Ekonomi Türkiye pilde önemli oyuncu olacak

Türkiye pilde önemli oyuncu olacak

06.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ASPİLSAN Enerji’nin 1.5 milyar lira yatırımla kurduğu, Avrupa’nın ilk ve tek silindirik lityum iyon pil üretim tesisinde incelemelerde bulundu.

Türkiye pilde önemli oyuncu olacak

Varank, “Pil endüstrisinde de depolama teknolojilerinde de Türkiye’yi önemli bir oyuncu haline getirmek istiyoruz” dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; lityum pil üretim hatlarında incelemelerde bulunan Varank şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Enerji endüstrisi büyük bir değişimden ve dönüşümden geçiyor. Özellikle otomobillerin elektrifikasyonu ile birlikte enerji sektöründe çok ciddi bir dönüşüm var. İşte lityum iyon piller de bu dönüşümde çok önemli oyuncular. Türkiye’de lityum iyon piller açısından yatırımları destekliyoruz. ASPİLSAN’ın bu yatırımını da teşviklerimiz ile desteklemiştik.”

Togg’un, Farasis ile beraber otomobile dönük bir pil yatırımı için kolları sıvadığını ve yine global Ford firmasının Türkiye’de bir pil yatırımı yapacağını açıkladığını söyleyen Varank, “Bunun yanında farklı firmalarımız depolama teknolojilerine dönük şu anda Türkiye’de yatırımlar yapıyor. Pil endüstrisinde de depolama teknolojilerinde de Türkiye’yi önemli bir oyuncu haline getirmek istiyoruz. İşte onlardan en önemlilerinden bir tanesini de ASPİLSAN, halihazırda hayata geçirdi. Burası, teknoloji transferiyle kurulmuş bir tesis. Teknolojiyi Kore’deki ortaklarıyla beraber geliştirdiler ve şu anda burada üretim yapıyorlar. 18650 modeli bu pillerden günde 24 bin tane bu tesiste üretilebiliyor ve şu anda üretimi gittikçe artırıyorlar” diye konuştu.