Ekonomi Yapay ete, böcek ununa izin yok!

Yapay ete, böcek ununa izin yok!

11.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlığın, yapay ete, böcek ununa izin verdiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Böyle bir çalışmamız yok” dedi.

Yapay ete, böcek ununa izin yok

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni yılın ilk “Ulusal Gıda Komisyonu Toplantısı” öncesinde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gıda mevzuatı alt yapısının, birçok ülkeden çok daha iyi olduğunu belirterek, gıdaya ilişkin yapılan bilimsel verileri ve güncel gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Yumaklı, son dönemde gündeme gelen “yapay et” hakkında da açıklamalarda bulunarak, “Yapay et üretimine izin verilmesi asla söz konusu değil. Yapay et konusunda herhangi mevzuat çalışmamız da bulunmuyor. Ülkemiz hayvancılığını geliştirmek için çalışıyoruz, hayvan varlığımızı arttırmak için politikalar üretiyoruz. Yapay eti asla gündemimize almayacağız” dedi. “Bakanlık gıdalarda böcek ununa izin verdi” iddialarını da yalanlayan Yumaklı, “Böyle bir izin de söz konusu değil. Buna ilişkin bir çalışmamız da yok” açıklamasını yaptı.

Limon sosuna yasak

Yöresel ürünleri korumak için önlemler aldıklarını belirten Yumaklı, “Peynir helvası, saray helvası, çekme helva, tahin helvası, yaz helvası gibi yöresel ürünlerde renklendiriciyi yasakladık. Baklava, kaymak gibi ürünlerde tüm katkı maddelerinin kullanımını yasakladık. Düzenlemelerimizle aynı zamanda tüketicilerimizin yanıltılmasını önlüyoruz. Taklit ve tağşişin önüne geçmek için adımlar atıyoruz” dedi. Yumaklı, geçen yıl yapılan düzenlemeyle nar ekşisi izlenimi veren nar ekşisi sosu, nar aromalı sos gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzının yasaklandığını anımsatarak, “Daha önce yaptığımız düzenlemeyle, bal aromalı şurup ve pekmez izlenimi veren ürünleri yasaklamıştık. Benzer şekilde limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzını da yasaklayacağız” ifadelerini kullandı.