Ekonomi Türkiye’nin SUV’u yıl sonu görünecek

Türkiye’nin SUV’u yıl sonu görünecek

08.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Türkiye’nin Otomobili” projesi için çalışmalar sürüyor. TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, aralık ayında ilk modelin ön gösterimini yapacaklarını, 62 yan sanayi firmasıyla görüştüklerini belirtti

Türkiye’nin SUV’u yıl sonu görünecek

Merakla ve heyecanla beklenen “Türkiye’nin otomobili” projesinde çalışmalar hızla sürüyor. Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, SUV tipinde olacak ilk aracın ön gösterimini Aralık ayında yapacaklarını kaydederken, 2022 yılında üretime hazır olacağını, bundan iki yıl sonra da ihracata başlanacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) Bursa’daki toplantısında açıklamalarda bulunan Karakaş, dünyada otomotiv endüstrisinde büyük bir dönüşüm yaşadığını vurguladı, “100 yılık otomobil şirketleri bu dönüşümü hızlı göremedi. Son dönemde yatırımlar çok fazla arttı. 60’a yakın yeni elektrikli otomobil piyasaya sürülecek. Biz Türkiye’de 32 milyar dolar otomobil ihracatı yapıyoruz ve bundan gurur duyuyoruz. Çok güzel ama bunun güvence altına alınması ve sürdürülebilir kılınması lazım. Bu dönüşümün Türkiye’deki üreticilerle gerçekleşmesi gerekir. Bir fırsat var ve Türkiye bunun içinde yer almak istiyor” dedi. Karakaş, TOGG olarak teknolojisi ve markası Türkiye’ye ait uluslararası piyasada rekabet edebilen elektrikli akıllı araç üretmeyi, mobilite ekosistemi için altyapı kurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin SUV’u yıl sonu görünecek

Anlaşma imzalandı

48 aylık program oluşturduklarını anlatan Karakaş, şöyle devam etti:

“Aralık ayında ön gösterimini yapacağımız araç, elektrikli bir SUV olacak. Sonrasında 4-5 farklı araç olacak. Bir araçta olması gereken 950 özelliği baştan sona belirledik. 2022’de araç seri üretime hazır olacak. İki yıl sonra da ihracat yapar hale gelmeyi hedefliyoruz. Türkiye’nin otomobili için TAYSAD üyesi 62 şirketle görüşmelere başladık. Bunlar arasında ön görüşme aşamasında olduğumuz şirketler bulunduğu gibi, anlaşma imzaladığımız şirketler de var. Önümüzdeki haftalarda açıklayacağımız imalat yerleşkesinde ürün geliştirmesi, üretim, satış-pazarlama, servis ve start upları bir araya toplayacağız. Projenin 15 yılda ülkemize getirisi 50 milyar TL gayrisafi yurtiçi hasıla, 7 milyar TL cari açık etkisi ve 20 bin kişilik istihdam olacak.”

‘Kendimizi anlatmaya devam...’

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, özellikle son 2.5 yıldır Türkiye’nin otomotiv endüstrisini yurt dışında tanıtmaya çalıştıklarını vurgularken, “Çalışmalarımız çerçevesinde Almanya’ya ağırlık verdik. Onlara kendimizi, Türkiye’yi, Türk otomotiv sektörünü anlattık” dedi.

Almanya’da bir anket çalışması yaptıklarını anlatan Kanca, çalışmanın, Alman firmalarının Türkiye’ye yönelik algısıyla ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu vurguladı. Kanca, “Çalışmamızda, Türkiye ile çalışan Alman otomotivcilerin algısının son derece iyi olduğu ortaya çıktı. Ancak Türkiye ile ilgili olumsuz algıya sahip olanların, Türkiye’de yatırımı olmayan, Türkiye ile çalışmayan firma ve yöneticiler olduğunu gördük. Biz de Türkiye’de yatırımları olmayanlara yönelik çalışmalar yürütmeye, bu çalışmaları da özellikle Almanya’da yapmaya karar verdik” diye konuştu. Kanca, TAYSAD olarak Türkiye’nin yurt dışında tanıtılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin SUV’u yıl sonu görünecek

De Tomaso’nun dönüşü ‘muhteşem’ olacak...

Bir zamanlar dünyanın önemli spor otomobil markalarından biri olan, araçlarının gelişiminde Carrol Shelby’nin de imzası bulunan De Tomaso, yıllar önce sessizliğe ve tarihin derinliklerine gömülmüştü. Birkaç kez diriltilmeye çalışılsa da, pek başarılı olunamamıştı. İşte bu marka, şimdilerde “2019 Goodwood Hız Festivali”nde tanıtımı yapılan P72 prototipiyle bir kez daha yollara çıkma ve “dirilme” girişiminde bulundu. Tasarımı, markanın geçmişteki P70 modelinden ilham alan P72, çok lüks ve çekici bir otomobil. Sadece 72 adet üretileceği belirtilen otomobilin, teknik detayları tam olarak paylaşılmasa da, V8 veya V12 motor taşıyacağı ve “manuel şanzıman” ile donatılacağı belirtiliyor. Fiyatının 850 bin dolar civarında olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin SUV’u yıl sonu görünecek

Daralmaya rağmen gaza bastı

Filo kiralama pazarının önemli şirketlerinden Intercity, haziran ayında rekor kiralamaya imza attı. Intercity Yönetim Kurulu Başkanı Vural Ak, sektörde yüzde 50’lere varan daralma yaşanmasına rağmen Intercity olarak 2019’un ilk 6 ayını başarılı geçirdiklerini ve Haziran ayında 220 milyon TL yatırım yaparak rekor sayıda araç alıp, kiraya verdiklerini vurguladı.

Türkiye’nin SUV’u yıl sonu görünecek

Yılın ilk 6 ayını da değerlendiren ve sektörün oldukça zor dönemden geçtiğine değinen Ak, “Ocak-Haziran döneminde kiralama sektöründe yeni araç alımı dramatik şekilde azaldı. İlk 6 ayda 20 bin adetten az yeni araç alımı gerçekleşti. Satılan araç adetlerine bakıldığında, kimsenin araç alamadığı net bir şekilde görülüyor. Şu anda sektörümüzdeki oyuncular kiradan dönen araçlarını satıp borçlarını azaltmaya çalışıyor. Tahminimize göre kalan 6 aylık süreçte de en fazla 20 bin adet araç daha alınır diye düşünüyoruz” dedi. Yılın ilk yarısında 7 bin adet civarında bir alım gerçekleştirdiklerini anlatan Vural Ak, “Kalan ikinci yarıda bu rakamı 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Hedefimiz 2019 yılını 20 bin adet yeni araçla kapatmak. Bu alımı rakamsal olarak değerlendirdiğimizde ise yaklaşık 2.5 milyar TL’lik yeni yatırım yapmış ve satın alma gerçekleştirmiş olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin SUV’u yıl sonu görünecek

Boxer minibüs yenilendi

Yeni Peugeot Boxer Minibüs Okul, yenilenen tasarımı, gelişmiş donanımları ve teknolojileriyle farklılaştı. Yenilenen Boxer Minibüs Okul, yenilikçi çözümleri, üstün konforu ve güvenlik donanımlarıyla dikkat çekiyor. Kapıya entegre elektrikli basamak, acil durum çıkış kapısı, yeni yönetmeliğe uygun geniş acil çıkış havalandırma camı ve güvenlik kameraları, koltuk sensörleri ve takip ekranları gibi donanımlar, aracın ve yolcunun güvenliğine katkı sağlarken, çift renkli LED iç aydınlatma, klima, her yolcu için ayrı havalandırma ızgaraları, radyo, USB girişi ve Bluetooth multimedya çözümü gibi özellikleriyle de konfor sunuyor. 160 HP’lik dizel motoruyla yüksek verimlilik ve yakıt tasarrufu sunan yeni Boxer Minibüs, 227 bin 668 TL’lik lansman fiyatıyla dikkat çekiyor.

‘Hibrit’e ilgi büyüyor

Türkiye’de hibrit teknolojili otomobillere ilgi giderek artıyor. Türkiye’deki toplam satışlar içinde hibrit araçların payı, 2019’un ilk 6 ayında yüzde 3.1’e yükseldi. Geçen yıl hibritler, toplam otomobil satışları içinde 3 bin 899 adetle sadece yüzde 0.79’luk paya sahipti.

Türkiye’nin SUV’u yıl sonu görünecek

Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde hibrit araç satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 127 artış gösterdi. Bu yılın ilk 6 ayında Türkiye pazarında 4 bin 811 hibrit otomobil satışı gerçekleşirken, bu satışların yüzde 98’i, yani 4 bin 708’i Toyota marka otomobillerden oluştu.

Toyota, en çok hibrit otomobil satışını İstanbul’da gerçekleştirirken, bu ilde satılan her 3 Toyota modelinden ikisi, hibrit teknolojisine sahip ve yerli. Yeni Corolla Hybrid, en çok tercih edilen hibrit modellerinin başında gelirken, bu modeli C-HR Hybrid izledi.

Her binek araca uygun yağ!

Shell, doğal gazdan üretilen yenilikçi ürünü “Helix Universal Top Up”ı piyasaya sundu. Söz konusu yağ, dizel, benzinli ve modern turbo motorlarda kullanılabiliyor.

Avrupa ile aynı anda Türkiye piyasasına da sunulan bu yeni ürün, farklı markalardaki madeni yağlar ile de uyumlu çalışabiliyor. Her marka araçta ve tüm motor tiplerinde kullanılabilecek “tamamlayıcı” Helix Universal Top Up madeni yağ, 1 litrelik ambalajlarda satılıyor. Bu ürünle sürücüler; kolay ve basitçe araçlarının eksilen yağını tamamlayabilecek.