Ekonomi Tünel, köprü tamam haydi kanala gelin

Tünel, köprü tamam haydi kanala gelin

03.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan G. Kore'ye Kanal İstanbul daveti... Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaatında Güney Koreli firmaların rol oynadığı Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü’nü hatırlatarak, “Kanal İstanbul’da da Kore’nin yer alması ayrı bir iftihar vesilesi olacak” dedi

Tünel, köprü tamam haydi kanala gelin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore ile başta savunma sanayi olmak üzere ileri teknoloji alanlarında birlikte yapabilecekleri çok şey olduğunu belirterek ticaret hacmini katlama çağrısı yaptı. Güney Kore’nin Türkiye’de çok sayıda mega projede yer aldığını hatırlatan Erdoğan, “Bunların sonuncusu dünyanın en uzun asma köprüsü olacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü’dür. Burada yer almanız bizleri mutlu etmiştir. Şimdi ise Kanal İstanbul projemiz var ki, bu projenin içerisinde özellikle Kore’nin yer alması bizler için ayrı bir iftihar vesilesi olacak” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

15 milyar $ hedefi

Güney Kore seyahati kapsamında bir dizi temaslarda bulunulurken, iki ülke arasında dört anlaşma da imzaladı. Erdoğan’ın Güney Kore ziyaretinde iki ülke arasındaki ticari başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi de ele alındı. Erdoğan, iki ülkenin yaklaşık 7.5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi.

Erdoğan, “İstiyoruz ki bu çok daha ileri bir konuma ulaşsın. Her iki ülkenin gerek nüfus potansiyeli gerekse şu anda G-20 içerisindeki iki ülke olarak bunu yükseltmesi gereklidir diye düşünüyorum. Şu anda Türkiye ve Güney Kore’nin toplam nüfusuna baktığımız zaman 132 milyon nüfusa sahibiz. Gerçekten bu ticaret hacmi çok düşük. Bu 10-15 milyar dolara niye ulaşmasın? Özellikle de başta savunma sanayi olmak üzere ileri teknoloji alanlarında birlikte yapabileceğimiz çok şey var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan daha sonra Ulusal Meclis Başkanı Chung Sye-kyun ile görüştü. Erdoğan, Türkiye ve Güney Kore arasında yeni anlaşmalar imzaladıklarını belirterek, “Gerek ikili görüşmede gerekse heyetler arasında savunma sanayinde diğer birçok alanda bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz, bu konuların üzerinde durduk” diye konuştu. 2012’de stratejik ortaklık seviyesine yükseltilen ikili görüşmelerin bulunduğuna değinen Erdoğan, hedeflerinin siyasi olduğu kadar ekonomik, ticari, bilimsel, teknolojik, kültürel alanlarda bu ilişkileri daha da güçlendirmek olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini belirten Erdoğan, “Yıllık 7 milyar dolarlık bir ticaret hacmi, bu bizim arzuladığımız potansiyelin çok gerisinde. Onun için Serbest Ticaret Anlaşması’nın bir an önce imzalanmasında çok büyük faydalar var” dedi.

Tünel, köprü tamam haydi kanala gelin

4 ANLAŞMA İMZALANDI

Heyetler arası görüşmenin ardından iki ülke arasında dört anlaşma imzalandı. YÖK ile Kore Eğitim Bakanlığı arasında yükseköğretim alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı, Ulaştırma Bakanlığı ile Kore İletişim Teknolojileri Bakanlığı arasında bilgi ve iletişim teknolojileri, uydu alanlarında AR-GE’de işbirliğine dair mutabakat zaptı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı arasında işbirliği mutabakat zaptı, Sağlık Bakanlıkları tıp bilimleri alanlarında zapt imzalandı.

Haberin Devamı

İki lider, Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nda değişiklikler yapılması ve Deniz Taşımacılığı Anlaşması’nın bir an önce imzalanması üzerinde mutabık kaldı.

Erdoğan ve Moon, işbirliği projelerini genişletmeye yönelik çabalarını sürdürmek, bilim, teknoloji ve Ar-Ge alanlarında ikili işbirliği, bu alanlarda iki ülke arasındaki uzman değişiminin artırılması konularında mutabık kaldı.