Ekonomi Türkler Cannes’da onur çadırı kuracak

Türkler Cannes’da onur çadırı kuracak

24.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenecek Mipim fuarında Türkiye bu yıl da onur ülkesi... Çok sayıda firmanın katılacağı fuarda kurulacak Türk çadırıyla projeler yabancıların beğenisine sunulacak

Türkler Cannes’da onur çadırı kuracak

Fransa’nın Cannes kentinde 11-14 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenecek, Mipim gayrimenkul fuarı yine çok sayıda Türk gayrimenkul firmasına ev sahipliği yapacak. Dünyanın en önemli gayrimenkul buluşması olarak nitelendirilen Mipim’de geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye onur ülkesi olacak.
Türkiye’den hem bireysel hem de kurumsal çok sayıda katılımın olduğu fuarda Quasar’ı inşa eden Viatrans-Meydanbey ortak girişimi, Yorum İnşaat, Tema İstanbul’un yapımcıları Mesa-Artaş- Öztaş-Kantur Ortak girişimi, yenilikçi projelerle dikkat çeken NEF Gayrimenkul, Gaya Grup, Esas Gayrimenkul, Bak Yapı, CNR Holding, Mimarlar Workshop, IMS Proje Yönetimi, İstanbul Ticaret Odası, DS Mimarlık, Karaoğlu Peyzaj, Öncüoğlu-ACP Miamrlık, Proplan Proje Yönetimi gibi firmalar katılacak.

Devlerle rekabet edecek
Rusya, Paris ve Londra gibi dünyanın önde gelen şehirlerinin de birçok projesiyle katılacağı fuarda firmalar, hem projesini hem de İstanbul’un tanıtımını yapacak. Mütekabiliyet yasasıyla yabancılara satışın kolaylaştığı Türkiye’nin son dönemde yaşanan sıkıntılı süreçlere rağmen ilgi görmesi bekleniyor.

Geçen yıl 28 firma katıldı
Son yıllarda hızla gelişen Türk gayrimenkul şirketleri, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olarak kabul edilen MIPIM'e her yıl çıkarma yapıyor. Geçtiğimiz yıl 28 Türk şirketinin stand açarak projelerini tanıttığı ve 500'ü şirket yöneticisi olmak üzere 670 kişinin Türkiye'den katıldığı fuarda, Türkler, Fransız ve İngiliz şirketlerinden sonraki en büyük katılımcı olmuştu. Fuarda gerçekleştirilen açılış galasına ise Kültür Bakanlığı ve Nef sponsorluk yapmıştı.

Haberin Devamı

Yeni hedefi dünyaya açılmak
Geçen yılki Mipim fuarının 7-8 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen açılışına sponsor olan Nef de, fuarda boy gösterecek. İstanbul’daki projelerinde çok hızlı satış grafiği yakalayan firma yeni projelerini burada sergileyecek. New York’ta ofis açan ve ardından Dubai’de yeni bir ofis planlayan firmanın uluslararası alandaki etkinlikleri bu anlamda büyük önem taşıyor. Firma birçok ülkede projeler yaparak, dünyaya açılmayı planlıyor.

Tema İstanbul vitrine çıkacak
Mipim’in en önemli katılımcılarından biri olan karma proje Tema İstanbul dünya vitrinine çıkmaya hazırlanıyor. Mesa, Artaş, Öztaş ve Kantur-Akdaş Ortak Girişim Grubu tarafından İstanbul Atakent’te 1.5 milyon metrekare alan üzerinde 2 milyar dolar yatırım ile geliştirilen Tema İstanbul, birçok farklı fonksiyonu içerisinde barındırıyor. Projede 3 bin 614 konut, Türkiye’nin en büyük temalı eğlence parkı, ticari alanlar, oteller ve rezidans bölgesi yer alıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’yi temsil edecek
Fuara geçen yıl da katılan Quasar projesi bu yıl da Türkiye’yi temsil edecek. Toplamda 550 milyon dolarlık yatırım yapılan projede inşaat hızla devam ediyor. Projede rezidanslara yabancılar yoğun talep gösterirken, 257 konutun bulunduğu projede satılan dairelerin büyük bölümünü yabancılar aldı. Mecidiyeköy’deki eski likör fabrikası arazisinde konumlandırdığı Quasar İstanbul dünyanın en iyisi seçildi.

‘İnşaat bu yıl da ekonomiyi destekler’
Sektöre ilişkin açıklamalar yapan Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Kazım Şimşek, gayrimenkul ve inşaat sektörünün geçmiş yıllarda olduğu gibi 2013 yılında da ekonominin lokomotif sektörü olma özelliğini koruduğunu anlattı.
Şimşek, güven ve istikrar ortamının etkilenebileceği unsurların varlığına karşın öncü sektörlerde kısa ve uzun vadede alınan yatırım kararları ve büyüklük verilerinden, olumlu ve olumsuz gelişmelerden nasıl etkilendiğini okumanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Doğru proje önemli
Mevcut yatırım kararlarına ve büyüklüklerine bakıldığında sektörün ekonomiye destek olmaya devam edeceğini ifade eden Şimşek, ayrıca doğru lokasyonda yer alan doğru projelere yatırım yapmanın, sektörün gelişimine her zaman katkıda bulunacağını ve yatırımcı açısından geri kazanımların hızlı olacağını belirtti.
Şimşek, “Bu anlamda, yapımına devam ettikleri Referans Bakırköy projesini örnek olarak verebiliriz. İstanbul'un tüm ulaşım yollarına yakınlığıyla tercih edilen, en eski ve tarihi semtlerinden Bakırköy'de yaptığımız bu yatırımın olumlu geri dönüşlerini çok kısa sürede aldık” dedi.

Haberin Devamı

‘Döviz değerlendi, yabancı yatırımcı hareketlendi’
Son dönemde yaşanan dolar kurundaki artış, yabancı yatırımcıları hareketlendirdi.
Bugünkü dolar kuruna göre 145 bin doları olan yabancıların Via Properties&Gürsoy Yatırım Ortaklığı tarafından hayata geçirilen İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Venedik Sarayları projesinden daire satın alabileceğini söyleyen Viaport Venezia Satış Pazarlama Direktörü Cenk Hayırlıoğlu, “Venedik Sarayları lansmanından itibaren projeye yoğun bir yabancı ilgisi var. Yatırımlarını İstanbul’da değerlendirmek isteyen yabancılar, soluğu satış ofisinde alıyor” dedi.
2014 yılının gayrimenkul üreticileri açısından yoğun yabancı ilgisiyle geçeceğinin altını çizen Hayırlıoğlu, “2 haftada yaklaşık 1000 konutun yüzde 20’sini yabancılara sattık ve alımların çoğu nakit gerçekleşti” diye belirtti. Hayırlıoğlu, projeye en yoğun ilginin Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi Ortadoğu ülkelerinden geldiğini ifade etti.

Oturma izni sorunu
Yabancı ilgisinin Mütekabiliyet Yasası ile birlikte artış gösterdiğini kaydeden Hayırlıoğlu, “Tek sorun oturma izninin 1 yıl olması. Yabancılar bürokratik engellere takılmaktan çekiniyorlar. Çağrı merkezimize ve satış ofisimize gelen başlıca sorulardan biri bu. Bir diğer soru ise dolarda daha fazla artış olur mu? Oluyor” dedi.
Yabancı müşterilerin daha çok blok satın almak istediklerini belirten Hayırlıoğlu, “Yatırımcılar daha çok toplu alım yaparak, gayrimenkulleri daha ucuz satın almak istiyorlar. Biz grup olarak prensipte oturmayacak yabancıya bile ev satmıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

OTELLERİN SAYISINI ARTIRIP YABANCI FONLARA SATACAK
Ekonomik şehir otelciliğine yatırım yapan Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), stratejik ortağı Accor S.A ile birlikte Türkiye ve Rusya’da büyümesini sürdürme kararı alırken, şirket portföyünü yabancı fonlara satmayı planlıyor.
Akfen GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav, son iki yılda 5 yeni otelin yatırımını tamamladıklarını ve işletmeye açık otel sayılarını 16’ya yükselttiklerini belirterek, iki yıl içinde yeni yatırımlarla otel sayısını 20’ye, oda sayısını da 3 bin 641’e yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.
Süha Güçsav, otellerden aldıklarıkiraların 2013 yılında yüzde 31 artarak 41 milyon liraya ulaştığını belirterek, şirketin net aktif değerinin ise 30 Eylül 2013 itibariyle 950 milyon lira olduğunu kaydetti.

Strateji değiştirdi
2007 yılından beri kesintisiz bir şekilde yatırım yaptıklarını ve gelinen süreçte yeni bir strateji belirlediklerini anlatarak, şunları söyledi:
“2013 yılında İstanbul’da Ibis Otel Esenyurt, İzmir’de Ibis Otel Alsancak ve Rusya’da Ibis Otel Kaliningrad’ı hizmete açtık. Bu yıl ise yeni ve büyük yatırımlar yapacağız. Önümüzdeki süreçte ise portföyü yabancılara satmayı planlıyoruz. Şu anda 10 otelimiz tam randımanlı işliyor. Yeni otellerin devreye girmesi ve yüksek gelire ulaşmasıyla birlikte satış yapmayı planlıyoruz. 3-4 yıl içinde yatırımlarımız çok daha iyi bir noktaya gelecek. Sepette tek çeşit ürün olduğu içinde dünyada çok sayıda alıcısı olacaktır.”
Güçsav, şirketin otel yatırımlarına 2007 yılında Zeytinburnu’ndan başladığını hatırlatarak, “60 otel açma hedefimiz vardı. Ancak stratejimizi değiştirdik. 2015 yılına kadar 20 otele ulaşacağız. Anadolu’daki otellerden yeterli performans alamadık. Bu nedenle seçici davranmaya ve büyükşehirlere odaklanmaya karar verdik” dedi.

Haberin Devamı

Yeni oteller inşa ediyor
Şirket olarak İstanbul’daki yatırımlarına devam etiklerini ifade eden Süha Güçsav, yeni yatırım planlarıyla ilgili şunları söyledi:
“İstanbul Karaköy’de beş yıldızlı ve 200 odalı Novotel Karaköy projesini 2015 yılının ilk çeyreğinde tamamlamayı planlıyoruz. Tuzla’da arsa satın aldık. Öncelikle 200 odalı bir Ibis Otel inşa edeceğiz, bu otelin performansına göre yanındaki rezerv alana bir de Novotel yapabiliriz. Ankara Esenboğa’da, 147 odalı Ibis Otel projesinin inşaatı hızla ilerliyor. Ibis Otel Esenboğa’yı 2014 yılının ikinci çeyreğinde faaliyete geçirmeyi planlanıyoruz. Eylül 2013’te Rusya’nın başkenti Moskova’da yeni bir yatırıma imza attık. Moskova'nın merkezinde toplam arsa büyüklüğü 2 bin 10 m2 olan ve üzerinde 317 odalı otel olarak projelendirilen ve yapı ruhsatı alınan projenin haklarını elinde bulunduruyor. Projenin inşaatını Ant Yapı yapıyor. 2015 yılında hizmete açmayı planlıyoruz.”

Kurtköy’deki projenin yüzde 70’i tamamlandı
MVK Yapı’nın Kurtköy’de hayata geçirdiği Work-Square karma projesi hızla yükselmeye devam ediyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre, ev-ofis, ticaret alanı ve otelden oluşan Work-Square karma projesinde inşaatın yüzde 70’i tamamlandı.
Yapımına hızla devam edilen ve dairelerin satışının yüzde 60’ının tamamlandığı Work-Square projesinde, dükkânların kiralama süreci de devam ediyor. Yaşamın yılsonundan önce başlayacağı projede, 1+1 daireler 229 bin liradan, 2+1 daireler ise 354 bin liradan başlayan fiyatlarla ve uygun ödeme koşulları ile alıcılara sunuluyor.

Ateşehir’deki ofisleri erken teslim edecek
Ofis projeleri geliştirme alanında yaptığı yatırımlar ile dikkat çeken Tahincioğlu, İstanbul Ataşehir’de hayata geçirdiği A plus ofis projesi Palladium Tower, dünyanın önde gelen firmaları tarafından kiralamalarına hızla devam ediyor.
İnşaat çalışmalarının da hız kazanmasıyla birlikte Palladium Ataşehir Alışveriş Merkezi’nin hemen karşısında yer alan Palladium Tower’ın teslim tarihi olan aralık ayından önce tamamlanması öngörülüyor. Tahincioğlu Holding, Tahincioğlu Gayrimenkul ve Nida İnşaat’ın da binanın 40, 41 ve 42 numaralı katlarına taşınacağı Palladium Tower kaba inşaatın tamamlanmasıyla birlikte daha fazla dikkat çekmeye başladı.

Asansör üretiminde yeni görevler üstlendi
Otis’in Türkiye ve Orta Doğu Bölge Direktörlüğü görevini yürüten Bora Gülan, UTC BIS (United Technologies Building & Industrial Systems) Başkan Yardımcılığı’na getirildi.
Yapı ve havacılık alanında Otis, Carrier, Sikorsky, Pratt & Whitney gibi lider markalara sahip United Technologies çatısı altında faaliyet gösteren asansör, yürüyen merdiven ve yürüyen yol üreticisi Otis’in Türkiye ve Orta Doğu Direktörü Bora Gülan, bu görevine ek olarak UTC BIS Entegre Çözümler ve Stratejik Müşterilerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı’nı da üstlendi.
Gülan, müşterilere, firmanın geliştirdiği ürün ve çözümlerin tümünü kapsayan tekliflerin sunulması konusunda liderlik edecek.

2014’ün evlerinde en moda renkleri seçti
Mekânların ruhuna şekil vermeyi amaçlayan Dyo’nun araştırmasına göre renklerin bu güçlü etkisi doğru kullanılarak evlere şans, bereket ve huzur getirilebilir. Buna göre, şans ve bereket için 2014’ün en popüler rengi de olan mor, huzur için yeşil ve mavi tonları firma tarafından tavsiye edilen renkler arasında ön plana çıkıyor.
Dyo uzmanları, 2014’ün öne çıkan renkleri arasından evin enerjisini yükseltecek renkleri seçti. Listenin başında şans ve bereket var. Yeni yılda konutta kullanılması gereken renkler mor ve pembenin farklı tonları olarak öne çıkıyor.