Ekonomi Yatırımlar ‘yeşil’ enerjiye akacak

Yatırımlar ‘yeşil’ enerjiye akacak

22.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

TotalEnergies, Rönesans Holding’in iştiraki Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesini satın aldı. Anlaşmayla birlikte Rönesans Enerji, Türkiye’nin yeşil dönüşümüne öncülük etmeyi hedefliyor.

Yatırımlar ‘yeşil’ enerjiye akacak

AYLİN RANA AYDİN - TotalEnergies, Rönesans Holding’in iştiraki Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesini satın aldı. Ortaklık anlaşmasıyla birlikte Türkiye’nin yeşil dönüşümüne öncülük etmeyi hedefleyen Rönesans Enerji, sektörün en büyük 3 yeşil enerji şirketinden biri olmayı planlıyor. Anlaşmaya göre, Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Enerji’nin yüzde 50 hissesi TotalEnergies tarafından satın alındı. Rönesans Holding ve TotalEnergies’in (yüzde 50-50) ortaklığı çatısı altında faaliyetlerini sürdürecek Rönesans Enerji, bugün itibarıyla bünyesinde barındırdığı 6 hidroelektrik santralı (HES) projesiyle 166 MW’lık kurulu güce sahip bulunuyor. Yeni dönemde de yüzde 100 yenilenebilir enerji portföyü ile büyümeye devam ederek, Türkiye’nin en büyük 3 yeşil enerji şirketinden biri olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamaya göre, gelirlerinin büyük bir kısmını yurtdışındaki proje ve yatırımlarından elde eden ve Fransa merkezli Meridiam, Japon Sojitz, Koreli Samsung gibi uluslararası iş ortakları ile birlikte Türkiye’ye 7 milyar euro’dan fazla yatırım yapan Rönesans Holding, farklı iş kollarına yapacağı yatırımlar ile 2028 itibarıyla Türkiye’de gerçekleştirdiği toplam yatırım tutarının 10 milyar euro’yu aşmasını hedefliyor.

Dönüşüm süreci

İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar, enerji piyasalarında küresel ölçekte önemli bir dönüşüm sürecinde olunduğunu belirterek, geçmişte arz güvenliği odaklı olan enerji tartışmalarının artık iklim değişikliğiyle mücadeleye yoğunlaştığını söyledi. Enerji dönüşümünün başarıya ulaşabilmesi için rasyonel, esnek ve tüketiciye duyarlı politika setlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Bayraktar, “Ancak, bütün bunların yanında, piyasalarda yaşanan daralmalar, para politikaları, jeopolitik gelişmeler ve tedarik zinciri problemleri söz konusu enerji dönüşümünü güçleştirmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bayraktar, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde güvenilir, makul fiyatlı enerji arzı yanında ülkemizin iklim değişikliği ile mücadele hedefleri doğrultusunda yeni bir yatırım ve reform hamlesine başlıyoruz. 3 temel hedefimiz var. İlki Türkiye’nin artan enerji ihtiyacını karşılamak, ikincisi kaynakların etkin tahsisi, üçüncüsü ise kaynakları çeşitlendirmek. Kurulu gücümüzün yaklaşık yüzde 55’i yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor. Hedefimiz, 2035 yılında kurulu güç içerisinde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 65 seviyelerine çıkarmak. Bunun için, önümüzdeki 12 yıl boyunca her yıl 3000 MW güneş, 1500 MW ıüzgâr ve toplam 5000 MW offshore (denizüstü) rüzgâr olmak üzere tüm yenilenebilir kaynaklarımızı devreye almak ve ekonomimize kazandırmak istiyoruz.”

Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez ziyaretinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birçok anlaşmaya imza attığını, bu üç ülke ile önümüzdeki dönemde yenilenebilir başta olmak üzere enerjinin diğer alanlarında önemli iş birliklerine gidileceğini belirtti.

Haberin Devamı

İmza töreni (soldan sağa) Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TotalEnergies Doğalgaz, Enerji ve Yenilenebilir Enerji Başkanı & Yönetim Kurulu Üyesi Stéphane Michel ve Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

‘TotalEnergies’ ile Rönesans ortaklığı

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, TotalEnergies ile gerçekleştirdikleri ortaklık ile Türkiye’nin yeşil enerji dönüşümüne öncülük etmekten gurur duyduklarını belirterek, “TotalEnergies ile önemli bir ortaklığa imza attık. Bu ortaklıkla yeşil enerji dönüşümü ile ilgili yeni teknolojileri ve dikey entegrasyon yatırım fırsatlarını da yakından takip ederek, faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda olduğu gibi enerji iş kolunda da ülkemize öncülük edeceğiz” ifadelerini kullandı. Rönesans’ın yeni dönem yolculuğunda, sürdürülebilirliği en önemli değer olarak gördüklerinin altını çizen Ilıcak, şöyle konuştu: “Rönesans Enerji de bugüne kadar olduğu gibi yüzde 100 yeşil enerji portföyü ile büyümeye devam edecek, fosil kaynaklı hiçbir enerji üretim santrali geliştirmeyeceğiz. Yatırımlarımıza ağırlıklı rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımları ile devam edeceğiz.”