Ekonomi Zehra GÜNGÖR

Zehra GÜNGÖR

15.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Olimpiyat Komitesi 40 kişilik ekiple Lozan'a gidiyor. 7 Mart'ta belirlenecek aday kentler arasında olması beklenen İstanbul'un tanıtımını Recep Tayyip Erdoğan yapacak

Zehra GÜNGÖR

2000 Olimpiyatları'nı Sidney'e kaptırdıktan sonra 2004 Olimpiyatları için çalışmalarını sürdüren İstanbul 42 kişilik bir ekiple 3 Mart'ta İsviçre'nin Lozan kentine gidiyor. 2004 Olimpiyatları için aday olan 11 kentin beş kente ineceği olimpiyatlarla ilgili prezentasyonlar sonunda Uluslararası Olimpiyat Komitesi Eleme Kurulu üyeleri kararlarını 7 Mart'ta açıklayacaklar.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, vali Rıdvan Yenişen'in yanısıra spordan sorumlu Devlet Bakanı Bahattin Şeker'in de katılacağı Lozan seferinde adaylar teknik olarak değerlendirilecek. Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'u tanıtan multivizyon gösterisi ve prezentasyonun yapılacağı 25 dakikalık süre sonunda bir de basın toplantısı düzenlenecek. Burada Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Recep Tayyip Erdoğan'ın eski bir sporcu olmasının avantajlarından da yararlanacak.

Lozan'a gidecek tanıtım ekibinin özel konukları arasında olimpiyat madalyalı sporcularımızdan Naim Süleymanoğlu, Hamza Yerlikaya ve Halil Mutlu da bulunuyor.
11 aday kent içersinde işadamlarının desteklemediği tek aday kentin İstanbul olduğunu belirten Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem, Atina'nın Yunanlı çelik kralının eşi tarafından olimpiyatlara hazırlandığını belirtti. Sinan Erdem konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"İstanbul diğer aday kentlere oranla teknik açıdan en güçlü aday. Politik bir karar olursa, Türkiye'nin başka konularda olduğu gibi itilmesi endişesini taşıyorum. Onun dışında umutluyum". Türkiye'nin olimpiyat yasasını meclisten geçiren tek aday olduğuna dikkati çeken Sinan Erdem, bunun İstanbul'un avantajı olduğunu, diğer aday kentlerin 8 yıl sonra ne olacağının bilinmediğini, İstanbul'un başında kim olursa olsun bu yasayla devlet desteği ve finansman sağlanacağını söyledi.
7 Mart'ta Lozan'da yapılacak elemenlerden sonra 5 aday kentten birisi, Eylül 1997 tarihinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi 112 kişi tarafından 2004 olimpiyatlarını yapacak kent olarak belirlenecek.
Bugüne kadar İstanbul 2004'ün tanıtımı için 4 milyon dolarlık fon ayrılmasına karşın, olimpiyat köyü ve tesisleri için yapılan harcamalarla birlikte 8 milyon doları bulacak.
7 Mart'ta yapılacak elemelere katılan 11 kent ise şöyle Buenos Aires, Cape Town, Rio de Janeiro, San Juan, Sevilla, Lille, Roma, Atina, Stockholm, İstanbul ve St. Petersburg. İlgililer, ilk beş aday arasında İstanbul'un dışında Cape Town, Roma, Atina ve Rio ya da Buenos Aires'in olacağını, 2004 Olimpiyatları'nın mutlaka Avrupa'ya geleceğini belirtiyorlar.

Sinan Erdem, Togay Bayatlı, Yalçın Aksoy, Rıdvan Menteş, Neşe Gündoğan, Nazar Büyüm, Ayla Nuhrat, Mustafa Bayoğlu, Bahattin Şeker, Rıdvan Yenişen, Recep Tayyip Erdoğan, Gazanfer Doğu, Metin Örnekol, Erman Tuncer, İdris Naim Şahin, Vefa Çetin, Şakir Dorukkaya, Nezih Demirkent, Bayram Sezgün, Vedat Bayram, Ünal Ergun, Gülboy Tankay, Mustafa Atun, Cem Doğan, Taner Senseven, Ayşegül Tınay, Faruk Sipahi, Sinem Gürkaynak, Filiz Kap, Serra Çintav, Metin Bakırtel, Ceylan Pirinççioğlu, Rana Pirinççioğlu, Verda Özberk, Senem Cimilli, Atilla Gökçe, Şenez Erzik, Mehmet Duman, Erdoğan Ünver, Naim Süleymanoğlu, Hamza Yerlikaya, Halil Mutlu.