Ekonomi Yüksek gıda ve enerji fiyatları 26 ülkede insanların yüzde 60’ını etkiledi

Yüksek gıda ve enerji fiyatları 26 ülkede insanların yüzde 60’ını etkiledi

16.10.2008 - 15:00 | Son Güncellenme:

.

Yüksek gıda ve enerji fiyatları 26 ülkede insanların yüzde 60’ını etkiledi

Yüksek gıda ve enerji fiyatları 26 ülkede insanların yüzde 60’ını etkiledi. BBC’nin araştırmasına göre, yüksek gıda ve enerji fiyatlarından etkilenenler arasında yoksul ülkelerin yanı sıra Türkiye, ABD, İngiltere, İtalya, Kanada, Rusya, Almanya, İspanya, Fransa ve Brezilya da var.
BBC World Service’in 26 ülkede yaptığı araştırmaya göre, bu ülkelerdeki insanların yaklaşık üçte ikisi, bu yıl yüksek gıda ve enerji fiyatlarının kendilerini "epeyce" etkilediğini söyledi.
Bütün ülkeler yüksek maliyet sıkıntısını hissetmesine rağmen, sorunun en şiddetli yoksul ülkeleri etkilediğine işaret edilen araştırmada, Filipinler’in sorunun en fazla etkilediği ülkelerden biri olduğu ifade edildi.

DAHA AZ YEDİLER
Araştırma, gelişmekte olan ülkelerde birçok insanın yüksek gıda maliyeti yüzünden bu yıl daha az yemek zorunda kaldığını ortaya koydu.
BBC’nin araştırmasına yardımcı olan araştırma şirketi GlobeScan’ın Başkanı Doug Miller, dünyada hükümetler şimdi finansal krizle meşgul olurken, bu ülkelerin vatandaşlarının birçoğunun, hükümetlerinin yüksek gıda fiyatları sıkıntısını gidermede yeterli çabayı göstermediğini düşündüğünü söyledi.
Miller, "Yüksek gıda ve enerji fiyatları sorunu, finansal sektörde devam eden krizin gölgesinde kaldı" dedi.
Filipinler ve Panama’da, araştırmaya katılanların yüzde 63’ü, Kenya’da yüzde 61 ve Nijerya’da yüzde 58’i yemeklerinden kıstığını belirtti.
Araştırmanın yapıldığı 26 ülkedeki insanların yüzde 43’ünün yiyeceklerini değiştirdiği, bunun en açık biçimde Panama’da görüldüğü, bu ülkede ucuz gıdaya yönelenlerin oranının yüzde 71 olduğu, Panama’yı yüzde 67 ile Mısır, yüzde 64 ile Kenya ve yüzde 63 ile Filipinler’in izlediği belirlendi.
Gelişmiş ülkelerde ise yüksek gıda fiyatları yüzünden yemekten kısanların oranının Avustralya’da yüzde 27, İngiltere’de yüzde 25 ve Almanya’da yüzde 10 olduğu görüldü.

HÜKÜMETLERİN ÇABALARI YETERSİZ
Araştırma ayrıca, insanların yüzde 70’inin, hükümetlerinin "gıda fiyatlarını her keseye uygun seviyede tutmak için yaptıklarından mutsuz" olduklarını da gösterdi.
Hükümetlerin gıda fiyatlarıyla mücadeledeki çalışmalarından memnun olmayanların oranına bakıldığında Mısır’da bu oranın yüzde 88, Filipinler’de yüzde 86 ve Lübnan’da yüzde 85 olduğu ifade edildi.
Gelişmiş ülkelerden Fransa’da ise bu konuda hükümetlerinden memnun olmayanların oranının yüzde 79 olduğu belirlendi.

ENERJİ FİYATLARI
Araştırmaya katılanların, bu yılın ilk yarısında yükselen, ancak son zamanlarda küresel finansal krizin bütün dünyada etkisini hissettirmesiyle birlikte düşmeye başlayan yüksek enerji fiyatlarından da rahatsız olduklarını söylediler. Bu 26 ülkedeki insanların yüzde 60’ı yüksek enerji fiyatlarından önemli ölçüde etkilendiklerini belirttiler.
Enerji fiyatlarının yükselmesinden en fazla yüzde 96 ile Filipinler’deki insanlar etkilenirken, bu ülkeyi yüzde 93 ile Mısır, yüzde 84 ile Endonezya, yüzde 83 ile Kenya ve yüzde 81 ile Meksika takip etti.
Gelişmiş ülkelerdeki insanlar da yüksek enerji fiyatlarından önemli ölçüde etkilenirken, İtalya’da bu oran yüzde 61, Fransa’da yüzde 59 ve ABD’de yüzde 58 oldu.
Nüfusu hızla artan ve tarıma uygun arazi kıtlığı çeken Filipinler, bu yıl yüksek gıda fiyatlarından çok fazla etkilendi. Bu ülke dünyanın en büyük pirinç ithalatçısı konumunda bulunuyor.
Bu yılın ilk yarısında pirinç fiyatları, hasatın yeterli olmamasıyla birlikte en önemli pirinç ihracatçısı Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerin, kendi halklarına yeterli gıdayı sağlamak amacıyla pirinç ihracatına sınır getirmesi üzerine rekor seviyelerde artmıştı.
Türkiye’nin yanı sıra Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Kosta Rika, Mısır, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Kenya, Lübnan, Meksika, Nijerya, Pakistan, Panama, Filipinler, Polonya, Rusya, Güney Kore, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve İngiltere’de yapılan araştırmada, 27 bin 319 kişiyle görüşüldü.
Araştırma, enerji fiyatlarının rekor seviyelerden düşmeye başladığı 8 Temmuz ve 15 Eylül arasında yapıldı. Gıda fiyatlarının da düşük petrol fiyatının ucuz gübre ve dağıtım maliyetinin düşmesi anlamına gelmesi nedeniyle diğer etmenlerin de etkisiyle birlikte düşmeye başlaması bekleniyor.

Yazarlar