Ekonomi YÜKSELİŞTE

YÜKSELİŞTE

27.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyal medyada yer alan bir söylentinin kısıtlı etkisini hemen geride bırakan İş Bankası, yükselişte. Bankanın 3 ayrı hissesi 23 - 26 Şubat arası sırasıyla yüzde 13.21, yüzde 3.44 ve yüzde 3.78 yükseliş kaydetti

YÜKSELİŞTE



Türkiye’nin en büyük bankalarından İş Bankası, sosyal medyada gündeme gelen söylentilerin etkisini çok kısa sürede geride bıraktı.
Twitter’daki bir hesaptan yayılan ‘el koyma’ söylentisinin ardından, hükümet kanadı İş Bankası’nın arkasında yer almış, İş Bankası yönetimi de olayı yargıya taşıyacaklarını açıklamıştı. İş Bankası hisselerinde yine de kısıtlı da olsa satış gözlemlenmişti. Ancak İş Bankası hisseleri söylentinin geride kalmasıyla hızla yükselişe geçti. 23 Şubat - 26 Şubat arasında İş Bankası (B) hisseleri yüzde 13.21, İş Bankası (C) hisseleri yüzde 3.44 ve İş Bankası (Kur.) hisseleri yüzde 3.78 yükseldi.
İş Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Milliyet’e yaptığı açıklamada, çıkartılan söylentileri sadece İş Bankası’na karşı değil ülkeye karşı yapılmış bir komplo olarak değerlendirmişti. İş Bankası’nın Türkiye’nin iktisadi bağımsızlığının sembolü olduğunu ifade eden Özince şunları dile getirmişti:

‘İktisadi bağımsızlık anıtı’
“Türkiye İş Bankası Türk ekonomisinin, sanayisinin gelişmesi ve büyümesi için kuruluş tarihinden bu yana azami katkıyı yapmıştır, yapmaya da devam edecektir. Üstelik bunu tek partili döneminin kısıtlı koşullarında bile başarı ile yerine getirmiştir. Bunu kuruluş misyonuna uygun olarak siyaset dışı bir politika izleyerek başarılı bir şekilde sürdürmüştür, sürdürmeye de devam edecektir. Bankamızın hiç bir siyasi oluşumla, ne muhalefetle ne de iktidarla hiç bir siyasi bağı yoktur. Bunu bankamızın kurucuları, mirasçıları dikkate alarak vasiyette bulunmuşlardır. Biz bunu dikkate alırız. Gerisi dedikodu ve söylentidir. Bunu dikkate alarak iş yapacak olanlar varsa yapsınlar.
İş Bankası bugünlere ve yarınların nesillerine bir Cumhuriyet emaneti ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir iktisadi bağımsızlık anıtı olarak intikal etmiştir ve edecektir. Ulusal ve uluslararası normlara ve kriterlere göre işi yapan bir bankayız. Kriter ve standartlara uyum açısından hiçbir sorunumuz yok. Türkiye ekonomisine en güçlü desteği vermeye, katkıyı sağlamaya devam edeceğiz. Biz ne devlet, ne de başka bir kuruluştan sermaye desteği almıyoruz. Gücümüzün dayandığı kollektif sermaye ile yolumuza devam edeceğiz.
Hükümetimizin bu konudaki değerli bir bakanının beyanları bir nebze tereddütleri gidermiştir. Açıklamalarımızın herkesi aklı selime getireceğini ve görevli otoritelerin de bu konuda gereken adımları atacağına inanıyoruz ve bekliyoruz. Ülkenin en büyük özel bankasının, en fazla yerel bireysel yatırımcısı olan halka açık anonim şirketlerinden birinin, en büyük kredi kullandıran bankasının bu tür asılsız değerlendirmelere maruz kalması sadece İş Bankası’nın, hissedarlarımızın değil, ülkenin konusudur. Türkiye’nin itibarıyla ilgili bir konudur.”

Haberin Devamı

Kredilerle aktif büyüme

- Türkiye İş Bankası, 90’ıncı yaşını kutladığı 2014 yılında, aktif büyüklüğünü yüzde 13 artışla 237.8 milyar TL’ye yükseltirken, özkaynak büyüklüğü ise 29.3 milyar TL’ye ulaştı. İş Bankası’nın net kârı ise 2014 yılsonu itibarıyla 3.4 milyar TL oldu.
- İş Bankası’nın aktif büyümesine en büyük katkıyı, 2014’te yüzde 15.2 artışla 156 milyar TL seviyesine ulaşan krediler sağladı. Yılsonunda aktif toplamının yüzde 65.6’sı kredilerden oluşan İş Bankası’nın krediler aracılığıyla Türk ekonomisine yaptığı katkı 199 milyar TL’ye ulaştı.
- İş Bankası’nın mevduat hacmi, önceki yıla göre yüzde 10.4 artarak 133.6 milyar TL seviyesine yükseldi. Aynı zamanda fon kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve vade yapısının uzatılmasına yönelik politikaları çerçevesinde yıl içerisinde, mevduat dışı kaynaklardan faydalanmaya devam eden İş Bankası, 2014 yılı mayıs ve eylül aylarında imzaladığı anlaşmalarla, toplam 2.5 milyar doları aşan sendikasyon kredisi temin etti.
- Sağladığı bu kaynaklar ile reel sektör şirketlerinin dış ticaret işlemlerinin finansmanına destek vermeyi ve ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunmayı sürdüren banka, 2014’te yurt içi ve yurt dışında ihraçlar yoluyla da toplam 17 milyar TL tutarında kaynak sağladı.