Ekonomi Türk savunma şirketleri dünya listesinde! Gurur listesi

Türk savunma şirketleri dünya listesinde! Gurur listesi

24.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD merkezli Defense News dergisi, savunma sanayisinin en prestijli 100 şirketini açıkladı. Listede ASELSAN 52, TUSAŞ 69, STM 85, ROKETSAN 89’uncu sırada yer buldu. STM, geçen yıl 97. sıradan giriş yapığı listede 12 sıra atlayarak 85’inciliğe çıktı.

Türk savunma şirketleri dünya listesinde Gurur listesi

 

Dünyanın en prestijli savunma sanayisi listesi olarak kabul edilen “Defense News Top 100”de bu yılda 4 Türk şirketi yer aldı. ASELSAN 52., STM 85., ROKETSAN 89. sıraya yükselirken, TUSAŞ 69. sırada yer aldı.

Haberin Devamı

ABD merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi, bir önceki yılın savunma satışlarını baz alarak yayımladığı “Defense News Top 100” listesinin bu yılki verilerini açıkladı. İhracatta 2.5 milyar dolarlık hedefine yaklaşan Türk savunma sanayisi, listede geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dört şirketle yerini korudu.

Listede geçen yıl 55. olan ASELSAN, bu yıl 52. sıraya yükseldi. Askeri ve sivil haberleşme sistemleri, radar ve elektronik harp sistemleri, elektro-optik sistemler, aviyonik sistemler, savunma ve silah sistemleri, komuta kontrol sistemleri, deniz sistemleri gibi alanlarda Ar-Ge’ye dayalı ürün ve çözümler geliştiren ASELSAN, 2017’de 1 milyar 424 milyon dolar olan cirosunu, geçen yıl yüzde 26 artırarak 1 milyar 792 milyon dolara çıkardı.

Haberin Devamı

Sivil alan sayılmadı

ANKA İHA, Atak helikopteri, Hürkuş, Milli Muharip Uçak, Aksungur, Gökbey gibi önemli projeler yürüten ve Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier ve Leonardo gibi lider uçak sanayi firmaları için üretimler yapan TUSAŞ ise, geçen yıla göre beş basamak gerileyerek 69’uncu sırada yer aldı. TUSAŞ’ın 2017’de 1 milyar 89 milyon dolar olan savunma cirosu yüzde 4 azalarak 1 milyar 50 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Defence Top 100’de sadece savunma ciroları dikkate alınırken, TUSAŞ’ın toplam cirosunda sivil alanda yaptığı çalışmalar önemli yer tutuyor. Şirketin geçen yılki cirosu 1 milyar 665 milyon doları bulurken, bunun yüzde 37’si sivil havacılığa yönelik faaliyetlerden elde edildi. Bu yüzden TUSAŞ’ın listede gerileme yaşadığı değerlendiriliyor.

STM’den altın sıçrayış

Listeye ilk kez geçen yıl giren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. başarısını bu yıla taşıdı.

Askeri deniz araçları tasarım, modernizasyonu ve inşasında görev alan STM, son dönemde özellikle kamikaze (vurucu) insansız hava araçları, yenilikçi uydu teknolojileri, duvar arkası radar ve siber güvenlik çözümleriyle dikkati çekiyor. STM, 97. sıradan giriş yapığı listede 12 sıra atlayarak, 85’inciliğe çıktı. STM, cirosunu yüzde 53 artışla söz konusu dönemde 369 milyon dolardan 564 milyon dolara çıkarttı.

Haberin Devamı

ROKETSAN atağı

“Roket ve füze sistemlerinde lider kuruluş olma” vizyonuyla hareket eden ve Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefik ülkelerin vurucu gücünü artıran ROKETSAN da yükselişini sürdürdü. Listeye 98. sıradan giriş yapan ve geçen yıl 96. basamağa yükselen şirket, bu kez 89’uncu sırada yer buldu. Cirosunu yüzde 39 artırarak 376 milyon dolardan 522 milyon dolara çeken ROKETSAN, bu başarıyla listedeki yerini yedi sıra yukarı çekti.

‘İlk 50’ye çok az kaldı’

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, listedeki yükselişlerini şu sözlerle değerlendirdi: “Dünyanın 64 ülkesine ihracat gerçekleştirirken, ‘Türk ordusu da bu sistemi kullanıyor’ sözünü altını çizerek gururla söyledik. Başta savunma alanında olmak üzere Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığı ve gelişimi için çalışmaya devam edeceğiz. Dünyanın ilk 50 savunma sanayi firmasından biri olma hedefimizi gerçekleştirmeye çok az kaldı.”

Haberin Devamı

Türk savunma şirketleri dünya listesinde Gurur listesi

‘Hedef ihracat odaklı büyüme’

Listede önemli bir yükseliş gösteren STM’nin Genel Müdürü Murat İkinci de STM’nin yerli sanayiye yön veren proje ve ürünlerini başarılı şekilde uluslararası pazara taşıdığını söyledi. İkinci, “Yatırımlarımızı ihracat odaklı büyüme hedeflerimiz doğrultusunda şekillendirdiğimiz bu dönemde Defense News Top 100’de gösterdiğimiz yükselişle, doğru adımlar attığımızı da tescillemiş oldu. Hedefimiz; önümüzdeki dönemde listede ilk 50’de yer almak.

Türk savunma şirketleri dünya listesinde Gurur listesi

İlk 4 sıra ABD şirketlerinin

Defense News Top 100’e çoğunluğu Çinli olmak üzere 18 yeni şirket girdi. Listenin 5. ve 22. sıraları arasında bu yıl sekiz Çinli şirket yer aldı. Türk şirketlerinin bu gelişmeye rağmen listedeki yerlerini güçlendirmesi dikkati çekti. Listenin zirvesini ise ABD’li şirketler paylaştı. Listenin ilk dört sırasında 50 milyar 536 milyon dolar ciroyla Lockheed Martin, ikinci sırasında 34 milyar 50 milyon dolarla Boeing, üçüncü sırasında 25 milyar 300 milyon dolar ciroyla Northrop Grumman ve 25 milyar 163 milyon dolarla Raytheon Company yer aldı. Çin’in Aviation Industry Corporation of China şirketi 24 milyar 902 milyon dolarla listeye 5. sıradan güçlü bir giriş yaptı.