Ekonomi Yasal düzenlemeler ile kripto paraların Türkiye’deki yeni yeri

Yasal düzenlemeler ile kripto paraların Türkiye’deki yeni yeri

30.06.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:

Kripto paralarla ilgili üzerinde durulan en önemli konulardan biri de yasal düzenlemeler. Çünkü bu borsalar tam anlamıyla regüle edilmiş, güvenli platformlar değiller. Ancak 30 Nisan tarihli Resmi Gazete açıklaması ile artık kripto varlıklar resmen kabul edilmiş oldu.

Peki kripto para bir ödeme aracı olarak kullanılabilecek mi, borsası nasıl denetlenecek? İşte tüm bu detayları Melis Baştuğ’un sunduğu ve Milliyet Yazarı Hanife Baş ile yaptığımız röportajda inceledik. Dijital paralar ile ilgili yaptığımız video serimizin üçüncü bölümünde kripto para ile ilgili regülasyonlar hakkında tüm detaylara ulaşabileceksiniz.

Haberin Devamı

Regülasyonlar ne durumda?

Kripto paralarla ilgili üzerinde durulan en önemli konulardan bir diğeri yasal düzenlemeler. Çünkü bu borsalar tam anlamıyla regüle edilmiş, güvenli ve sağlam platformlar değiller. Ancak gerek Türkiye’de, gerekse dünyada kripto paralara yönelik vergilendirme ve regülasyon konusunda adımlar atılıyor. Özellikle Türkiye’de batan borsalar sonrasında bu hız kazandı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına dair yönetmeliği 30 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu yönetmelik uyarınca kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak. Bu karar ilk bakışta kripto varlıkların hukuki durumu açısından olumsuz görünse de bu kararla devlet ilk defa kripto para varlığını resmi olarak kabul etmiş oldu. Bu olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Şimdilerde kripto paralara yönelik olarak daha kapsamlı düzenlemeler bekleniyor. Bunların başında ise Türk borsalarının regüle edilmesi ve kripto para kazançlarının vergilendirilmesi var. Ancak sektörün büyük ve güvenilir borsaları da bir an önce sistemin regüle edilmesi ve yasal altyapıya kavuşturulmasını istiyor. Çünkü çok büyük güven kaybı oluştu.

Türkiye’de dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısının 31 Aralık 2021’e kadar hazırlanacağı daha önce açıklanmıştı.

Kripto para borsaları artık kripto varlık hizmet sağlayıcıları olarak adlandırılıyor. Bu platformlar halen bankalar ve diğer sermaye piyasaları gibi mevzuata tabi değiller. 10 bin TL hatta daha düşük sermayelerle limited şirketler olarak kurulabiliyorlar. Bu durum risklerin sürmesine neden oluyor. Devlet bir yandan bu şirketleri MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) yükümlüsü haline getirdi. Bununla bu borsalarda terör ve suç gelirlerinin aklanması ve terörün finanse edilmesinin engellenmesi hedefleniyor.

En yeni gelişme olarak geçen hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, dünyadaki paranın geleceğinde belirleyici olacağı gözüyle bakılan “kripto varlıklar” hakkında rapor hazırladı. Raporda “Kripto paraların bir asli değeri yoktur ve değeri çok oynaktır” denildi. Bu alanda hizmet sağlayıcıların düzenlenmemesinin dolandırıcılık ve suistimallere yol açtığı, vatandaşların büyük maddi kayıplar yaşadığı ifade edildi.

Haberin Devamı

Dünya merkez bankalarının pilot araştırmalar yaptığı, kripto varlık sistemlerine ilişkin Türkiye’de de Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde çalışmalar yürütüldüğü, bunun sonucunda yasal düzenlemelerin ortaya çıkacağı bildirildi.

Burada da değinildiği gibi dünyadaki merkez bankaları da halen pilot çalışmalar yapıyor. Bizim merkez bankamız ve Maliye Bakanlığımız da bu konuda çalışmalar halinde. Biz de bu konudaki düzenlemelerin hızlanmasını ve bir an önce yürürlüğe girmesini istiyoruz, daha fazla mağdur oluşmaması için. Yatırımcılar nerelere yatırım yaptığına dikkat etmeli. Çünkü Türkiye yakın geçmişte Thodex, Vebitcoin, Sistemkoin borsalarının batışlarına tanık oldu. Biz de gelişmeleri yakından takip ediyoruz.

Yatırımcıları uyarmak lazım. Gerçekten yok saydığınız paralar ile yatırım yapmanız gerekir. Kredi çekme, ev satma, borç alma ile yatırım yapılmaz. Bu sefer bunlar da sosyal patlamalara neden olur. Binlerce insanın bu durumda olduğunu düşünün. Bu, ülkelere de zarar verebilecek bir şey. Bu konuda uzmanlar da sosyal patlamalar olabileceğine dair uyarılarda bulunmuştu. Devletler de anlattığımız gibi bir hamle ile regülasyonları çıkartmak için çalışmaları başlattı.