Ekonomi Ziraat’ten, süt bedeli karşılığında inek alımı kredisi...

Ziraat’ten, süt bedeli karşılığında inek alımı kredisi...

30.12.2009 - 16:08 | Son Güncellenme:

.

Ziraat’ten, süt bedeli karşılığında inek alımı kredisi...

Ziraat Bankası, Ankara’da süt sığırcılığı işletmelerini büyütmek amacıyla, süt bedellerini ve tarımsal destekleme ödemelerini teminat kabul ederek inek alım kredisi verecek.
İşletmelerin en az 10 başa çıkarılarak ölçek ekonomisine ulaştırılması amacıyla uygun koşullarda, 7 yıl vadeli kullandırılacak kredi ile ilk aşamada 200 işletmeye 2 bin baş süt sığırı alımı hedefleniyor. Çiftçilerin, süt alım bedellerini teminat göstererek kullanacağı kredi projesinin, daha sonra Türkiye geneline yaygınlaştırılması öngörülüyor. Çiftçinin daha bilinçli üretim yapmasını sağlamak üzere, kredi kullanacak çiftçilere, Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi’nin uygulama ahırlarında besicilik eğitimi de verilecek. Böylece, hem süt üretiminde kalitenin yükseltilmesi hem de kırsal kesimde istihdam artırılarak, köyden kente göçün önlenmesi hedefleniyor.
Ankara’da süt sığırı işletmelerinin kapasitelerini yükseltmek amacıyla uygulanacak “İşletmemiz Ziraatle Büyüyor” projesine ilişkin protokol, Ziraat Bankası Genel Müdür Baş Yardımcısı Senih Boyacıgil, AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak ve Ankara İli Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliği (ADSSYB) Başkanı Cengizhan Yorulmaz tarafından imzalandı.
İmza töreninde konuşan Ziraat Bankası Genel Müdür Baş Yardımcısı Senih Boyacığil, Ziraat Bankası’nın çiftçilere sadece faizini ödeyerek kredi borcunu ertelemesi için sağladığı kolaylıkta yıl sonunda dolacak sürenin 3 ay daha uzatıldığını bildirdi. Çiftçilere faiz borcunu ödeyerek kredi borcunun bir yıl ertelenmesi yönündeki kolaylık uygulamasının 1 Nisan 2009’da başladığını ve bu amaçla 31 Aralık 2009’a kadar süre verildiğini hatırlatan Boyacıgil, şu bilgiyi verdi:
“O zaman itibariyle 4,2 milyar liralık kredinin bu uygulamadan yararlanma imkanı vardı. Bugün itibariyle 154 bin çiftçi başvurarak 2,3 milyar liralık kredi borcunu yeniden yapılandırdı. Ekonomik gelişmeleri dikkate alarak, bugün, bu süreyi 31 Mart 2010’a kadar uzatma kararı süre uzatımı ile yeniden yapılandırılacak kredi miktarının 3 milyar liraya ulaşmasını bekliyoruz. Bu kapsamda başvuran, isteyen bütün çiftçilerin kredisi yeniden yapılandırıldı.”
Boyacıgil, Ziraat Bankası’nın kullandırdığı tarımsal kredi miktarının Eylül ayı itibariyle 7,1 milyar lira düzeyinde bulunduğunu ve bunun 4,1 milyar lirasının fiili kullanım olduğunu belirterek, yıl sonu itibariyle tarımsal kredi toplamının 7,5 milyar liraya ulaşmasını öngördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

İŞLETMELERİN YÜZDE 57’SİNDE 10 BAŞIN ALTINDA HAYVAN VAR
Türkiye’de hayvancılık işletmelerinin durumuna da değinen Boyacıgil, GSMH’dan yaklaşık yüzde 8 pay alan, nüfusun yüzde 25’ini barındıran tarım sektöründe süt sığırcılığı konusunda faaliyet gösteren işletmelerin yaklaşık yüzde 57’sinde 10 başın altında hayvan bulunduğunu, işletmelerin sadece yüzde 3,5’inde 50 baş ve üzerinde hayvan olduğunu hatırlattı.
AB ülkelerinde ise işletmelerin yüzde 13’ünde 10 başın altında, yüzde 49’unda ise 50 baş ve üzerinde hayvan olduğuna işaret eden Boyacıgil, Türkiye’de kültür ırkı, kültür ırkı melezi ve yerli ırk olmak üzere 4,3 milyon sağmal inekten yıllık 11,3 milyon ton süt alınırken, AB ülkelerinde yaklaşık 23 milyon süt sığırından 146 milyon süt üretildiğine dikkati çekti.
Türkiye’de hayvan başına ortalama süt verimi yıllık 2,6 ton iken AB ülkelerinde 6,4 tona kadar çıktığını belirten Boyacıgil, Türkiye’de üretilen sütün kalitesinin artırılması, daha bilinçli hayvancılık üretiminin yapılması, üretim altyapısının iyileştirilmesi için banka olarak süt işletmelerinin büyütülmesi amacıyla AÜ Ziraat Fakültesi ve ADSSYB işbirliği ile bir proje başlattıklarını bildirdi.
Proje kapsamında, Ankara ve ilçelerinde süt sığırcılığı konusundaki işletme ölçekleri büyütülerek, çiftçilerin daha bilinçli üretim yapmalarının sağlanacağını, işletmelerde verimlilik ve karlılığın artırılacağını anlatan Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senih Boyacıgil, ilk aşamada işletmedeki hayvan sayısının 10 baş ve üzerine çıkarılmasının öngörüldüğünü, bu amaçla 200 çiftçiye 2 bin hayvan alımı için 10 milyon lira kredi kullandırımının planlandığını söyledi.
Çiftçilere, hayvan alımı için uygun koşullarda kredi kullandırılacağını ve kredi geri ödemesinin süt bedelleri ve devlet destekleme tutarları yapılacağını kaydeden Boyacıgil, üreticilere ayrıca, hayvan seçimi, barınak yapımı, hayvan sağlığı, süt üretimi ve hijyen gibi konularda AÜ Ziraat Fakültesi uygulama ahırında eğitim verileceğini belirtti.
Boyacıgil, işletme ölçeğinin büyütülmesinin, süt üretimi ve kalitesinin, dolayısıyla çiftçi gelirlerinin artırılmasını sağlayacağını, bunun da ekonomik nedenlerle köyden kente göçü azaltabileceğini vurguladı.
Proje kapsamında, Ziraat Bankası tarafından, Ankara İli Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliği (ADSSYB) üyesi çiftçilere süt sığırı alımı konusunda uygun şartlarda finansman desteği sağlanacak. Çiftçiler tarafından üretilen süt, ADSSYB tarafından pazarlanacak. Çiftçilere AÜ Ziraat Fakültesi’nde verilecek eğitimin bedeli Ziraat Bankası tarafından finanse edilecek.
Protokolün imza töreninde konuşan AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, fakültede hayvancılık konusunda 5 uygulama birimi bulunduğunu, proje kapsamında bunlardan birinde çiftçilere hayvancılık konusunda bilgi verileceğini, bu alanda 170 hocanın, çiftçilere eğitim desteği sağlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

SÜT BEDELİ TEMİNATLI, 7 YIL VADELİ, YÜZDE 60 SÜBVANSİYONLU KREDİ
Proje hakkında bilgi veren Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan ise projenin pilot olarak Ankara’da uygulanmaya başlandığını ve daha sonra Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını belirtti.
İlk aşamada 2 bin hayvan için 10 milyon lira kredi kullandırılmasının öngörüldüğünü kaydeden Gülhan, proje için kredinin şartlarının kolaylaştırıldığını belirterek, şu bilgiyi verdi:
“Halen uygulanmakta olan yüzde 60 sübvansiyonlu kredinin vadesi, proje kapsamında 5 yıldan 2 yılı ödemesiz 7 yıla çıkarıldı. Çiftçi nakit olarak hiç bir bedel ödemeyecek. Maddi teminat alınmayacak. Süt bedelleri ve devlet desteklerinin temliki teminat olarak kabul edilecek. Bunlar ile kredinin taksitleri ödenebilecek. İpotek olmayacak.”

Haberin Devamı

HEDEF; 1 YILDA 5 BİN HAYVAN DAĞITIMI
ADSSYB Cengizhan Yorulmaz da yaptığı konuşmada, son 2 yıldır hayvancılık sektöründe üretim maliyetlerinin yüksek, hayvansal ürünlerin alım fiyatının ise düşük olması nedeniyle işletmelerin küçüldüğünü, çiftçinin çok sayıda hayvanını satmak zorunda kaldığını belirterek, üretici fiyatlarının düşmesine karşın tüketicilerin artan fiyatlardan mağdur olduğunu söyledi.
Ankara’da işletmelerdeki hayvan sayısını artırmak amacıyla uygulanacak proje kapsamında, Ziraat Bankası aracılığıyla kullandırılan sübvansiyonlu kredinin şartlarının daha da iyileştirdiğini belirten Yorulmaz, şu bilgiyi verdi:
“Ziraat Bankası tarafından, yetiştiricilerin süt bedeli alacağı ve tarımsal desteklemeler temlik edilerek, 7 yıl vadeli, yüzde 60 sübvansiyonlu kredi kullandırılarak, her üyeye 10 baş ve üzeri gebe düve (inek) temin edilecek. Bu kapsamda, 2 ay içinde 45 işletmeye 500 adet inek temin edildi. Bir yılda, 500 işletmeye 5 bin adet inek dağıtımını hedefliyoruz. Birlik, proje kapsamında inek temin ederken, sütü de piyasa koşullarında satın alma, işletme ihtiyaçlarını tedarik etme garantisi veriyor. Süt bedeli alacağı teminat kabul edildiği için çiftçinin cebinden hiç para çıkmadan işletmeler büyüyecek. İlk 2 yılı ödemesiz kredinin, bu süredeki faiz ödemelerinin tamamı süt bedellerinden karşılanacak. Diğer 5 yıldaki ödemeler ise devletin verdiği tarımsal desteklerden karşılanabilecek. Çiftçinin cebinden para çıkmayacak.”
Yorulmaz, proje kapsamında alınacak hayvanların ithal edilmesine karşı olduklarını, bu hayvanları yurt içinden sağlama kapasitesinin bulunduğuna işaret ederek, proje ile dış piyasaya muhtaç olmadan hayvancılık sektöründe üretimin artırılacağını, piyasada istikrar sağlanacağını kaydetti.

Haberin Devamı

HAYVAN BAŞINA 600 LİRA DESTEK
Protokol imza törenine katılan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü (TÜGEM) Ali Karaca da, devletin, hayvansal üretimde hem hayvan başına hem de süt alımı için destek verdiğini, bu desteklerden üretici birliklerine üye, soy kütüğü ve ön soy kütüğüne kayıtlı işletmelerin daha yüksek tutarlarda yararlandığını söyledi.
Desteklerin bazı şartlara bağlı olduğunu, bu şartları çiftçilerin tek başına sağlamasının zor olduğunu anlatan Karaca, şöyle konuştu:
“Çiftçilerin üretici birliklerine üye olarak bu şartları sağlamaları daha kolay. Devlet, hayvan başına 225-275 lira destek veriyor. Sığır yetiştirici birliklerine üye olanlara ayrıca 250 lira, buzağı başına 60 lira, aşı için 20 lira veriliyor. Süt desteği de birliğe üye olanlara daha yüksek tutarda ödeniyor. Devletin hayvan başına verdiği destek 500-600 lirayı buluyor.”
İşletmede 100 baş ve üzerinde hayvan bulunması halinde, kendi işletmesini kuracaklara damızlık ithalat izni verdiklerini de hatırlatan Karaca, bu kapsamda yılda ortalama 2 bin civarında damızlık ithal edildiğini, şimdiye kadar ithal edilen damızlık sayısının ise 17 bin düzeyinde olduğunu söyledi.
Karaca; soy kütüğü ve önsoy kütüğüne kayıtlı işletme sayısının 2000 yılından bugüne kadar 33,3 binden 999 bine, işletmelerdeki hayvan sayısının da 208 binden 4 milyon 490 bine çıktığını, Türkiye’deki sağmal hayvanlarının yüzde 90’ının kayıtlı hale geldiğini bildirdi.
TÜGEM Genel Müdürü Karaca, projenin uygulanması ile Ankara’nın damızlık sığır üretim merkezi haline geleceğini de kaydetti.

Haberin Devamı

140 TANE HAYVAN DAĞITILDI
Protokolun Ziraat Bankası’nın Akay’daki lokalinde imzalanmasından sonra, proje kapsamında ilk 140 hayvan, Ankara-Polatlı yolundaki bir çiftlikte besicilere dağıtıldı.
Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan, buradaki törende yaptığı konuşmada, Avrupa standartlarında et ve süt üretimi için “Her Üyeye 10 Düve” gibi projelerin önemli olduğunu, işletmeler büyüdüğü ölçüde oluşturulan katma değerin de artacağını söyledi.
Ankara İl Tarım Müdürü Ruknettin Ceyhun ise Ankara’nın nüfusunun 5 milyona yaklaştığını, her yıl 850 bin ton süt tüketildiğini belirterek, bu tür kredi ve desteklerinin, Ankara’nın süt ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacağını kaydetti.
ADSSYMB Başkanı Cengizhan Yorulmaz da, hayvancılık sektörünün et ve süt fiyatlarının düşmesi ve yükselmesinden olumsuz etkilendiğini, kredi ve destekleme projelerinin önemli olmasına karşın tek başına yeterli olmadığını söyledi. Yorulmaz, proje ile besicilerin kimseye muhtaç olmadan kredi alır hale geleceğini kaydetti.
Törene, Gölbaşı Kaymakamı Raşit Zengin, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Gölbaşı İlçe Tarım Müdürü Nazif Ekici, TÜGEM Genel Müdürü Ali Karaca, AÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ahmet Çolak da katıldı.