Ekonomi ‘Üretimde büyük ivme yakaladık’

‘Üretimde büyük ivme yakaladık’

06.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’yi katma değerli üretimle büyütmek isteyen bir iktidar olduklarını belirterek, özellikle Ar - Ge merkezleri ve teknoparkların gelişmesiyle mühendislerin, teknik personelin çok daha katma değerli ürünleri geliştirip üretmekte büyük bir ivme yakaladığını söyledi.

‘Üretimde büyük ivme yakaladık’

 

Bakan Varank, İstanbul’da eğlence sektörüne yönelik yüksek teknolojili sanal ve artırılmış gerçeklik programları ile mekanik hareket simülatörleri üreten DOF Robotics’i ziyaret ederek, sanal gerçeklik gözlüğü taktı ve üretilen platformu test etti.

Haberin Devamı

Varank, “Tüm sektörleri gerek TÜBİTAK gerek KOSGEB destekleriyle ya da firmaların kendi bünyeleri içinde açtıkları Ar - Ge ve tasarım merkezleriyle desteklemeye devam ediyoruz. Eğer firmalarımız büyük yatırımlar yapacaksa, yatırım teşvik sistemimiz devreye giriyor. Müteşebbisler, bu işi kendileri başarıyor ama devletimizin onlara olan katkıları da yadsınamaz derecede. Bu firma yaklaşık 5 projeyi TÜBİTAK ile birlikte gerçekleştirmiş. Buradaki ürünlerin bir kısmının ilk geliştirilmesi TÜBİTAK projeleri sayesinde olmuş. Tabii ki devletin verdiği bu imkanların reel sektörü tetikliyor olması da aslında yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Varank, ‘Eğlence dünyasında sanal gerçeklikle mekaniği birleştiren hangi ülke var’ dediklerinde Türkiye’nin ilk akla gelmesini istiyoruz. Bunu da firmalarımız vasıtasıyla inşallah başaracağız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

80 ülkeye ihracat

DOF Robotics Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Mertcan, ürünleri 80’den fazla ülkeye ihraç ettiklerini belirtti. Ağırlıklı olarak ABD ile çalıştıklarını kaydeden Mertcan, pandemi nedeniyle ulaşamadıkları bölgelere de ihracatın artmasını beklediklerini vurguladı.

Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından, CES Las Vegas ve IAAPA Orlando’da ödül alan firma, ABD ve Çin başta olmak üzere, Marvel Studios ve Universal Studios gibi dünyanın en çok ziyaret edilen tema parklarında yer alıyor.