Ekonomi YÜZDE 13 İNDİRİM YAPTI GURBETÇİLER KAPIŞTI

YÜZDE 13 İNDİRİM YAPTI GURBETÇİLER KAPIŞTI

25.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emlak Konut GYO’nun 28 projesinde temmuz ayında satış adedi bazında Spradon Vadi projesi şampiyon olurken, Evora İstanbul projesi ikinciliği aldı. Ciro bazında ise Metropol İstanbul projesi birinci, Avrupa Konutları Atakent 3 ise ikinciliği kaptı

YÜZDE 13 İNDİRİM YAPTI GURBETÇİLER KAPIŞTI

TOKİ’den sonra Türkiye’nin en büyük konut üreticisi olan Emlak Konut GYO, ortak olduğu projelerin temmuz ayındaki satış rakamlarını açıkladı. Emlak Konut GYO, temmuz ayını 28 projedeki 643 bağımsız bölüm satışıyla tamamladı. Toplam 187 milyon 439 bin lira gelir elde eden Emlak Konut GYO, Haziran ayında da 740 bağımsız bölüm satışıyla 253 milyon lirayı kasasına koymuştu.
Kuzu Gurup tarafından Bahçeşehir’de inşa edilen Spradon Vadi projesi temmuz ayında büyük bir atak yaparak hazirandaki 5 bağımsız bölüm satışının ardında 138 bağımsız bölüm satışıyla birinci oldu. Daha önceki aylara göre satışlarını artırdıklarını belirten Kuzu Toplu Konut İnşaat Genel Koordinatörü Michrie Chatziterzoglou, iyi bir satış başarısı gösterdiklerini söyledi. Chatziterzoglou, Spradon Vadi’nin büyük bir yatırım potansiyeli taşıdığını belirterek, Türkiye’ye izne gelen gurbetçilerin ve Bahçeşehir’de yapılacak üniversitenin satışları artırdığını kaydetti. Uygun fiyat ve kampanyaların da satışlarda etkili olduğunu ifade eden Chatziterzoglou, “Projede yüzde 13’lere kadar indirim yapıyoruz. Bu da alıcıları çekiyor. Fiyatlarımız da uygun seviyelerde. 147 bin liradan başlayan fiyatlara bir de yüzde 13’e kadar indirim yapıyoruz. Alanların yüzde 60’ı da nakit alıyor” dedi.

Evora istikrarını koruyor
Satış adedinde ikinci sırayı ise Teknik Yapı’nın Tuzla’daki Evora İstanbul projesi aldı. 137 bağımsız bölümün satıldığı proje sadece 1 satışla birinciliği kaptırdı. Fakat Evora İstanbul satışa çıktığından beri istikrarını ve performansını koruyor. Proje tüm aylarda 100 satış rakamının üzerine çıkıyor. 2012’nin temmuz ayına kadarki döneminde 745 konutun satıldığı proje 125 milyon doları buluyor.
Satış adedinde üçüncü sırayı ise finans merkezinin en önemli projelerinden biri olan Metropol İstanbul aldı. Varyap ve Gap İnşaat tarafından yapılan projede 74 bağımsız bölüm satıldı. Listede dördüncü sırayı ise 70 bağımsız bölümün satıldığı Avrupa Konutları Atakent 3 aldı.

En iyi ciro Metropol’de
Temmuz ayı içerisinde Emlak Konut GYO, en yüksek geliri Ataşehir'de hayata geçirilen Metropol İstanbul projesinden sağladı. Varyap ve Gap İnşaat finans merkezinde inşa edilen projede temmuz ayında 74 bağımsız ölüm satışı gerçekleşti ve Emlak Konut GYO bu projeden kasasına 40 milyon 338 bin lira koydu. Metropol İstanbul’da haziran ayında ise 1193 bağımsız bölüm satışı gerçekleşirken, toplam hasılat ise 97 milyon 795 bin lira olmuştu. Temmuz ayında en çok gelir getiren ikinci proje ise 70 bağımsız bölüm satışıyla 29 milyon 181 bin lirayla Avrupa Konutları Atakent 3 oldu. Artaş İnşaat imzasıyla hayat bulan projede geçen ay 42 bağımsız bölüm satışıyla 17.6 milyon liralık satış gerçekleşmişti.
Temmuz ayında en çok gelir getiren üçüncü proje ise Teknik Yapı’nın Tuzla’daki Evora İstanbul projesi oldu. Listede 1 ve 2. bölge olarak yer alan Evora İstanbul’da temmuz ayında 137 bağımsız bölüm satışıyla 28 milyon 600 bin lira gelir elde edildi. Evora İstanbul’da haziranda ise 103 konut satışıyla 16 milyon 500 bin lira hasılata ulaşılmıştı. Kuzu Grup tarafından Bahçeşehir’de yapılan Spradon Vadi projesi ise ciro bakımından dördüncü sırada yer aldı. Spradon Vadi’de 138 konut satışından 21 milyon lira gelir elde etti.

Haberin Devamı

Teknik Yapı’dan Tuzla ve Kartal’da yenİ kampanya

İstanbul Anadolu yakasında gerçekleştirdiği projelerle öne çıkan Teknik Yapı Tuzla’daki Evora İstanbul ve Kartal’daki Deluxia projesinde yeni bir kampanya başlattı.
Evora İstanbul projesinde eylül ortasında yapılacak zam öncesinde uygun vade ve faiz seçeneklerinin sunulduğu bir kampanya düzenleyen Teknik Yapı, Kartal’daki Deluxia Dragos projesinde ise 72 ay sıfır faiz uyguluyor.
Teknik Yapı, Tuzla’daki 5 bin dairelik Evora İstanbul için düzenlediği kampanya müşterilere fiyat artışı yapmadan önce alma fırsatı sunuyor. Buna göre Evora İstanbul projesindeki daire fiyatları, 30 gün boyunca sabitlenirken, Ramazan Bayramı ile başlayan ve 16 Eylül 2012 tarihinde kadar sürecek kampanya boyunca, Evora İstanbul projesindeki tüm dairelerde yüzde 1 ve yüzde 25 peşinat ile 120 aya kadar değişen vade seçeneği uygulanıyor.

Deluxia’da 6 yıla sıfır faiz
Teknik Yapı’nın Maltepe Dragos’ta inşaatını sürdürdüğü 500 konutluk Deluxia Dragos projesindeki kampanyada ise 72 ay sıfır faiz uygulaması mevcut. Kadıköy-Kartal metrosunun açılmasıyla birlikte ulaşımı çok daha kolay hale gelen projedeki kredi faiz oranı sıfıra indirildi. Kampanyadaki peşinat da sıfır olarak belirlendi.
Kampanya kapsamında Teknik Yapı’nın finanse ettiği kısım dahilinde, sıfır faiz ve sıfır peşinat kullanmak isteyenler için ilk ödeme 12 ay sonraya ertelenebiliyor.

Haberin Devamı

Müşteriye göre kampanya

Evora İstanbul ve Deluxia Dragos projelerinde yaz dönemi olmasına rağmen iyi bir satış grafiği yakaladıklarını belirten Teknik Yapı Holding Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, satışlardaki istikrarın sırrının müşteriye uygun kampanya düzenlemelerinde yattığını söyledi. Durbakayım, düzenledikleri kampanyalarda müşterilere uygun ödeme koşullarını baz aldıklarının altını çizerek, şöyle konuştu:
“Kira öder gibi daire sahibi olunması için her alternatifi masaya yatırıyoruz. Fiyat indirimini kampanyamızda pek kullanmıyoruz. Çünkü proje ilk satışa çıkarken belirlenen fiyat müşteri güveni açısından çok büyük önem arz ediyor. Doğru fiyat tespit ettiğimiz için bugüne kadar hiçbir projemizde fiyat indirimi yapmadık. Hatta Evora İstanbul’da eylül ortasında yüzde 7-8 oranında fiyat artışı yapacağız.”

Haberin Devamı

ATAKÖY’DEN GELECEK 500 MİLYON $ KENTSEL DÖNÜŞÜME GİDECEK

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve DATİ Yatırım Holding A.Ş., mülkiyetin bir kısmı TOKİ’de, üst kullanım hakkı DATİ Holding’de bulunan Ataköy Turizm Kompleksi’nin satışı için ihaleye çıktı. Buna göre TOKİ mülkiyetindeki toplam altı arazi, DATİ Yatırım Holding’in tüm hak ve varlıkları ekonomik bütünlük sağlayacak şekilde 1 milyar 200 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarıldı. 17 Ekim Çarşamba günü saat 14:00’te Ankara Bilkent TOKİ toplantı salonunda düzenlenecek açık arttırmaya katılmak isteyenler 10 milyon dolar katılım teminatı ve dosya bedeli olarak da 25 bin dolar ödeyecek. Bu satışın gerçekleşmesi durumunda Türkiye’de şimdiye kadarki en yüksek rakamlı gayrimenkul satışı olarak da kayıtlara geçecek.

‘Vergisini bile ödemiyordu
TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu, yapılan anlaşmaya göre muhammen bedel üzerinden elde edilecek gelirin yüzde 40’ının TOKİ’ye, yüzde 60’ının ise DATİ’ye ait olduğunu belirterek, muhammen bedelin üzerindeki gelirden ise TOKİ’nin yüzde 60, DATİ’nin yüzde 40 pay alacağını açıkladı. Karaoğlu, ekspertiz raporlarında TOKİ’nin payının yüzde 27 çıkmasına rağmen DATİ’nin fedakarlık göstererek oranı yüzde 40’a çektiklerini de açıkladı. Bu satıştan TOKİ’nin 500 milyon dolar civarında gelir elde edeceğini vurgulayan Karaoğlu, “Ataköy arazisinden yılda 3.5 milyon TL gelir elde ediyorduk. Bu miktar arazinin yıllık emlak vergisini bile ödeyemeye yetmiyordu. Şimdi ise 500 milyon dolar gelir elde edeceğiz ve bunu yeni arsa alımları ile kentsel dönüşüm projelerinde kullanacağız” dedi.

Haberin Devamı

Mega yat limanı yapılabilecek
DATİ Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran da, altı arsanın ve üzerindeki varlıkların birlikte satılacağını belirterek, arsayı alacakların mevcut imar planlarına göre halihazırdaki 208 bin metrekarelik inşaata ek olarak 75 bin metrekare daha inşaat yapabileceğini açıkladı. Kıran, altı arsaya ek olarak 144 bin metrekarelik dolgu alanında mega yat limanı yapılabileceğinin altını çizerek, Turizm Bakanlığı’ndan konuyla ilgili gerekli izinlerin alındığını kaydetti.

Haberin Devamı

Depremzedeler kışa yeni evlerinde girecek

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Van’da yaşanan depremin ardından başlattığı çalışmaları sürdürüyor. İdare, Eylül ayında 17 bin 976 konutun inşaatını tamamlayarak, bir rekora imza atmayı hedefliyor. TOKİ, Van merkez ve Erciş’te 28 okul, 27 cami, 10 ticaret merkezi, 17 büfe inşa ediyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü amacıyla da Van merkezde 5 bin 10 kişi, Özalp ilçesinde de 350 kişi kapasiteli iki yurt da İdare tarafından yapılıyor. İdare’nin Van’a yatırımları 1 milyar 826 milyon 128 bin 190 lira olarak gerçekleşti.

Nisbetiye’de metrekare fiyatı 10 bin doları geçti

Atlas-Renkyol-Birincioğlu İnşaat tarafından İstanbul Nisbetiye Caddesi’nde inşa edilen Nisbetiye On projesinde konutların metrekare fiyatları 8 bin 500 dolardan başlayarak 11 bin 500 dolara kadar çıkıyor. 92 rezidanstan meydana gelen Nisbetiye On'da konutların fiyatları ise 750 bin dolardan başlıyor.
2013 yılının ekim ayında yaşamın başlayacağı projenin mimari çizimi Turgut Toydemir tarafından yapılırken, 3.5 metrelik kat yüksekliklerine sahip olan Nisbetiye On’da farklı metrekarelerde geniş teras alanlı ticari üniteler de yer alıyor.

Son altı evde fiyatlar 225 bin euro’dan başlıyor

Semerkand Yapı tarafından Bodrum’da inşa edilen Egeria Suites’te son altı ev, 225 bin euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor. 4 bin 900 metrekare alan üzerine kurulu Egeria Suites’te 18 tane dubleks 18 tane de 2+1 apart daire olmak üzere toplam 36 tane konut bulunuyor. Dairelerin büyüklüğünün 85 metrekare olduğu projede, dubleks evlerin büyüklüğü ise 170 metrekare. Egeria Suites’te kalan son daireler 225 bin euro’dan, son dubleks evlerse 295 bin euro’dan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
Yaşamın 2010 yılında başladığı Egeria Suites’teki konutların deniz manzarası bulunuyor.

Konut satışları yüzde 10,35 oranında arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 yılının ikinci dönemine (Nisan-Mayıs-Haziran) ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye’de yılın ikinci çeyreğinde konut satışları, bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,35 oranında arttı. Söz konusu dönemde 106 bin 35 konut, satış sonucu el değiştirdi. 2012 yılı ikinci döneminde, konut satışlarında bir önceki döneme göre en yüksek artış yüzde 102,89’la Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde gerçekleşti.
Bir önceki döneme göre yüksek artış gösteren diğer bölgeler sırasıyla yüzde 37,33’le Zonguldak, Karabük, Bartın, yüzde 30,74’le Erzurum, Erzincan, Bayburt, yüzde 27,33’le Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli ve yüzde 22,40’la Tekirdağ, Edirne, Kırıkkale bölgeleri oldu.
Aynı dönemde konut satışlarında bir önceki döneme göre azalış gösteren iki bölge ise sırasıyla yüzde 5,51’le Bursa, Eskişehir, Bilecik ve yüzde 3,82’yle Aydın, Denizli, Muğla bölgeleri oldu. Konut satışları, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 13 bölgede artış, 13 bölgede ise düşüş görüldü. En çok artış gösteren bölgeler sırasıyla yüzde 19,59’la Zonguldak, Karabük, Bartın, yüzde 14,04’le Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova, yüzde 13,9’la Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, yüzde 11,5’le Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve yüzde 9,96’yla Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli bölgeleri olarak hesaplandı.
En çok düşüş gösteren bölgeler ise sırasıyla yüzde 22,17’yle Kastamonu, Çankırı, Sinop, yüzde 20,53’le Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, yüzde 18,31’le Erzurum, Erzincan, Bayburt, yüzde 11,37’yle Ankara ve yüzde 8,87’yle Samsun, Tokat, Çorum, Amasya bölgeleri oldu. Konut satışlarında, yılın ikinci çeyreğinde, 4 dönemlik ortalamalara göre değişimlere bakıldığında ise Türkiye genelinde yüzde 11,37 oranında artış gerçekleşti. Konut satışlarında 4 dönemlik ortalamalara göre 25 bölgede artış, 1 bölgede ise düşüş meydana geldi. Değişim oranlarına bakıldığında en yüksek artışı gösteren bölge yüzde 56,66 oranıyla Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova bölgesi oldu. En fazla düşüş gösteren bölge yüzde 15,19 oranıyla Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan oldu.

İLK TWİTTER RÖPORTAJINDA İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ ANLATACAK

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 27 Ağustos pazartesi günü saat 14.00’de Webplanlama’nın twitter röportajları dizisinde köşe yazarı ve Gayrimenkul Uzmanı Hatice Kolçak’ın sorularını yanıtlayacak.
Hamit Demir ilk twitter röportajında, Demir İnşaat projelerini, hedeflerini ve inşaat sektörünün gelişimi değerlendirecek.
Konut satın alırken dikkat edilmesi gereken konular ve kârlı bir yatırım için temel kriterler, röportajda twitter takipçilerine aktarılacak. Sosyal medyanın gelişimine paralel olarak büyük ilgi uyandıran twitter röportajında inşaat sektörünün tüm yönleriyle ele alınması planlanıyor.

Arnavutköy Belediyesi’nden satılık arsa

Arnavutköy Belediyesi iki taşınmazı ihaleye çıkardı. Buna göre belediyeye ait Ömerli ve Bolluca’da olmak üzere iki taşınmaz satışa çıkarılıyor. 13 milyon 500 bin lira muhammen bedel ile satışa sunulan Ömerli’deki arsa sanayi alanı olarak geçerken, 18 bin 750 metrekare arsanın üzerinde bir de lojistik fabrikası bulunuyor. İlana göre, alıcılar, arsa ile birlikte 25 yıllık sözleşmesi bulunan fabrikanın kira gelirini de alma hakkı kazanıyor.
İhaleyle satılan bir diğer arsa ise Bolluca’da yer alıyor. 3 bin 759 metrekare olan arsa, imar planında, bakım, akaryakıt, LPG tesis alanı olarak geçiyor. 4 milyon 135 bin lire bedelle satışa sunulan boş arsa üzerinde akaryakıt istasyonu yapılabiliyor.
Kapalı teklif usulü ile satışa sunulan taşınmazların ihalesinin 6 Eylül 2012’de yapılması planlanıyor.

Emlak Konut, Bahçetepe’de yapı ruhsatına onay aldı

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), Bahçetepe İstanbul Projesi kapsamında, konut ve ticari ünitelerden oluşan bağımsız bölümlerin yapı ruhsatlarını aldığını açıkladı.
Emlak Konut GYO’dan, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan özel durum açıklamasında, “Şirketimiz projelerinden, İstanbul Başakşehir Ayazma 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi kapsamında, 1306 ada, 1 parselde yer alan 1476 adet konut ve 67 adet ticari üniteden oluşan toplam 1543 adet bağımsız bölümün yapı ruhsatları 23 Ağustos 2012 tarihinde alınmıştır” denildi.