Ekonomi Üç kez sözleşme imzalandı

Üç kez sözleşme imzalandı

07.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üç kez sözleşme imzalandı

Üç kez sözleşme imzalandı


Enerji Bakanlığı yargı kararı ile yönetimine el koyduğu Aktaş Elektrik ile hakkındaki tüm şikayetlere rağmen üç kez sözleşme imzaladı


       Enerji Bakanlığı, Danıştay Nöbetçi Dava Daireleri Genel Kurulu kararı uyarınca yönetimine el koyduğunu açıkladığı Aktaş Elektrik ile bugüne kadar üç kez sözleşme yeniledi.
       Bakanlar Kurulu'nun 24 Ağustos 1989 tarihinde İstanbul Anadolu Yakası'nın elektrik üretimi, dağıtımı ve işletmesini devrettiği Aktaş Elektrik A.Ş'yle ilgili olarak abonelerden binlerce şikayet geldi. Başbakanlık Teftiş Kurulu da şirketteki usulsüzlükler hakkında 1997 yılında bir rapor hazırladı.
       Aktaş'ın İşletme Devir Hakkı Anlaşması ilk önce Vahap Eycan adlı çalışanın başvurusu üzerine altı yıl süren dava sonunda 1996'da Danıştay 10. Dairesi'nin kararı ile iptal edildi.
       Aktaş'ın uygulamalarının durması ve TEDAŞ tarafından yönetimin geri alması gerekirken, Bakanlar Kurulu 28 Aralık 1994 tarihinde, bu kez TEDAŞ'a bağlı dağıtım tesislerinin bir kısmının işletme haklarını yine Aktaş A.Ş'ye verdi.
       Böylece mahkemenin verdiği karar Bakanlar Kurulu kararı ile aşıldı. Aktaş hakkındaki şikayetler üzerine harekete geçen Başbakanlık Teftiş Kurulu da 8 Ağustos 1997 tarihli bir rapor hazırladı. Hakkındaki şikayetler resmileşen şirket ile Enerji Bakanlığı bir anlaşma daha imzaladı. Kamuoyundan gizli bir şekilde yapılan bu anlaşma "İstanbul İli Anadolu Yakasında Elektrik Dağıtımı ve Ticareti Hizmetleri İçin Görev Verilmesine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi" idi.
       Bu imtiyaz sözleşmesine dayanarak TEDAŞ ile Aktaş arasında "İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi" ve "Elektrik Satış Anlaşması" imzalandı.
       Yargı kararlarına rağmen yapılan bu anlaşmalardan 13 Eylül 1998 tarihinde bilgi sahibi olduklarını anlatan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Yeşil, sözleşmelerin iptali için EMO'nun 14 Ekim 1998 tarihinde dava açtığını söyledi.
       Bu dava sonucunda Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun yürütmeyi durdurduğunu hatırlatan Yeşil, nihai kararı verecek Danıştay 10. Dairesi'nin karar sürecinin ise bir yılı bulabileceğini belirtti.
       Yeşil, Danıştay 10. Dairesi'nin iptal kararı vermemesi halinde Aktaş'la yeniden sözleşme yapılacağını, iptal kararı alınması halinde ise yeni bir ihale yapılacağını söyledi.

Yatırımları hizmet binası

       Aktaş'la ilgili eleştirilerin başında söz serdiği yatırımları gerçekleştirmemesi geliyor.
       TEAŞ, Aktaş'a 1990 - 1997 yılları için mahsuplaşma borcu olarak Mayıs 1999'da KDV dahil 5 trilyon 216 milyar 988.6 milyon liralık fatura çıkardı. Aktaş'ın bu yıl bitirilmesi öngörülen söz konusu projelerde gençekleştirdiği yatırım tutarları ise şöyle: 83.7 milyar liralık Dudullu hizmet binasının 42.2 milyar liralık, 20 milyar liralık Ağva hizmet binasının 3 milyar liralık, 337.9 milyar liralık Şile Ağva enerji nakil hattının 18.6 milyar liralık, 200 milyar liralık Pendik Tavşantepe trafo merkezinin 10.5 milyar liralık ve 200 milyar liralık Pendik köy grup enerji nakil hattının 57.8 milyar liralık kısmı gerçekleştirildi.

Tepkiler

       "Özal, Danıştay'ı devri dışı bıraktı"

       Aktaş'ın özelleştirmesi sürecinde yaklaşık bir yıl şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapan Refah Partisi İstanbul Milletvekili Ali Coşkun, Enerji Bakanlığı'nın yönetimine el koyduğunu açıkladığı Aktaş'ın özelleştirmesi sırasında Danıştay'ın onayının alınmadığını söyledi.
       Coşkun, Anadolu Yakası'nın elektrik hizmetlerinin Aktaş'a devredildiği dönemde Turgut Özal'ın Cumhurbaşkan'ı, Yıldırım Akbulut'un Başbakan, Fahrettin Kurt'un da Enerji Bakanı olduğuna dikkat çekti.
       Danıştay'ın onayının alması konusunun o dönem devre dışı bırakıldığını belirten Coşkun şöyle konuştu: "Aktaş'a devir yapıldığında Danıştay'ın görüşünün alınması gerekiyordu. Ancak, devir Bakanlar Kurulu'nun onayı ile çıkartıldı."

       Aktaş: Tebligat almadık
       Enerji Bakanlığı müfettişlerinin iki haftadır Aktaş'ta incelemelerde bulunduğunu belirten Aktaş Genel Müdür Yardımcısı Akif Dinçer, Bakanlık ve TEDAŞ'tan şirketin yönetimine el konmasına ilişkin kendilerine her hangi tebligat gelmediğini söyledi.
       Dinçer, sorularımızı şöyle yanıtladı: "Bütün icraatlarımız yıllık raporlarla denetleniyor. Bakanlık müfettişleri son olarak da Anadolu Yakası'nda yapılan yatırım ve işletme faaliyetlerimizi denetlediler. Yaşanan olay hukuksal bir olaydır. Bize resmi bir bilgi gelmediği sürece bir açıklama yapmamız doğru olmaz. Gelişmeleri beklemek zorundayız."
       Dinçer, Anadolu Yakası'nda elektrik dağıtım hizmetlerinin Aktaş'a devredilmesinden bu yana bölgede voltaj düşüklüğü ve arıza şikayetlerinin azaltıldığını ve Aktaş'ın bu yıl dokuz ayında toplam 8 trilyon liralık yatırım yaptığını belirtti.

       Yalova: Özelleştirmeleri etkilemez
       Devlet Bakanı Yüksel Yalova, Aktaş Elektrik'in yönetimine el konulmasının, diğer özelleştirme uygulamalarını etkilemeyeceğini söyledi.
       Yalova şunları söyledi: "Aktaş ile ilgili işlemler Anayasa değişikliklerinden yıllar önce yapılmış işlemlerdir. Anayasa değişiklikleri yapılıncaya kadar da, yargı organları, özelleştirme işlemlerinin Anayasa'ya aykırı olabileceği şeklinde bir endişeyi fazlasıyla taşımışlardır. Bugün için öyle bir muğlaklık söz konusu değildir. Gerek özelleştirmeyle ilgili gerekse uluslararası tahkimle ilgili son derece net bir durum vardır. Anayasa değişikliği sonrasında da hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak şekilde özelleştirme işlemleri devam edecektir."