Ekonomi Yüzde 20 fiyat artışına şartlı evet

Yüzde 20 fiyat artışına şartlı evet

29.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yüzde 20 fiyat artışına şartlı evet

Yüzde 20 fiyat artışına şartlı evet


Ücret sınırlanmasına destek veren iş adamları, fiyatları hedef enflasyon oranında artırmak için girdi maliyetlerinin de aynı ölçüde yükseltilmesini istedi


       Hükümetin istikrar programı çerçevesinde, kamu mallarına "hedef enflasyon" oranında zam yapma kararı gözleri özel sektöre çevirdi. İşçi ücretlerine tavan konulmasını benimseyen işadamları, bu yılki fiyat politikalarını da hükümetin tavrına göre belirleyecek.
       Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, üretim maliyetlerinin ağır olduğunu belirterek, "Maliyetlerin altında satış yapmamız mümkün değil" dedi. Miras, fiyatların yüzde 20'lik hedef enflasyon oranında artırılması için girdi maliyetlerinin de kontrol altına alınması gerektiğini söyledi.
       Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Refik Baydur da Başbakan Bülenk Ecevit'e bir mektup göndererek, ücret artışlarında enflasyon hedeflerine uyacaklarını bildirdi. Baydur, üretimdeki girdi maliyetlerinin de hedef enflasyon oranında artması gerektiğini belirterek, aksi taktirde, ekonominin rekabet gücünde azalma olacağı uyarısında bulundu.
       Baydur, 2000 yılı toplu iş sözleşmelerinde işçi kesimi ile arzu edilen uzlaşma zeminin oluşturulması için, özellikle gelirler politikasının Ekonomik ve Sosyal Konsey'de acilen ele alınması gerektiğini belirtti. Hükümetin uyguladığı programın başarılı olması için konunun Ekonomik ve Sosyal Konsey'de uzun süre müzakere edilmesini isteyen Baydur, 2000 programında yer alan "Kıdem Tazminatı Fonu"na karşı çıktı. Baydur, bu fonun ekonomik açıdan olumsuz sonuçlar yaratacağını, işçi ve işveren arasında gerginlik yaratabileceğini bildirdi.

Güçbirliği platformu

       Enflasyonun kimsenin şahsi meselesi olmadığını söyleyen Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da iş dünyasının kendisini enflasyonsuz bir ortama hazırlamak zorunda olduğunu söyledi. "Anti enflasyonist yaşam için güçbirliği platformu" kurulmasını öneren Çağlayan, "İş dünyasının tüm kesimlerinin enflasyonun yüzde 25'e ineceğine inanması lazım. Elbirliği, gönülbirliği yapmamız şart" diye konuştu.

TOBB rapor hazırlıyor

Üretim girdilerinin hedef enflasyon oranında yükseltilmesi ve böylece fiyat artışlarının da kontrol altına alınması için bir rapor hazırladıklarını belirten TOBB Başkanı Fuat Miras, "Hükümete bu konusunda bir kolaylık sunabiliriz" dedi. Hükümet yetkilileri ile kısa süre içinde bir araya gelmek istediklerini belirten Miras, "Bu konuda her kafadan bir ses çıkıyor. Ne yapılması gerektiği konusunda oturup görüş birliğine varılması lazım" diye konuştu.

Baydur: Kar ve faziler de sınırlansın

TİSK Başkanı Refik Baydur, Başbakan Ecevit'e gönderdiği mektupta, "ekonomik istikrarın sağlanması, ve enflasyonun indirilmesini öngören istikrar programını" desteklediklerini belirterek, şöyle dedi: "Konfederasyonumuz, enflasyonla mücadele konusunda 2000 yılında yapılacak ücret artışlarında yıl sonu enflasyon hedefinin esas alınması prensibine uyulması ile elde edilecek toplumsal faydanın bilincindedir. Hatta, TİSK sadece ücretlerin değil, aynı zamanda kar, kira ve faiz gelirleri açısından da aynı prensibin uygulanması gerektiği görüşündedir."

Çağlayan: Toplumsal uzlaşma şart

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çalayan, enflasyonun düşürülmesi için toplumsal bir uzlaşmanın gerektiğini belirterek, "Bu hepimizin ortak meselesi. Zaman ve zemin müsait. Geriye fedekarlık kalıyor" dedi.
       Çağlayan şöyle devam etti: "Kimse kıvırmasın. Hesabı, kitabı, üretim ve satış politikamızı yüzde 25'e göre belirlememiz lazım. Bu hiç kolay değil. Çünkü 30 yaşın altındaki kimse enflasyonsuz yaşamın ne olduğunu bilmiyor. İşimiz zor, ancak mecburuz."

Yıldırım: Devlet önlem alsın

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, "Özel sektör yüzde 20'nin üzerinde fiyat artırırsa satma imkanı bulamaz" dedi. Hükümetin uyguladığı programın arkasında olduklarını belirten Yıldırım, "Siyasi iktidar zam yapmaya devam ederse başarıya ulaşamaz. Altı ay sonra büyük bir devalüasyon ile karşı karşıya kalır. Biz programın arkasındayız peki devlet arkasında mı?" diye sordu. Fiyatların hedef enflasyonu geçmemesi için devletin tedbir almasını isteyen Yıldırım, özel sektöre fazla zam yapma fırsatı verilmemesi gerektiğini söyledi.