Ekonomi Türkiye’nin bölgedeki liderliğine güveniyoruz

Türkiye’nin bölgedeki liderliğine güveniyoruz

14.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

RAK?Serbest Bölge Başkanı Şeyh Quassimi, Türkiye’nin barış ülkesi olduğunu, ilişkileri daha da geliştirmek istediklerini söyledi

Türkiye’nin bölgedeki liderliğine güveniyoruz

Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı 7 emirlikten biri olan Ras Al Khaimah’daki (RAK) Serbest Ticaret Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Faisal Bin Saqr Quassimi, krizin BAE’yi etkilemediğini, Arap Baharı sonrasında ise yabancıların yatırımlarını BAE’ye getirdiğini, şirket kurulumlarının arttığını söyledi.
Quassimi, “Türkiye, Arap dünyasında önemli bir rol üstleniyor. Türkiye, barış getiren bir ülke. Türkiye ile ilişkileri daha da geliştirmek istiyoruz. Türkiye’nin ekonomik ve politik olarak bölgedeki liderliğine güveniyoruz” diye konuştu.

‘Ortadoğu’ya açılan kapı’
BAE ile Türkiye’nin güçlü ticaret ilişkilerine sahip olduğunu ifade eden Quassimi, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli girişimcileri çekmek, kolay iş kurmaları konusunda yardımcı olduklarını belirterek, “Türk şirketleri RAK Serbest Bölgesi’ni Ortadoğu’ya açılan kapı olarak kullanabilirler. Özellikle turizm, hava taşımacılığı ve inşaat konusunda yatırım fırsatları var. Buraya Doğu Avrupa’dan çok turist geliyor. Charter şirketleri Avrupa’yla köprü olabilirler” dedi.

‘Yüzde 30 büyüdü’
Bu yılın ilk yarısında 1.068 şirketin serbest bölgeye kaydolduğunu ve yüzde 30 büyüme sağladıklarını hatırlatan Quassimi, “Bu yıl kuruluşunun 11. yılını kutlayan RAK Serbest Ticaret Bölgesi, Ortadoğu’nun en büyük serbest bölgelerinden biri haline geldi” dedi.
Hindistan yarımadasına, Uzakdoğu’ya ve Doğu Afrika’ya ulaşmak isteyen yatırımcılar için RAK bir dağıtım merkezi olarak kullanılıyor. Dubai ve Abu Dabi, BAE’deki 7 Emirlikten en çok tanınanı. RAK Emirliği, Dubai’ye 70 kilometre mesafede. RAK Serbest Bölgesi’nin Türkiye, Almanya, Hindistan ve ABD’de bölgesel ofisleri var. RAK’ta aralarında STFA, Güriş, Tiryaki, Sembol İnşaat olmak üzere 260 Türk şirketi bulunuyor. Öte yandan, RAK’taki toplam şirket sayısı 5 bin.


Yıllık 6 bin 545 dolara ofis

Haberin Devamı

BAE’nin 4. büyük emirliği olan RAK’taki serbest ticaret bölgesinde şirketlere depo, arazi ve ofis imkânı sağlanıyor. RAK Serbest Ticaret Bölgesi’nin Türkiye İrtibat Bürosu Yöneticisi Gülay Avcı, “Türkiye’de yüzde 20 kurumlar vergisi, yüzde 15-35 gelir vergisi, yüzde 8-18 arasında KDV, yüzde 8 gümrük vergisi var. BAE’de yüzde 5 gümrük vergisi ödeniyor. Bu nedenle özellikle KOBİ’ler düşük maliyetle şirket kurabiliyorlar” dedi.

2015’e kadar 20 otel yatırımı
RAK’ta şirket kurmanın maliyeti 4 bin dolar, standard ofisin yıllık kirası 6 bin 545 dolar, depo kirama ise yıllık 14 bin 700 dolardan başlıyor. RAK’ın dünyanın en faal limanı Jebel Ali’ye 90 kilometre mesafede olduğunu belirten Avcı, “Ortadoğu’nun en büyük dökme emtia limanı olan Saqr var. RAK’ta 2015’e kadar beş yıldızlı 20 otel planlanıyor. Afrika ve Uzakdoğu’ya ulaşmak için bu bölgede yatırım ideal” dedi.

Haberin Devamı



Arap Baharı’yla Dubai’ye 150 milyar dolar geldi

Türkiye ile ticareti 4 milyar dolara ulaşan BAE arasında vizelerin kaldırılması için görüşmeler yapılıyor. Arap Baharı’yla Dubai’ye 150 milyar dolar paranın geldiği belirtiliyor. Bu paranın yatırım yapacak yer aradığını ve Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini kaydeden BAE’de yaşayan Türk şirket yöneticileri, “Burada 110 kişide 1 milyar doların üzerinde para olduğu söyleniyor. Şu anda mütekabiliyet yasasının çıkması bekleniyor. Bu yasa çıktığında zengin Dubaililer Türkiye’den gayrimenkul alabilecek. 7 tane gayrimenkul şirketi Türkiye’de yatırım fırsatlarına bakıyor” yorumunda bulundu.

Dizilere reklam tanıtımı
Türk dizilerinin de etkisiyle bölge halkının Türkiye’ye ilgisi büyük. Aşk-ı Memnu’nun prime time’daki reytingi yüzde 50’lerde. Dizilere Türk zeytini, Türk fındığı, Türk narenciyesi gibi ürün yerleştirmelerinin yapılacağını geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıklamıştı. Bunun da etkisiyle perakende sektörü de bir çalışma içinde.
Önümüzdeki günlerde AMPD üyeleri ile Dubaili yatırımcılar biraraya gelerek işbirliği fırsatlarını değerlendirecek. BAE’ye yılda 30 milyon turist geliyor. Malatya Pazarı, Keskinoğlu, Sultanahmet Köftecisi gibi şirketlerin de BAE’de yatırım yapması bekleniyor.


Türkiye’ye ilaç yatırımı

Quassimi, Ortadoğu’nun en büyük ilaç şirketi Julfar Industries’in Türkiye’deki bir ilaç şirketiyle görüşmeler yaptığını belirterek, “Julfar, üretiminin yüzde 90’ını ihraç ediyor. Bu konudaki işbirliği görüşmelerimiz sürüyor. Türk şirketleri serbest bölgede yatırım yapsın. Daha fazla Türk filmleri gelsin” dedi.