Ekonomi Vatandaş ucuz ekmek fırıncı destek peşinde!

Vatandaş ucuz ekmek fırıncı destek peşinde!

06.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Un, maya, doğalgaz ve elektrik fiyatlarının arttığını, ekmek üretim maliyetinin yüzde 40 yükseldiğini belirten TESK Başkanı Palandöken, “Ekmek zammı ancak fırıncı desteklenirse engellenebilir” dedi.

Vatandaş ucuz ekmek fırıncı destek peşinde

Ticaret Bakanlığı ve belediyeler Ankara, İstanbul ve Bursa’da yapılan ekmek zamlarını durdururken esnaf da maliyet baskısıyla fiyat artırdığını, bunu zorunluluktan yaptığını söylüyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekmek zammını durdurmanın ancak fırıncıyı destekleyerek mümkün olduğunu, aksi takdirde pek çok işletmenin kapısına kilit vuracağını ifade etti.

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Palandöken, un, maya, doğalgaz ve elektrik fiyatlarının yükseldiğini, fırıncıların maliyetlerinin yüzde 40 arttığını anlattı. Palandöken, “Ekmek zamlarını durdurmak mümkün mü?” sorusuna şu yanıtı verdi:

‘Sokaklar kararmasın’

“Fırıncı esnafı elektrik ve doğalgaz konusunda sübvanse edilirse, desteklenirse neden olmasın! Vatandaş 10 yıldır rahattı, fiyatlar istikrarlıydı. Ancak son dönemde olağanüstü bir enflasyon başladı. Bu enflasyonun sektörlere yansımasını azaltmak için belki elektrik ve doğalgaz gibi zamlar aylara bölünerek yapılmalıydı.”

Anayasa’da esnafın korunması gerektiğine ilişkin hükümler bulunduğunu hatırlatan Palandöken, “Oysa yılın ilk dokuz ayında kapanan işyeri sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı. İşletmeler kapanmasın, ışıkları sönmesin, sokaklarımız kararmasın. Herkes elini taşın altına koysun” dedi.

Palandöken, fırıncının desteklenmesi konusundaki önerilerini hükümete sunup sunmadıkları yönündeki soru üzerine de, Meclis’in yeni açıldığını, bir süre sonra bu konudaki temaslarını başlatacaklarını söyledi.

BAKKALIN ‘KÂR’INA YENİ AYAR

Bir süre önce yürürlüğe giren ve perakende ticarette kâr marjlarını düzenleyen yönetmeliğin de yanlış anlaşıldığını belirten Palandöken, bu yanlış anlaşılma nedeniyle bakkaların ekmekteki kâr marjının 15 kuruşa düşürüldüğünü, oysa bakkalın ekmeği koyduğu poşetin fiyatının bile 12 kuruş olduğunu vurguladı. Bu sorunu hükümete ilettiklerini ve olumlu geri dönüş aldıklarını belirten Palandöken, “Şimdi bu hatadan dönülüyor” dedi.

23 bin kişi tarlaya koştu!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin çiftçilere ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacakları uygulamaya bugüne kadar 22 bin 860 çiftçinin başvuruda bulunduğunu bildirdi. Kurum şu açıklamayı yaptı:

“En çok talep 3 bin 387 başvuruyla Adana’dan geldi. Bu kenti bin 824 başvuru ile İzmir, bin 500 başvuru ile Antalya, bin 180 başvuru ile Kırklareli takip etti. Çiftçilerimiz kiranın yüzde 25’ini peşin, kalanını 2 taksitle ödeyebilecek.”