Ekonomi Yüz binlerce işçi Soma için iş bıraktı

Yüz binlerce işçi Soma için iş bıraktı

15.05.2014 - 12:14 | Son Güncellenme:

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri, Soma’daki maden faciası sebebiyle iş bıraktı. Sendika üyeleri, saat 09.00 sıralarında iş yerlerinin önünde hayatını kaybeden madenciler için saygı duruşunda bulundu.

Yüz binlerce işçi Soma için iş bıraktı

Soma’da yaşanan maden ocağı faciası sebebiyle DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri iş bırakma kararı aldı. Cağaloğlu’daki İstanbul Defterdarlığı çalışanları da saat 09.00 sıralarında iş yerlerinin önünde toplandı.

Haberin Devamı

Bütün dünyanın yaşanan acıyı paylaştığını hatırlatan sendika temsilcileri, kendilerinin de benzer acıların bir daha yaşanmaması için bugün iş bıraktıklarını belirtti. Defterdarlık önünde toplanan çalışanlar daha sonra maden ocağı faciasında hayatını kaybedenler için 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Sendikalar kitlesel eylemlerini ise saat 11.00’da gerçekleştirecek. Gayrettepe’de toplanacak sendika üyeleri Fındıklı’daki Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yürüyecek.

KOCAELİ'DE 100'DEN FAZLA FABRİKADA ÜRETİM DURDU

İşçi Sendikaları Manisa Soma'da yaşanan facianın ardından 1 günlük iş bırakma eylemi yapma kararı aldı. Türk-İş Kocaeli İl Temsilcisi Adnan Uyar, Kocaeli'de Türk- İş'e bağlı sendikaların 1 gün iş bırakma eylemine işçilerin destek verdiğini belirterek şöyle dedi:

Haberin Devamı

"Kocaeli'nde 100'ü aşkın fabrikada işçiler, bağlı bulundukları sendikalar ile ortak hareket ederek üretimi durdurdular. Soma'da yaşanan maden faciası bütün işçilerimizi derinden yaralamıştır. 1 gün iş bırakma eylemine katılan işçilerimiz bu sabah fabrikalarına giderek üretimi askıya almışlardır. Kocaeli'de iş bırakma eylemine katılım yoğun olmuştur. Soma'da hayatını kaybeden işçilerimize Allah'tan rahmet yakınlarına ve Türk milletine sabırlar diliyorum."

Bu arada İzmit'te, Soma'daki maden faciasını protesto için toplanan gruba müdahale edildi. Cumhuriyet Çocuk Parkı'nda toplanan bazı sendika, siyasi parti, sivil toplum ve öğrenci örgütü üyelerinden oluşan grup, slogan atarak AK Parti İl Başkanlığı'na yürüyünce polis müdahalesi geldi.

Zonguldak’ta madenciler soma için iş bıraktı

ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında çalışan işçiler, Soma'daki maden faciası nedeniyle 1 gün iş bıraktı. Ocak önlerinde toplanıp Soma'da ölen arkadaşları için dua eden ve gıyabi cenaze namazı kılan işçilerden bazıları gözyaşlarını tutamadı.

Türk-İş'in çağrısı üzerine Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) örgütlü olduğu TTK Üzülmez, Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlükleri'ne ait maden ockalarında işçiler bugün iş bıraktı. 'Milletimizin başı sağolsun' yazılı pankartın asıldığı Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağı girişinde sabah bir araya gelen işçiler, Soma'da ölen arkadaşları için saygı duruşunda bulundu.

400'ÜN ÜZERİNDE ÖLÜ VAR

Haberin Devamı

GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, ölüm madenini işleten şirketin düşük ücretle çok kar etme zihniyeti içinde olduğunu savunarak, yer altı madenciliğinin kamuda kalmasını defalarca söylediklerine dikkat çekti. Facianın ardından Soma'ya gittiğini ve dün akşam döndüğünü hatırlatan Tutkun, faciada rakamların doğru verilmediğini de ileri sürerek şöyle konuştu: "400'ün üzerinde ölü var. Panolara ulaşılamadı. O panoların arkasında kaç kişinin çalıştığı belli değil. Çünkü şirket, ocakta kaç kişinin çalıştığını ve nereye ne tertip ettiğini bilmiyor. Dünya literatüründe ilk kez 400'ün üzerinde şehit verdik. Bugün Türkiye'de değil, dünyanın bir çok ülkesinde iş bırakma eylemi var."

AFŞİN-ELBİSTAN'DA İŞ YAVAŞLATMA EYLEMİ

Haberin Devamı

Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğünde çalışan işçiler, Soma'daki maden faciası nedeniyle bir günlük iş yavaşlatma eylemi yaptı. İşletme önünde toplanan işçiler, saygı duruşunun ardından maden ocağında hayatını kaybedenler için dua etti.

ŞEKER İŞÇİLERİ DE SOMA İÇİN İŞ BIRAKTI

Erzurum Şeker Fabrikası çalışanları, bir günlük iş bırakma eylemine katılarak, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu. Aziziye ilçesindeki fabrikanın bahçesinde toplanan yaklaşık 100 işçi, olayda hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi. Şeker-İş Sendikası Şube Yönetim Kurulu adına konuşan şube başkanı Metin Keskin, Soma'da kömür ocağında meydana gelen yangında çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını anımsattı.