Ekonomi ‘Yatırım iklimi istikrarla olur’

‘Yatırım iklimi istikrarla olur’

23.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yabancı yatırımcıların yatırım iklimine ilişkin işaretlerden etkilendiğini belirten Bülent Eczacıbaşı, “Yatırım ikliminin olmazsa olmaz koşulu istikrar” dedi.

‘Yatırım iklimi istikrarla olur’

AYLİN RANA AYDİN - Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yatırım ikliminin olmazsa olmaz koşulunun istikrar olduğunu belirterek, “Yatırımcıları davet ederken, vergi indirimleri ya da teşviklerle değil, eğitilmiş insan gücümüzle, tutarlı politikalarımızla ve hukuk sistemimizle cezbetmeliyiz” dedi. Bülent Eczacıbaşı, Bilecik’te Eczacıbaşı Yapı Gereçleri fabrika açılışı öncesinde bir grup gazeteciye gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Güven ortamı

“Yabancı yatırımcılar hava durumundan değil, yatırım ikliminden etkilenir” diyen Eczacıbaşı, “Yatırım iklimi sözünü çok severim. İklimi kısa sürede değiştiremiyorsunuz. Bunu değiştirmek için çok şey yapmak, orta vadeyi hedef almak gerekiyor. Yabancı yatırımcılar, hava durumuna ilişkin tahminlerden değil, yatırım iklimine ilişkin niyetlerden ve işaretlerden etkilenir. İstikrar 6 ayda istenilen noktaya gelmeyecek, belki 2-3 yılda gelecek. Yatırımcıların sorunlarını çözmeyi hedeflemek doğru yaklaşımdır. Çünkü, kısa vadeli hedef ve teşviklerle yatırımcıyı çekmek mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Yabancı yatırımcının bir ülkede tutarlı politikalar aradığını dile getiren Eczacıbaşı, şöyle konuştu: “Geleceğe yönelik güven ortamının sağlanması hepsinden önemli. Yatırımcıları davet ederken, vergi indirimleri ya da teşviklerle değil, eğitilmiş insan gücümüzle, tutarlı politikalarımızla ve hukuk sistemimizle cezbetmeliyiz. Yatırım ikliminin olmazsa olmaz koşulu istikrar. Düşük enflasyon. Bizim enflasyonu mutlaka indirmemiz lazım. Dünyada da aynı sorun yok mu? Var. Bu sorunun üstesinden daha kısa sürede gelen ekonomiler, rekabette avantaj sağlayacak.”

Haberin Devamı

‘Sağlık alanında büyümeyi planladık’

İlaç üretimine yeniden başladıklarını söyleyen Bülent Eczacıbaşı, “Ana iş kollarımızdan sağlık alanında daha da büyümeyi planladık. Sağlık sektörü özellikle teknoloji tarafında geçmişe kıyasla oldukça gelişmiş durumda. Bu nedenle, yatırımlarımız da farklılaşıyor. Artık start-up’lara da yatırım yapıyoruz. Çok sayıda yatırım projesi önerisi geliyor. Bu konuda bir fon da kurduk” dedi.

‘Samimiyet etkiliyor’

New York’ta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yabancı yatırımcılarla olan toplantısına katıldığını kaydeden Eczacıbaşı, “Bakan Şimşek, son derece samimi bir sunum yaptı. Bu samimi ton, yabancıları son derece etkiliyor. Niye şimdiye kadar böyle yaptınız, diyenler oldu. Bundan sonra düzeleceğine nasıl güveniyorsunuz, diyenler de vardı. Mehmet Şimşek bunlara çok güzel ve tutarlı cevaplar verdi. Neticede çok olumlu bir toplantı oldu. Ben oradan moralle ayrıldım. Türkiye’ye yabancı yatırımcılardan bir anda para yağacak demek elbette mümkün değil ama faydalı bir toplantıydı” dedi.