Ekonomi Yabancı, ekonomik değil siyasi krizden korkuyor

Yabancı, ekonomik değil siyasi krizden korkuyor

11.03.2010 - 02:10 | Son Güncellenme:

YASED’in Barometre araştırmasına göre, yabancılar Türkiye’deki yatırımlarını en çok etkileyecek gelişme olarak ekonomik krizi değil, siyasi bunalımı görüyor

Yabancı, ekonomik değil siyasi krizden korkuyor

Türkiye’deki yabancı yatırımcıların, küresel krizden çok Türkiye’deki siyasi bunalımdan korktuğu ortaya çıktı. Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) yabancı yatırımcıların nabzını tutan ve 6 ayda bir güncellenen 2010 yılının ilk Barometre araştırmasının sonuçları açıklandı.
Ankete göre, gelecek altı ay içinde uluslararası yatırımcıların yüzde 42’sinin yeni yatırım yapmayı düşündüğü, yüzde 47’sinin de Türkiye’deki ekonomik büyümenin hızlanacağını öngördüğü kaydedildi. Buna karşın, geçen araştırmada en çok yerel ekonomik dalgalanmadan çekindiklerini belirten yatırımcıların, bu kez yerel siyasi bunalımı uluslararası yatırımları en çok etkileyecek olumsuz gelişme olarak ilk sıraya yerleştirdiği belirlendi.

‘Büyüme hızlanır’
YASED Başkanı ve HSBC Türkiye Genel Müdürü Piraye Antika, “Sonuçlar çarpıcı. Beklentiler pozitife dönmüş durumda. Ancak siyasi istikrar durumu yatırımcıları kaygılandırıyor” dedi.
Antika, yabancı yatırım çekmenin zorlaştığını belirterek Türkiye’nin rekabet ortamını güçlendirmesi gerektiğini söyledi.
Barometre anketine göre, YASED üyeleri 2009 yılının ikinci yarısında ciro hedeflerine yüzde 53, üretim hedeflerine yüzde 55 oranında ulaşabildiklerini söyledi.
Ankette, üyelerin yüzde 37’si kârlarının, yüzde 39’u da ihracat hedeflerinin altında kaldığını dile getirdi.
Uluslararası yatırımcılardan yüzde 44’ü son altı aylık dönemde çalışan sayılarının aynı kaldığını, yüzde 34’ü azaldığını, yüzde 22’si ise arttığını söylerken, önümüzdeki altı aylık dönem için bu oranlar aynı sırayla yüzde 54, yüzde 17 ve yüzde 29 olarak ifade edildi. Yatırımcılar Türkiye ekonomisine dönük büyüme beklentilerinde yüzde 47 oranında “büyüme hızlanacak” görüşünde.

9 milyar $ gelir
Üyeler gelecek 6 ayda Türkiye’de yatırım ortamını en olumsuz yönde etkileyecek tehditler olarak yüzde 21’le yerel siyasi bunalımı, yüzde 20.5’le uluslararası bir ekonomik dalgalanmayı ve yüzde 19.1’lik oranla yerel ekonomik dalgalanmayı sıraladı.
Piraye Antika, geçen yıl 7.6 milyar dolar olan brüt yabancı yatırım girişinin bu yıl 7-9 milyar dolar arasında olabileceğini belirterek en çok enerji, sağlık ve finans yatırımı beklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Yabancı, ekonomik değil siyasi krizden korkuyor

Yabancı, ekonomik değil siyasi krizden korkuyor