Ekonomi ‘Zübeyde’ fırını 50 yıl üretecek

‘Zübeyde’ fırını 50 yıl üretecek

31.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

OYAK’ın maden metalürji şirketlerinden Erdemir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün annesinin adını taşıyan 2’nci yüksek fırını ‘Zübeyde’yi yenileyerek Cumhuriyetin 100’üncü yıl dönümünde törenle devreye aldı.

‘Zübeyde’ fırını 50 yıl üretecek

Erdemir Yönetim Kurulu Üyesi ve Murahhas Azası Gürtan Damar ve Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker’in ev sahipliğinde, yeniden inşa edilen fırının ilk üretimini gerçekleştirdiği törene; Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak Milletvekilleri Saffet Bozkurt ve Eylem Ertuğ Ertuğrul, Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Ereğli protokolünün yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı.

Haberin Devamı

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Yerli üretim kabiliyetimizi artırarak yüksek katma değerli üretime ağırlık verdiğimiz bu dönemde, ülkemizin bölgedeki güçlü oyuncu rolünü sağlamlaştırmak için çalışıyoruz. Bugün sadece Erdemir için değil, Türkiye çelik sektörü için kıymetli bir yatırımı daha devreye alıyoruz.Ülkemizdeki en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında ilk 5’te yer alan Erdemir; Karadeniz Ereğli’nin ve Türkiye’nin geleceği için üretmeye devam ediyor, sayısız sektöre ham madde sağlıyor, sürdürülebilir büyüme adımlarıyla gelecek için güven veriyor. Erdemir, Cumhuriyetimizin ikinci 100 yılında da Türkiye’nin yarınlarını aydınlatacak” dedi.

Kapasitesi de arttı

Erdemir Genel Müdürü Niyazi Aşkın Peker de “Ham madde besleme ve şarj sistemi tasarımı başta olmak üzere Türk mühendislerinin önemli görevler üstlendiği yeni yüksek fırın son teknolojiye sahip. Fırının tüm parametreleri etkin bir şekilde izlenebilecek, kapasitesi 1 milyon 625 bin tondan 1 milyon 775 bin tona çıkarken, kullanılan yeni teknoloji ürünü kontrol sistemleri sayesinde Erdemir’in önceliklerinden olan İSG ve çevre performansı da artırıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

45 yıllık çalışma süresinde 60 milyon ton sıvı ham demir üretimi gerçekleştiren bir önceki fırının yerine inşa edilen yeni yüksek fırının 50 yıl ve üzeri hizmet vermesi bekleniyor.