Ekonomi Turizmciler 'Gezi' için imaj turunda

Turizmciler 'Gezi' için imaj turunda

21.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Gezi Parkı protestolarını anlatmak için Avrupa’da ‘imaj turu’na çıktıklarını belirterek, “Biz Tunus, Mısır, Lübnan değiliz, güvenli bir ülkeyiz diye imaj tazeliyoruz” dedi

Turizmciler Gezi için imaj turunda

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, Gezi Parkı protestolarının demokratik bir hak arama yöntemi olduğunu anlatmak için yurtdışında “imaj turuna” çıktıklarını söyledi. Ulusoy, “Üç arkadaşımız Kuzey Avrupa, İtalya ve İspanya’da tur operatörlerini dolaşıyor. Olayları anlatıyor, Türkiye’nin güvenilir bir ülke olduğunu, gelmelerinde hiçbir sakınca olmadığını dile getiriyor. Biz Tunus, Mısır, Lübnan değiliz. Bunu anlatmaya, imajı pozitife çevirmeye çalışıyoruz” dedi.

‘Psikolojik bir hareket’
Ulusoy, “Tanıtım seferlerine çıktığımız ilk günler gibi, sıfırdan başlayacak gibi kendimizi anlatıyor, imajımızı tazeliyoruz. Bu tamamen bir psikolojik bir harekettir. Tereddütleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Tanıtımımızı yapıp bu işin de altından kalkacağız” dedi.
Gençlerin demokratik taleplerini desteklediklerini ifade eden Ulusoy, şunları söyledi:
“Gençlerimiz demokratik haklarını kullanmakta yerden göğe kadar haklı, bunlara saygı duyuyorum. Ben de çevreciyim, TEMA’da görev yaptım. Her türlü demokratik eylemin yanındayım. Bu olaylar her ülkede oluyor. Yunanistan’da neler oldu? Buna Türkiye de alışacak.”

‘Duruşlarına saygılıyım’
Gençlere hak verdiğini vurgulayan Ulusoy, şöyle konuştu:
“Kırmadan, dökmeden, bütün fikirlerini karnaval havası içinde söylemelerine, yürüyüşlerine, duruşlarına her türlü eylemlerine saygı duyuyorum ama Türkiye artık bu kavgaları yaşamasın. Türkiye’ye zarar verecek hadiseler yalnız bizi baltalamaz. Turizm istihdam yaratıyor, 40 sektöre destek veriyor. Gençlerin de anlayışlı olması lazım. İmajımızın zedelenmemesi için çalışmalıyız. ”
Turizme Türk sermayesi olarak 45 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Ulusoy, şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de 46 tane havalimanı, 400 uçak, 85 bin koltuk var. 1 milyon yatak kapasitesi oluştu.
Yat limanları 36 tane. Bu imajı kolay elde etmedik. 1990 Körfez krizini 10 yılda, 2000 terör krizini 4 yılda atlattık. İğneyle kazıdık. Çay kaşığıyla topladığımızı kepçeyle vermek istemiyoruz.”

Haberin Devamı

Turizmciler Gezi için imaj turunda

‘10 günlük hadise bizi yıkmaz’
Olayların turizme etkisi konusunda görüş alışverişinde bulunmak için sırasıyla Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Ali Babacan ile biraraya geldiklerini belirten Ulusoy, “Turizm gelirlerinde bir sapma olmaz. Kimse endişe etmesin. Bu yıl 33 milyon turist hedefliyoruz. Rezervasyonlarda yavaşlama var ama o da toparlanır. Bir hafta, 10 günlük hadise bizi yıkmaz” dedi.

‘Otelciler fırsatçılık yapmasın’

Olaylar nedeniyle Taksim civarındaki otellerin olumsuz etkilendiğini kaydeden Ulusoy, şöyle konuştu:
“Sadece otelcilerin değil, herkesin, seyahat acentalarının, bölge esnafının, markaların da zararı oldu. Otelciler fırsatçılık yapmasın. Otelci anlayışlı olacak. 1990’da 40 - 50 euro’ya sattıkları odaları şimdi 300 - 400 euro’ya satıyorlar. Odayı 400 euro’ya satarken devlete bir katkıları oldu mu ki şimdi devletten katkı bekliyorlar? İnsaf etsinler! 1990’da 1 tane oteli olanın, şimdi 3 oteli oldu. O zaman bir acentası olan yine bir acenta.”

‘Herkes zarar gördü’
Fedakarlıkla itidali elden bırakmamak gerektiğini vurgulayan Ulusoy, “Turizme devlet desteği olacak diye bir şey sözkonusu değil, sadece biz mi zarar gördük, herkes zarar gördü” dedi. Ulusoy, “Kongre iptalinde turistleri başka otellere almak istedik ama otelciler ‘burada kalsınlar’ diye diretti. Turisti taşımak mı daha mantıklı, kongreyi taşımak mı” diye konuştu.

Haberin Devamı

2 cruise gemisi Türkiye turunu iptal etti

Başaran Ulusoy, Gezi Parkı protestoları hakkında ABD’nin yaptığı açıklamalardan sonra ABD menşeili iki adet lüks yolcu gemisinin (cruise) Türkiye seferlerini iptal ettiğini söyledi. Ulusoy, “Bu tür açıklamaların dost ve müttefik bir ülkeden gelmesi hiç iyi olmadı. Dost ülkelerin bize uyarı koymaması lazım. Bu yanlış. Ama bunu aşacağız. Bu ülke buraya kolay gelmedi” dedi.
İstanbul’da 1 kongrenin iptal edildiğini 2 kongrenin de ertelendiğini belirten Ulusoy, protestoların olimpiyat seçmeleri öncesinde meydana gelmiş olmasının delegeler üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini söyledi.