Türkiye'nin yıllardan beri kaderi olarak kabul edilen bir enflasyonla boğuştuğunu ifade ederken, şöyle devam etti: "Ancak, bunun sadece bir maliyet enflasyonu olmadığını, meslektaşlarımız çok iyi bilirler. Türkiye'nin enflasyonu sadece bir maliyet enflasyonu değildir. Türkiye'nin enflasyonu büyük ölçüde psikolojiktir."