Ekonomi TÜRK SANAYİSİNİN ‘KAYAN YILDIZI’

TÜRK SANAYİSİNİN ‘KAYAN YILDIZI’

27.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk iş dünyası, eski sanayi bakanı, TİSK?kurucusu, TÜSİAD?Başkanı ve Şişecam Genel Müdürü Şahap Kocatopçu’yu kaybetmenin üzüntüsü içinde

TÜRK SANAYİSİNİN ‘KAYAN YILDIZI’

İş dünyası, eski Sanayi Bakanı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) kurucusu, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) eski başkanı ve Şişecam’ın 26 yıllık genel müdürü, iş dünyası duayeni Şahap Kocatopçu’yu kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, taziye mesajında, “Türk sanayisinin gelişmesi için bakanlığı döneminde çok önemli ve değerli hizmetler ifa eden merhum, farklı platformlarda vermiş olduğu diğer hizmetlerle de her zaman hayırla yad edilecek” dedi.

Darbe dönemlerinde bakan
TİSK Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, “Ülkesinden kazandıklarını yine ülkesine harcayan, büyük eğitim gönüllüsü Kocatopçu, Türk sanayine ve eğitimine yaptığı katkılarla daima TİSK camiasının gönlünde yaşayacak” açıklamasını yaptı.
1916’da İstanbul’da doğan Şahap Kocatopçu’nun asıl adı Şahabettin. Cumhuriyet’in kurulduğu yıl başladığı Beşiktaş’taki Taş Mektep’te öğretmenler öğrencilerine ‘kayan yıldız’, ‘cesur yürekli’ manasına gelen ‘Şahap’ diye seslendiğinden ismi o dönemden beri Şahap kalmış. Nüfus kâğıdındaki adını ise değiştirmemiş.
İlköğrenimini Galatasaray Lisesi’nin ilk kısmında tamamladıktan sonra, 1936’da Galatasaray Lisesi’nden mezun olan Kocatopçu Atatürk’ün Cumhuriyet’i kurduktan sonra ‘Kıvılcım olarak gidecek, ateş olarak döneceksiniz’ diyerek yurtdışına eğitime gönderdiği 700 isimden biri.
Devlet bursuyla gittiği Belçika’da metalürji, ABD’de seramik eğitimi aldı. Sümerbank’ta 5 yıl mecburi hizmetin ardından, 26 yıl Şişecam’ın genel müdürlüğünü yürüttü.
Askeri darbelerin yapıldığı 1960-61 döneminde Sanayi ve Teknoloji Bakanı, 1980-81 döneminde ise Sanayi Bakanı oldu. Ancak hiçbir zaman ‘darbelerin bakanı’ olarak anılmak istemedi. İlk bakanlığını 1 yıl, ikincisini ise ancak 5 ay sürdürdü. İkisinde de istifa etti. 1962-1967 arasında TİSK’in kurucu başkanı olan Kocatopçu Türkiye Eğitim Vakfı kurucularındandı.

Bugün defnedilecek
1985’te patron olmadığı halde TÜSİAD başkanlığını yaptı. Şahap Kocatopçu suluboya resim yapmayı da severdi.
Şahap Kocatopçu’nun cenazesi bugün Teşvikiye Camii’ndeki öğle namazını müteakip kılanacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.