Ekonomi Video oyunu Çin çarptı!

Video oyunu Çin çarptı!

01.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çin çocukların bilgisayar ve konsol oyunu oynamalarını haftada 3 saatle kısıtlayınca ülkedeki oyun şirketleri borsada büyük darbe aldı. Gençler ise karara tepkili

Video oyunu Çin çarptı

EKONOMİ SERVİSİ - Çin’in yeni getirdiği düzenlemeyle 18 yaşın altındakilerin haftada üç saatten fazla bilgisayar ve konsol oyunu oynamalarının yasaklanması ülkedeki oyun şirketlerini olumsuz etkilerken genç kullanıcılar ise karar tepkili.

Haberin Devamı

Reuters Çinli Tencent Holdings’in ve diğer oyun şirketlerinin hisselerinin düştüğünü, öte yandan gençlerin bu düzenlemeye sosyal medyadan eleştiri yağdırdığını yazdı. Çin Komünist Partisi’nin resmi gazetesi The People’s Daily’nin haberine göre, Pekin yönetimi ‘manevi afyon’ olarak nitelediği video oyunu bağımlılığının artmasını engellemek için bu yeni düzenlemenin gerekli olduğunu açıkladı.

‘Hiç oynadınız mı?’

Çinli gazetenin haberinde, online oyunlara teslim olmanın gençlerin normal ders çalışma hayatlarını, fiziksel ve zihinsel sağlıklarını kötü yönde etkilediğine yer verilerek, “Bir gencin mahvolması, bir aileyi mahvedecektir” denildi. Reuters’ın haberine göre Çin’in Twitter benzeri paylaşım platformu Weibo’da bir kullanıcı tepkisini şöyle dile getirdi:

Haberin Devamı

“Bu kuralları ve düzenlemeleri yapan büyükbaba ve amca grubu acaba hiç oyun oynadınız mı? E-spor oyuncuları için en iyi yaşın ergenlik yaşları olduğunu anlıyor musunuz?”

‘Sosyalleşiyorlar’

AP ise konuyla ilgili haberinde oyuncuların internet üzerinden sosyalleşebildiğini ve Çin’in oyun oynayanları sıkı takibinin zor olduğunu belirterek bu durumun Çin yönetimini düşündürdüğü yorumunu yaptı. Haberlere göre Çin video oyunlarının yanı sıra eğlence sektörüne yönelik de kısıtlamalara gidiyor.

Oyun şirketlerinin cirolarına çocukların genelde fazla katkı yapmadıklarını belirten analistler, buna rağmen bu düzenlemenin sektörün gelişimi üzerindeki uzun vadeli etkilerinin çok daha ağır olacağı görüşünde. Satış geliri bakımından dünyanın en büyük oyun şirketi Tencent’in hisseleri dün sabahki işlemlerde yüzde 3.6 geriledi. ABD borsasında işlem gören oyun şirketi NetEase hisseleri ise önceki gece yüzde 3.4 düştü.