Ekonomi "Türkiye'nin tanıtımı Hollywood'dan geçer"

"Türkiye'nin tanıtımı Hollywood'dan geçer"

21.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Türkiye'nin tanıtımı Hollywood'dan geçer"

Türkiyenin tanıtımı Hollywooddan geçer

VİP Turizm İcra Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu, Türkiye'nin tanıtımı için Türkiye'de bir Hollywood filmi çekilmesi için tüm imkanların hazırlaması halinde, "Midnight Express"in Daylight Express'e dönüşebileceğini, bunun da Türkiye'nin uzun vadeli bir tanıtımı olacağını söylüyor

VİP Turizm İcra Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu, bu hafta Pazartesi Portreleri'nin konuğu oldu. Turizm sezonunun yeni yeni canlandığı şu günlerde Türkiye'nin tanıtımının nasıl olması gerektiğini, yıllarca Türkiye'de çeşitli uluslararası kongreler düzenlemiş, Pirinçcioğlu'ndan dinledik.
Türkiye'nin bugün içinde bulunduğu politik ve ekonomik istikrarsızlık turizme nasıl yansıyacak?
-
Turist artışlarının büyük kısmı Almanya'dan geliyor ki siyasi olarak Almanya, Türkiye'ye en fazla tepki gösteren ülke. Bu konuda en fazla etkilenmesi gereken ülke Almanya olmalıydı. Almanya'dan gelenlerin sayısı 1995'te 1 milyon iken, 96'da 1 milyon 600 bine çıktı.
Turizm bağlantıları bir yıl önceden yapılmaz mı?
-
Profesyonel firma bağlantıyı bir yıl önce yapar, müşteri bir yıl önce bağlantı yapmaz. Firma almış olduğu kontenjanı satamadığı takdirde, o kontenjanı başka tarafta değerlendirir. Fransa gibi bir ülkeden Türkiye'ye 300 bin kişi geliyor. Neden bunu artıramıyoruz? Bu politik değil, tamamen pazarlamayla ilgili.
Madam Mitterand'a rağmen Fransa'dan turist gelir mi?
-
Gelir. Turizm politikanın dışında birşeydir. Yeter ki, ülke güvenli olsun, hadiseler sokaklara dökülmesin. O yüzden turizm durmaz.
Tanıtım nasıl daha iyi yapılır? Turistik tanıtım ve ülke lobisi yapmak birbirinden ayrılıyor mu?
-
Türkiye'nin genel imajı her ikisinin de önünde. Türkiye'nin tanıtımında çok yönlü imaj yaratılmalı. Türkiye'nin tanıtımı Hollywood'dan geçer. Bu Türkiye'de geçen çok güzel bir film olabilir. Türkiye'de ünlü oyuncuların oynadığı bir film çekilebilir. Türkiye'nin tanıtımı için gidip de CNN'e dünya kadar reklam parası vereceğimize, oradakileri THY ile bedava taşıyalım, ekip gelsin burada çalışsın. Biz turizmciler onları ağırlıyalım. Bunla ilgili bir çalışma yapacağız ve devlet, 20 milyon doları kenara koyacak. 20 milyonla 100 milyon dolarlık alışveriş yapacağız.
Neden bu konuda bir vakıf kurulmuyor?
-
Bu profesyonel bir iş. Türkiye'yi tanıtan dışarda çekilmiş bir Midnight Express var. Kimi görseniz "Midnight Express" diyor. Midnight Express, neden Daylight Express olmasın? Devletin bir çok ülkede tanıtım büroları var. Buralara verdiği fonlardan 20 milyon dolar ayırabilir. Yapılan yatırımdan dolayı Türkiye'ye bu para zaten dönecektir. Filmcilik konusunda Türkiye'de prodüksiyon masrafları mutlaka daha az olur. Bu bir aşk filmi değil, belki bir çocuk filmi de olabilir. Bir de ödül aldığınızı düşünün, bu yıllarca devam edecek. Sürekli tanıtımınız olacak. Bu olimpiyatları almak için de etkili olacak, kredi almak için de. Bugünden çocuğunuza yatırım yapıyorsunuz. 2000 senesinin Türkiye'sini turizme hazırlamamız, dünyada gelişen akımları çok iyi takip edip, her tarafa entegre olmamız lazım.
2000 yılına kadar Türkiye'nin turizminde yer alacak yenilikler neler?
-
En önemlisi çevre konusu. Dünyada çevreciliğe karşı müthiş bir duyarlılık var. Turizmi çevreye zarar vermeden, uzun vadeli olarak devam ettirmeliyiz. Aile kavramı çok önemli. Aileyle tatil artışı devam edecek. Oteller de o şekilde düzenlenmelidir. Kurallar koyarak, teşvik ederek yeni yatırımların canlandırılması ve yatırımı gerekmektedir.
Son yıllarda Türkiye'nin satışını yaparken en fazla zorlayan pazarlar hangisi? Yunanistan hala rakip mi?
-
Onların tanıtım gücü, bizimkinden daha fazla. Tesisleri olsun, imkanları olsun bizden fazla ama eski. İspanya'nın 40 - 45 milyon ziyaretçisi var. Çoğu arabayla geliyor. Şimdi hızlı tren devreye girecek. İstanbul ile Londra arası 15 saata inecek. Avrupa'nın bir çok yerinden 8 - 10 saatte Türkiye'ye gelme imkanı olacak.
Kumarhanelerin kapatılması Türk turizmini nasıl etkileyecek?
-
Yurtdışından gelen kişilere kapatılmaması lazım. Turizmde atraksiyon sadece kumarhane olmamalı, bunun dışında gerek kültürel, gerek eğlence gibi bir takım aktivitelerin de olması lazım. Sadece kum, deniz, güneş, Topkapı, Ayasofya olmamalı. Keşke Antalya'da Formula 1 Yarışları yapılsa. Daha kaliteli turistlerin Türkiye'ye gelmesi için çalışmaların yapılması lazım. Örneğin golf gibi yat turizmi gibi yatırımlar yerinde yatırımlardır.
Fotoğraf: Bahadır Beyarslan