Ekonomi Turizm 2019’da şaşırtacak

Turizm 2019’da şaşırtacak

12.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Turizmde 2018 yılının ilk 11 aylık verileri, rekorların yılı olan 2015’i yüzde 8 büyüme ile geride bıraktı. TÜRSAB, 2019’da ise ‘bugüne kadar görülmemiş şaşırtıcı rekorlar’ bekliyor

Turizm 2019’da şaşırtacak

Turizmde büyüme öngörüsü, yılın ilk verileriyle birlikte büyük rekorların müjdecisi olmaya başladı. 2018’i geride bırakarak hem kişi sayısı, hem de turizm gelirinde yüksek büyüme hedefi bulunan sektördeki ilk veri olan yılbaşı turizmi, geçen yıla göre yüzde 25 büyüdü. Yine önemli bir veri olan sömestirin ise rezervasyonlarla birlikte hızlı başladığı görülüyor. Buna göre sömestir tatilinin de geçen yıla yüzde 30 fark atması bekleniyor. Yeni yılda yüzde 100 doluluğa ulaşan kayak otellerinin sömestir döneminde de yüksek doluluklara ulaşılması bekleniyor.

Haberin Devamı

1000 $ olur mu?

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Boynueğri, “2018’in büyüme verisi tamamlanmadı. Ancak bu büyüme hepimizi heyecanlandıracak, umut verecek bir rakamda. Yılın ilk 11 ayında bile turizm tarihindeki en iyi yıl olan 2015’ten yüzde 8 daha fazla büyüdük. 2019’da dünyada en çok ziyaret edilen ülke sıralamasında ve turizm verilerinde bugüne kadar görmediğimiz çok şaşırtıcı rekorları göreceğiz” dedi.BM Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) verilerine göre Türkiye’nin 8. sırada olduğunu anlatan Selçuk Boynueğri, “Türkiye’nin ilk 10’daki yeri 2018 itibarıyla çok daha iyi bir yere gelecek. 2019’da ise daha önce gelmediğimiz, müthiş bir yere geleceğimizi öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Turizmde 2023 hedeflerinin ise 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm geliri şeklinde güncellendiğini aktaran Boynueğri, kaba bir hesapla kişi başına düşen harcama oranının 1000 dolara çıkarılması hedefi bulunduğunu dile getirdi. Boynueğri, “Geliri nasıl artıracağımız hepimizin ortak derdi. Gelir olarak baktığımızda, 9 aylık veriler üzerinden 37.5 milyon turist, 23 milyar dolarlık gelir getirmiş, kişi başı 630 dolar gibi bir harcamaya tekabül ediyor. Ancak yine de gelir düşük. Bu anlamda fark yaratacak çalışmalar üzerine yoğunlaşmalıyız” diye konuştu.

Turizm 2019’da şaşırtacak

1 milyar kişi

‘Ne petrol, ne gaz biz turizm ülkesiyiz’ diyen Boynueğri, bu potansiyelin artık daha iyi kullanılacağını söyledi. Boynueğri, “İlk 9 ayda dünya turizminde büyüme yüzde 5.4 olurken, seyahat eden kişi sayısı 1 milyar 83 milyon. Sektör dünyada da büyümesini sürdürüyor. Avrupa, dünya turizm payının yüzde 51’ini gerçekleştiriyor. Bu oran Asya Pasifik’te yüzde 24, ABD’de yüzde 16, Afrika’da yüzde 5, Ortadoğu’da ise yüzde 4” diye konuştu.

Boynueğri, 2019 yılı erken rezervasyon kampanyalarına da değinirken, “Geçtiğimiz yıla göre fiyatların artışı, özellikle döviz kuru etkisiyle ne yazık ki doğru. Ancak yine de yerli turist için yüzde 50’ye varan fırsatlarla erken rezervasyon fırsatları sunuluyor. Ötelediğiniz zaman yüzde 50 daha fazla para ödemek zorunda kalacaksınız. Bunun ötesinde istediğiniz yerde yer bile bulamayacaksınız” dedi.

Haberin Devamı

Turizm 2019’da şaşırtacak

‘Fark yaratanları’ ödüllendirecekler

TÜRSAB tarafından, Türkiye’nin marka bilinirliğinin global ölçekte artırılması ve turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesine yön vermek amacıyla 20 Mart’ta gerçekleştirilecek, ‘Turizmde Fark Yaratanlar Ödülleri’ projesini de toplantıda tanıtan Selçuk Boynueğri, ‘Seyahat Acenteleri’, ‘Konaklama’, ‘Rehberler’, ‘Gastronomi’, ‘Müzecilik’, ‘Kültürel Miras ve Çevre Projeleri’, ‘Destinasyon Tanıtımı ve Pazarlama’, ‘Kültür ve Sanat’, ‘Hava Taşımacılığı’, ‘MICE’, ‘Seyahat Teknolojileri’ ile ‘UNDP Türkiye Sürdürülebilir Turizm Özel Ödülü’ olmak üzere 11 kategoride ödül verileceğini söyledi. Boynueğri, internetten yapılan başvurularda, son başvuru tarihinin ise 4 Şubat olacağını duyurdu. Boynueğri, 120’nin üzerinde jüri ve bir de Danışma Kurulu olacak projede; İlber Ortaylı, Ferzan Özpetek, Demet Sabancı, Oya Eczacıbaşı, Atıl Kutoğlu, Dice Kayek, Murat Karahan gibi pek çok isim ile STK’lardan da çok sayıda yetkilinin yer alacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Turizm 2019’da şaşırtacak