Ekonomi ‘Yeni Evim Projesi’ için finansman teklifi TBMM’de

‘Yeni Evim Projesi’ için finansman teklifi TBMM’de

21.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Orta gelirlilere yönelik Yeni Evim Projesi’nde devlet katkısının çerçevesini belirleyen Yeni Konut Finansman Programı kanun teklifi, TBMM’ye sunuldu.

‘Yeni Evim Projesi’ için finansman teklifi TBMM’de

MİTHAT YURDAKUL Ankara  - Teklifine göre, projeye katılan vatandaşların konut finansmanı taksit ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla taksitlere katkı sağlanacak. Bunun için, belirlenecek bir kamu bankası aracılığıyla bankalara nakit para aktarılacak. Daha önce satılmamış ve yüklenici firmaların mülkiyetinde olan konutlarla, henüz başlamamış veya yapımı devam eden projeler için katkı sağlanabilecek.

Haberin Devamı

Bankalar katkı yapılacak kişinin yeterli ödeme gücüne sahip olduğunu değerlendirecek.

Gelirin yüzde 50’si

İlk üç yıldaki taksit tutarının, projeye başvuran kişinin hane gelirinin yüzde 30’u ila 50’si kadar miktar, Hazine katkısı olarak aktarılacak. Konut satış bedeli üzerinden yüzde 5 katkı payı yüklenici firma hesabından veya finansman tutarından tahsil edilerek, geçici hesaplara aktarılacak. Bu tutarlar bir yıla kadar finansman taksitlerinin ödemelerinde kullanılacak. Bu tutarın bir kısmı veya tamamı finansman anapara tutarından peşin olarak indirilebilecek, tahsil edilen tutar, yükleniciler tarafından geri istenemeyecek.

Finansmanla alınan taşınmazlar, 5 yıl süreyle devir ve temlik edilemeyecek, satış vaadine konu edilemeyecek.