Ekonomi ‘Z kuşağı az eforla yüksek gelir istiyor’

‘Z kuşağı az eforla yüksek gelir istiyor’

10.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Genel seçimlerde tüm partilerin oylarını almak konusunda hedef seçmen kitlesi olarak belirlediği Z kuşağı, iş dünyasında da kendi kuralları ve talepleriyle dikkat çekiyor.

‘Z kuşağı az eforla yüksek gelir istiyor’

ÖNDER YILMAZ Ankara - İnternette onlarca site, iş başvurusunda bulunan ve bulunacak olan Z kuşağının doğru yönetilebilmesi için makaleler yayınlamaya başladı. Sitelerde, “Z kuşağı iş hayatına giriş yaptı. Peki şirketiniz buna hazır mı?”, “İş yerinde Z kuşağı nasıl yönetilir”, “Z kuşağını işe alırken bilmeniz gerekenler” başlıklarıyla yayınlanan yazılar “tıklanma” rekoruna doğru koşuyor.

Haberin Devamı

Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel, iş dünyasında Z kuşağını değerlendirirken, “Bir anlamda kontrol edilemez zekaları onları patronlar için daha çekici kılıyor ancak diğer yandan bitmek bilmez talepleriyle de göz korkutuyor. Z kuşağı için iş dünyasının kafası çok karışık” dedi. Kızılel özetle şunları kaydetti: “Eskiden işyerleri yetkin personel seçerdi şimdi ise yetkin personel bulmakta zorlanıldığı gibi, özelikle Z kuşağının iş seçmesi, ekstra konfor araması iş yerinde spor salonu, dinlenme odası gibi kafa dağıtacak etkinlikler talep etmesi işverenleri daha da zorlamaya başladı. Z kuşağı bilgi ve teknoloji çağında yetiştiği için az efor harcayarak yüksek gelir elde etmek, hem mutlu olmak hem de keyifli ve kolay çalışmak istiyor.”

Haberin Devamı

İşveren ne yapmalı?

Pandemiden sonra herkesin evden çalışmaya alıştığına dikkati çeken Kızılel, şöyle devam etti: “Bu durumda ofiste çalışacak personeli bulmak için işverenin ekstra efor sarfetmesi gerekiyor. Z kuşağını çalıştırmak istiyor ise bunun çok daha büyük bedeli var. İşveren Z kuşağı için alışılagelmişin dışında bir çalışma ortamı sunarak, keyifli bir ortam hazırlayarak Z kuşağının kendisini tercih etmesini sağlayabilir. Z kuşağı gerçek liderlerle çalışmak istiyor. Patronunun onun yanında olduğunu hissettiği, çağı yakalamış, ekip ruhunu aktarabilen, samimi davranabilen ve kendisine klasik bir işveren modelinden çıkıp dünya gelişmelerini takip eden ve kendisini geliştirmesine katkı sağlayabilecek lider özellikli yöneticilerle çalışmayı tercih ediyor.”