Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bloomberg ve Akbank istatistikleri, petrol ve ABD Doları’ndaki değer değişimlerinin, global risk algısında belirleyici rol oynamaya devam ettiğini gösteriyor. Aşağıdaki grafikte, dolar endeksinin (DXY) ve petrol varil fiyatlarının karşılaştırmalı oynaklığını görüyoruz. Görüleceği gibi, petrol fiyatı yükseldikçe, dolar önce değer kaybedip, sonra toparlanıyor.

Ekonominin dinamikleri

FED’den faiz artırım sinyali

Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) yaz aylarında faiz artırabileceği yönünde sinyaller var. Buna bağlı olarak, tüm paralar (GOÜ FX= Gelişmekte Olan Ülkeler Para Sepeti) değerlenme eğilimine girdi.

Haberin Devamı

Ekonominin dinamikleri

Ekonomik aktivite azalıyor

Aşağıdaki grafikte, Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) ve tüm ülkeler Genel İmalat Sanayii endekslerini görüyoruz. “50” seviyesinin altı bir daralmaya işaret ettiğine göre, global krizin henüz atlatılamamış olduğu anlaşılıyor.

Finansal volatilitenin daha ne kadar süreceği bilinmiyor. 23 Haziran’da oylanacak olan, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkma durumu belirsizliği artırıyor. Çin ekonomisi ve yuanındaki belirsizlik devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelerin borçluluk seviyesi ise artıyor.

Ekonominin dinamikleri