Ekonomi Zapsu sanat için ‘Play’e bastı...

Zapsu sanat için ‘Play’e bastı...

06.12.2008 - 00:40 | Son Güncellenme:

Azizler Holding Başkanı, A.101 ve For You zincir mağazalarının sahiplerinden Aziz Zapsu’nun oğlu Ömer Zapsu, İstanbul Beyoğlu’nda bir sanat merkezi kurdu

Zapsu sanat için ‘Play’e bastı...

‘Play Stüdyo’ adlı merkez, başta gençler olmak üzere her disiplinden sanatçının eserlerini sergileyeceği bir platform olarak kullanılacak.
1982’li Ömer Zapsu, hemen hemen hiç tanınmıyor. Uzun yıllar yurtdışında yaşamış. Pek bilinmese de, sanatla iç içe. Grafik tasarım eğitimi gören Zapsu, bedava şehir gazetesi ‘Gaste’nin de başında.
Zapsu’nun sanat merkezindeki ortağı kuzeni Erşan Çürüklü. Zapsu’yla Gaste’de çalışan Çürüklü uzun yıllar İsveç’te yaşamış.

Haberin Devamı

Ali Taran’la çalıştı
Üç yıl önce ‘tanışan’ kuzenler, hem kendilerine hem genç sanatçılara bir oyun sahası açmak istemiş. Zapsu, Play Stüdyo’nun öyküsünü şöyle anlatıyor:
“Almanya’da büyüdüm. 9 yaşından 17 yaşına kadar İstanbul’daydım. 2000’de Londra’ya grafik tasarım okumaya gittim. Sanat faaliyetlerine orada başladım. 2005’te Türkiye’ye döndüm. 4 - 5 ay reklamcı Ali Taran’la çalıştım.
Daha sonra örme giysi satan www.ananne.com sitesini kurdum. Çok iyi tepki alırken ‘Gaste’ projesine başladık. Sanatçı olan eşimin bir sergisine gittiğimde şu an Play Stüdyo’yu açtığımız mekânı ilk kez gördüm.
Çok sevdim. Burayı değerlendirelim istedim. Hemen kiralayıp Play Stüdyo’yu kurduk.”
Son 3 senedir İstanbul’da yaşayan kuzen Erşan Çürüklü ise tasarımcı. Çürüklü, “İkimiz de uzun süre yurtdışındaydık. 3 yıl önce tanıştık sayılır.
Aklımıza gelen projeler için artık bir mekânımız var. Sergi açmak isteyenlerin önce portfolyolarına bakıyoruz. Kıstasımız yok. Heykel, yağlıboya, fotoğraf, performans her şey olabilir” diyor.
Zapsu da işe genç sanatçılarla başladıklarını belirterek şunları anlatıyor:

‘Babam sergilere geliyor’
“Biz gençleri ve tanınan sanatçıları burada birleştirmek istiyoruz. İleride stüdyoda sanat ürünleri satılan bir köşe açabiliriz. İşimiz kâr amaçlı değil ama kendini döndürmesi de lazım.
Play Stüdyo, sürprizli bir yer. Sergilere ara sıra DJ geliyor. Biraz parti havasında geçiyor. Müzikle çok ilgiliyiz. Ben bas gitar, Erşan elektro gitar çalıyor. Burada müzik etkinliği de olabilir. Küçüklüğümden beri ilgimi çeken şeyler yapmaya uğraştım. İşi öğrenmek için arada babamla da çalıştım. Sağ olsun, beni çok destekliyor. Sergilere de geliyor.”

Haberin Devamı

Eski Maliye Bakanı avukatlığa dönüyor
ANAP dönemi maliye bakanlarından Lütfullah Kayalar, hukuk bürosu kuruyor. Kayalar, aynı zamanda yerli ve yabancı işadamlarına müşavirlik hizmeti de verecek.
‘Merkez Uluslararası Müşavirlik ve Danışmanlık’ adlı bir şirket kuran Kayalar, “Ben avukatım. Burası ağırlıklı olarak hukuk bürosu olacak. Büroda 10 civarı avukat var. Ay sonu faaliyete geçeceğiz. Danışmanlık firmaları ve hukuk büroları paralel biçimde işliyor. Bu yüzden hukukun yanında mali müşavirlik ve yatırım danışmanlığı hizmeti de vereceğiz” diyor.

5 dönem vekil oldu
Meclis’te 5 dönem Yozgat milletvekilliği yapan Kayalar, maliye ve tarım bakanlığı görevlerinde bulunmuştu. 2007 seçimi öncesi ANAP’tan istifa edip CHP’ye geçen Kayalar, Meclis’e girememişti.
Avukatlığa geri dönen Kayalar’ın şirketteki ortakları yine avukat olan Ural Aküzüm ve Orhan Yılmaz.