Ekonomi ‘Yabancı perakendeciler Türk yöneticilerin peşinde’

‘Yabancı perakendeciler Türk yöneticilerin peşinde’

01.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnsan kaynakları ve danışmanlık şirketi HGA’nın Türkiye Genel Müdürü Murat Ergene, “Yabancı zincirlerden Türkiye’ye yoğun ilgi var. Güney Afrika, Hong Kong, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden Türk perakende yöneticisi konusunda talepler alıyoruz” dedi

‘Yabancı perakendeciler Türk yöneticilerin peşinde’

Perakende ve moda alanında uzman insan kaynakları ve danışmanlık şirketlerinden HGA’nın Türkiye Genel Müdürü Murat Ergene, “Yabancı zincirlerinden Türkiye’ye yoğun ilgi var. Güney Afrika, Hong Kong, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden Türk perakende yöneticisi konusunda talepler alıyoruz” dedi.
Türkiye’de altı aydır faaliyet gösterdiklerini belirten Ergene, “HGA perakende sektöründeki deneyimini buradaki dinamizmle birleştirdi. Altı aylık süreçte 14 yöneticiyi yerleştirdik” diye konuştu.
‘Altı ay yoğun geçti’
Özellikle üst düzey yönetici pozisyonlarında yerleştirmeler yaptıklarını ifade eden Ergene, “Altı ay çok yoğun geçti. 2013 yılsonunda CEO ve genel müdür pozisyonlarında 25-30, genel müdür yardımcısı, direktör ve kıdemli müdür unvanlarında ise minimum 15-20 yerleştirme yapmayı hedefliyoruz” dedi.
Ergene, Türkiye’nin hızla büyüyen ekonomisi ile potansiyel vaat eden bir pazar olduğunu belirterek Hindistan, Çin ve Rusya ile insan kaynağı anlamında rekabet halinde olduğuna dikkat çekti.
Ergene, “Türkiye’de yetenekli insan kaynağı var. Transfer edeceğimiz yabancı yöneticilerle birlikte Türk yöneticilerin uzmanlıklarını da geliştireceklerini inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Avrupalı yöneticiler için Türkiye fırsatlar ülkesi’

Türkiye perakende sektörünün hızlı ve sürekli gelişen yapısının yurtdışında ilgiyle takip edildiğini belirten şirketin kurucusu Harveen Gill ise, ancak sektörde donanımlı ve deneyimli üst düzey yönetici sayısının az olduğuna vurgu yaptı,
Harveen Gill, şunları söyledi: ”İngiltere’de son 20 yılda perakende sektörü hızlı büyüdü. Türkiye’de ise son 6 - 7 yıldır sektör hızlı büyüyor. Her ay yüzlerce CV geliyor. En çok CEO ve Genel Müdür düzeyinde başvuru alıyoruz. Yabancıların Türkiye’ye ilgisi oldukça fazla, bunun bir nedeni vergi avantajı. Burada İngiltere gibi kademeli vergi yok, net maaş var. Krizle boğuşan Avrupalı yöneticiler için Türkiye bu nedenle fırsatlar ülkesi.”

Haberin Devamı

‘İtalya ve ABD’den tasarımcılar gelecek’

Türkiye’de özellikle genel müdür pozisyonlarının ilgi gördüğünü söyleyen Murat Ergene, “Bunda giderek artan üst düzey yönetici maaşlarının da etkisi var” diye konuştu.
Ergene, önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye’nin moda ve tasarım anlayışını da ihraç etmesi gerekliliğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Türkiye üretim konusunda her zaman çok iyiydi. Ama hiçbir zaman trendsetter bir ülke olamadık. Önümüzdeki dönemde koleksiyonlarını dünyaya açmak ve kabul ettirmek isteyen firmalar global tasarım direktörleri ve moda tasarımcılarıyla çalışacaklar. Biz de en çok bu pozisyonlardaki kişileri Türkiye’ye getireceğiz. Özellikle İngiltere, İtalya ve ABD’den tasarımcılar gelecek ve yabancı tasarımcılar burada Türk tasarımcı yetriştirecek.”

Londra merkezli şirket
2002 yılında kuruldu
Londra merkezli şirket 2002 yılında Harveen Gill tarafından kuruldu. HGA moda ve perakende alanında üst düzey pozisyonlar için insan kaynağı ihtiyacını karşılıyor. Bu pozisyonlar özellikle yönetim kademesi, tasarım, satın alma, tedarik ve perakende görsel tasarımı alanlarını kapsıyor. HGA Türkiye dışında; Rusya, Doğu Avrupa, Hindistan ve Orta Doğu pazarına yönetici yerleştiriyor. İngiltere, Hong Kong, Türkiye ve Güney Afrika’da ofisleri bulunuyor. Hga Türkiye ofisini Murat Ergene ve Levent Kocaaydın yönetiyor.

Haberin Devamı

BEYAZ EŞYA

Profilo’ya altın ödül
Geçen yıl Anneler Günü için hazırlanan ‘Yavrum Seni Like Ettim’ virali, Profilo’ya Mixx Awards Türkiye ödüllerinde, Viral kategorisinde Altın Mixx ödülü getirdi. Profilo Dayanıklı Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Bahriye Bayraklı Tavukçuoğlu, Profilo’nun 2013’te sosyal medyadaki başarılı işlerlerle adından söz ettirmeye devam edeceğini söyledi.

25 dakikada temizlik
Hotpoint bulaşık makineleri, sahip olduğu ‘hızlı yıkama programı’ sayesinde sadece 25 dakikada temizlik sunuyor. Plastiğin aksine tüm iç gövdesi çelik olan Hotpoint bulaşık makineleri 8 farklı yıkama programına sahip. Az bulaşık için özel olarak geliştirilen yarım yük fonksiyonu ise kötü koku oluşumunu engelliyor.

Yenilenebilir enerji
Ariston Thermo Group, Türkiye genelindeki bayileri ile biraraya gelerek 2012 değerlendirmesi ve 2013 iş hedeflerini paylaştı. Ariston Thermo Group Türkiye Genel Müdürü Francesco Sgarbi, 2020’ye kadar cirolarının yüzde 80’ini yüksek verimli ürünler ve yenilenebilir enerji teknolojilerinden sağlama hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

Haberin Devamı

16 inatçı lekeye karşı
‘Yaşam için teknoloji’ sloganıyla faaliyet gösteren Bosch Ev Aletleri, zorlu ve inatçı lekelerle mücadele için Bosch Home Professional i-DOS çamaşır makinelerini sundu. Marka yetkilileri, “Bosch HomeProfessional i-DOS, otomatik leke çıkarma programı ile 16 lekeyi kolayca çıkarıyor” diyor.

Verimlilik harekatı
Siemens Ev Aletleri, şubat ayında devam eden enerji tasarruf kampanyası ile doğanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı amaçlayanlar için özel fırsatlar sunuyor. Marka, ‘Ne kadar ihtiyaç o kadar tüketim’ fikrinden yola çıkan EcoPLUS felsefesiyle geliştirilen ürünlerinde cazip ödeme koşulları belirledi.

‘Yılda 50 milyon adet Tadelle satıyoruz’

Sanset Pazarlama Müdürü Aslı Eren Şengezer, 1936 yılında Ordu’da kurulan Sagra’nın, Eylül 2007 tarihinde Toksöz Grup şirketlerinden olan Sanset’in bünyesine katıldığını hatırlatarak, “Şu ana kadar toplamda 30 milyon dolar yatırım yapılan Sanset’in odaklandığı dört temel marka var. Burnlar, Tadelle, Sarelle, Sagra ve Gol” dedi.
Özellikle Tadelle ve Sarelle’nin geçmişten gelen yüksek marka bilinirliğine sahip markalar olduğunu belirten Şengezer, “Tadelle bu anlamda ‘mutluluk, eğlence, nostalji’ gibi duyguları içinde barındıran köklü bir marka. Çocuklukta tüketilen çikolata olarak hafızalara kazınan ‘Tadelle’ markasının bu güne kadar telaffuz ettiğim herkesin yüzünde tebessüme yolaçtığını gördüm. Yılda 50 milyon adet Tadelle satışı yapıyoruz” diye konuştu.
Artık Tadelle markası ile gençleri kucaklamak istediklerini kaydeden Şengezer, şöyle devam etti: “Bu süreçte de gençlere müzikle gençlere ulaşmayı hedefledik. Bu gün Türkiye’ye gelen ve önümüzdeki dönemde gelecek olan pek çok dünya starı ile co-sponsorluk anlaşmaları yapıyoruz. Bu etkinliklerde ‘Tadelle içinde eğlence var’ konseptiyle tüketicilerimizle birebir temas kuruyoruz.”
Grup olarak her geçen gün büyüdüklerini vurgulayan Şengezer, “Bu yıl yeni kategorilerde lansmanlar gerçekleştireceğiz” dedi.

Şekersiz çikolata
Şengezer, şöyle devam etti: “Ürünlerinde trans yağ, gıda boyası ve katkı maddesi kullanmayan Sanset, vanilya bitkisinden elde edilen doğal vanilya kullanıyor. Özellikle son dönemde Sarelle markamız ile yaptığımız iletişimde bu güne kadar sahiplendiğimiz doğallık konumlandırmasına devam ederek tüketicilerimizin dikkatini çekmek istiyoruz. Grubumuza katılan L’era Fresca markalı kutulu dondurmalarla da doğal ürünler tüketmeyi tercih eden tüketicilere ulaşmayı hedefliyoruz. Pazarda bizi en çok ayrıştıran ürünümüz ise Sarelle Şekersiz. Şekersiz ürünümüzün lezzeti orijinal ürünümüz ile aynı.”

Haberin Devamı

‘Ekmeğe 40 bin çikolata sürüyoruz’
ACNielsen Araştırma şirketi’nin verilerine göre Türkiye’de yıllık sürme çikolata pazarının 40 bin ton ve 450 milyon TL’lik hacme sahip olduğunu kaydeden Aslı Eren Şengezer, şu bilgileri verdi: “Hedef kitlenin çocuklar ve anneleri olduğu sürme çikolata pazarı her yıl yaklaşık yüzde 10 büyüyor. Sürme çikolata kategorisinde toplam tüketimin yüzde 90’ı hanede ağırlıklı olarak kahvaltı sofralarında gerçekleşiyor. Hanelerin yüzde 80’ine giren sürme çikolatanın Türkiye de yıllık tüketim oranı ise 3 kilo civarında.”
Günümüzde tüketicilerin artık daha bilinçli olduğunu belirten Şengezer, “Geçmiş dönemlerde fiyat odaklı olan alımlar artık kalite odaklı alıma dönmüş durumda. Özellikle çocuklar tarafından tüketimi gerçekleşen bu kategoride anneler çocuklarının sağlıklı beslenmesini tercih ediyor. Bu noktada kaliteli içerik ve cam ambalaj satın almayı etkileyen önemli kriterlerden” dedi.

Tek renk tek desen
İpekyol’da 2013 ilkbahar yazının en radikal moda hareketini tek renk ve tek desen giyinmek oluşturuyor. Aynı renk bluz, aynı renk pantolonlarla tamamlanırken desenli bir bluz yine aynı desende uzun bir etekle bir araya geliyor. Çizgiler ve puantiyelerden oluşan grafik desenler ise 60’lı yıllara atıf yapıyor. 70’lerin maxi elbiseleri, abartılı fırfır detayları, uzun etekleri, bol pantolonları ile leopar ve yılan desenleri ile ince, uçucu ve transparan şeffaflık sezonun ana hatlarını oluşturuyor. Ipekyol Shoes ve aksesuar koleksiyonu ise 2013 İlkbahar yazında business, smart trendy, casual smart ve lüks plaj temalarını barındırıyor.

Moğolistan’dan Fas’a ürün satıyoruz’
Berrak Tekstil olarak 17 yıldır iç giyim sektöründe faaliyet gösterdiklerini söyleyen şirket ortaklarından Salih Çetinkaya, “Ben ve ortağım Ömer Sarıbekiroğlu 17 yıl öncesine kadar çorap sektöründe çalıyorduk. Ardından iç giyim sektörüne yatırım yapmaya karar verdik. Bugün ürünlerimiz 6 bin noktada satılıyor” dedi.
Yurtdışına da ihracat yaptıklarını belirten Çetinkaya, “İhracat pazarlarımız arasında Türk cumhuriyetleri, Arap coğrafyası ve bazı Balkan ülkeleri var. Kısaca Moğolistan’dan Fas’a kadar geniş bir coğrafyada kendi markamızla ürün satıyoruz” diye konuştu.

OMO Sıvı’dan iki yeni ürün
OMO Sıvı deterjan ailesine OMO Sıvı Yumoş Parfümlü ve OMO Sıvı Saf Beyaz’ı ekledi. Marka yetkilileri, “OMO Sıvı Yumoş Parfümlü ultra konsantre deterjanla çamaşırlar, ön yıkamasız tertemiz olurken mis gibi de kokuyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çamaşır temizliğinde çamaşırların güzel kokması üçüncü önemli kriter olarak yer alıyor” diyor. Marka yetkilileri ayrıca, “OMO Saf Beyaz’ın özel olarak geliştirilmiş enzim içermeyen formülü, bağımsız test kuruluşunda normal ve hassas ciltler üzerinde dermatolojik olarak test edildi” diye anlatıyor.

e-perakende

Dizi dizi alışveriş

Sonocial, televizyondaki dizi ve programlardaki yıldızların kıyafet ve aksesuar markaları ile gidilen mekanlar gibi birçok merak edilen bilgiyi öğrenme imkanı sunuyor. Ayrıca tüketicilerin bu bildirimle öğrenerek istedikleri ürünleri, özel indirim ve kampanyalarla satın alma fırsatı veriyor. Öncelikli olarak IOS işletim sistemi bulunan telefonlarda, Apple Store’dan indirilebilecek olan bu uygulama, sonrasında ise Android uyumlu akıllı telefon ve tablet kullanıcılarına ve Sonocial’ın websitesi üzerinden bilgisayar kullanıcılarına uygulamaya açılacak.

Anlık hediye fırsatı
Televizyonda seyredilen programın anlık hediyesi olarak birçok indirim ve kampanyalardan yararlanacak olan kullanıcılar, gelen içerikleri de telefonlarında saklayabilecek ve anlık paylaşabilecekleri bir platforma sahip olacak. Marka yetkilileri, “Sonocial kullanıcıları beğenilen, satın alınabilen ve kazanılan fırsatları sosyal medya aracılığıyla tüm takipçilerle de paylaşabilecek. Sevilen programların özel röportajları ve kamera arkası görüntüleri gibi daha birçok bilinmeyeni sunan Sonocial, aynı zamanda kullanıcılarına izledikleri dizinin sonunu bile belirleme şansı sunacak” diyor.