Ekonomi Yunanistan’da ‘isyan’ büyüdü Papandreu ‘yeni kabine’ dedi

Yunanistan’da ‘isyan’ büyüdü Papandreu ‘yeni kabine’ dedi

16.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İflasla yüz yüze kalan Yunanistan’da hükümetin ‘acı reçetesi’ne karşı çıkan onbinler meydanlara indi. Gösterilerde yaşanan büyük çatışmaların ardından Papandreu bugün yeni bir kabine kurup güvenoyu isteyeceğini açıkladı

Yunanistan’da ‘isyan’ büyüdü Papandreu ‘yeni kabine’ dedi

İflasın eşiğindeki Yunanistan’da Yorgo Papandreu hükümetinin yeni ‘acı reçete’sine Atina dün topyekün öfkeli bir tepki verdi. Atina’daki yüzbinlerin katıldığı gösterilerde parlamento kuşatıldı, isyan büyük çapta çatışmalarla büyüdü.
Olayların ardından istifa çağrılarını reddeden Yunan Başbakanı Papandreu, dün gece devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, perşembe (bugün) kabine değişikliğine gideceğini ve PASOK’lu milletvekillerinden güvenoyu isteyeceğini söyledi. Papandreu, “Aynı yolda yürüyeceğim. Bu yol, PASOK ve Yunan halkıyla yürüyeceğimiz hizmet yolu” dedi.
Yeni kabineye yol açan olaylar Atina şehir merkezinde, parlamentonun önündeki Sindagma Meydanı’nda başladı. Her gün burada toplanan “öfkeliler” gösterilerine dün sabah erkenden başladı. Ülkedeki genel grev nedeniyle yaşam felece uğrarken memur ve işçi sendikaları da ayrı noktalarda toplanarak “öfkeliler”in gösterisine katıldı. Yüzbinlerce kişinin katıldığı, Sindagma Meydanı’nı dolup taşıran kalabalığa kendini iktidar karşıtı olarak tanımlayan “kukuletalılar” grubu da katıldı.

Telloğlu’na linç girişimi
Yunan polisi göstericilerin ek vergi ve maaş kesintisi içeren yeni “acı reçeteyi” tartışacak parlamentoyu tamamen kuşatmasını engellemek amacıyla büyük güvenlik önlemleri aldı. Ancak, çoğu milletvekili parlamentoya giremedi. Parlamenterlerin araçları binaya polis barikatları ve göstericiler nedeniyle yaklaşamadı.
Başbakan Yorgo Papandreu ve bakanlar da programlarını değiştirerek toplantılarını parti binalarında yaptı. Öfkeli kalabalık Sindagma meydanı yakınından geçen ünlü araştırmacı - gazeteci Tassos Telloğlu’na önce sözle, saldırdı, daha sonra gazeteciyi linç etmeye kalkıştı. Telloğlu, yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

‘Kukuletalı’lar polise saldırdı
Sindagma meydanında her gün toplanan ve olay yaratılmasına kesinlikle karşı “öfkeliler” grubu ile polislere molotof kokteyli ve taş atan “kukuletalı” göstericiler arasında da büyük çatışmalar yaşandı. Olaylara polisin de müdahale etmesiyle Sindagma Meydanı ve etrafındaki yollar savaş meydanına döndü, olaylara karşı olan binlerce gösterici meydanı terketti.

Haberin Devamı

GÖZLER YENİ KABİNEDE
300 sandalyelik Yunan parlamentosunda, 155 milletvekiliyle çoğunluğa sahip iktidardaki PASOK partisinin milletvekili grubunun da gün içinde karıştığı, Başbakan Papandreu’dan, halkın yatışması için hiç olmazsa ekonomi bakanı Yorgo Papakonstantinou’yu görevden almasını talep ettiği bildirildi. Muhalefet parti liderlerine “ülke uçurumda, destek verin” çağrısı yapan Papandreu’nun yeni kabinede kimlere görev vereceği bugün belli olacak.

Grev hayatı felç etti
Yunanistan’da hükümetin ekonomik politikalarını protesto etmek amacıyla yapılan 24 saatlik genel grev, hayatı felç etti.
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği’nin (PAME) çağrısıyla yapılan grev ülkede hayatı felce uğrattı.

Yeni paket bekleniyor
Yunanistan Parlamento’sunun ekonomi komitesinde görüşülmeye başlanması planlanan orta vadeli önlemler, hükümetin, Euro bölgesi ülkeleri ve IMF’den sağladığı toplam 110 milyar euro tutarındaki kredi paketi çerçevesinde aldığı tasarruf kararlarının devamını oluşturuyor.
AB ekonomi bakanlarının, gelecek hafta yapacakları toplantılarda Yunanistan’a olası ikinci bir yardım paketinin, AB Bakanlar Konseyi’nin 23-24 Haziran’da yapacakları toplantılarda da gündeme gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Moody’s Yunan tahvilli bankaları izlemeye aldı
Moody’s üç büyük Fransız bankasının kredi notunu, sahip oldukları Yunanistan tahvilleri ve bu ülkeye verdikleri kredilerden kaynaklanan riskler nedeniyle, olası bir not indirimi için izlemeye aldı. BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole kredi notlarını negatif izlemeye alan kredi derecelendirme kuruluşu açıklamasında şöyle dedi:
“Alınan karar, bu bankaların verdikleri krediler veya ellerindeki Yunan borçlanma senetleri, Yunan özel sektörüne doğrudan ya da bu ülkedeki iştirakleri yoluyla verdikleri borçlar nedeniyle Yunanistan ekonomisinden kaynaklanan risklere maruz kaldıkları şeklindeki görüşümüzü yansıtmaktadır.”

Haberin Devamı

İspanya da ‘bütçe’ nedeniyle karıştı
İspanya’da sistem karşıtı gruplar Katalan parlamentosunun etrafını sardı. Katalonya özerk yönetiminin parlamentosunun, sağlık ve bazı sosyal alanlarda kesinti yapılmasını öngören 2012 bütçesine karşı protestolar düzenleyen sistem karşıtları, önceki akşamdan itibaren parlamentoyu sardı. 2000 kadar sistem karşıtı dün sabah saatlerinden itibaren Katalan parlamentosunun girişinde toplandı.
Polis, Katalan milletvekillerinin geçişi için güvenlik koridoru oluştursa da parlamentoya gelen milletvekillerinin yuhalandığı, itildiği ve bazılarının üzerine spreyle kırmızı boya sıkıldığı görüldü.
Katalonya özerk yönetiminde iktidarda olan Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) partisinden Roger Montanola basına verdiği demeçte, “Bize bağırmalarına alışığız, ama bu şekilde değil” dedi.