Gündem Emekli Maaşı Sorgulama İle Emekli Maaşı Kesintisini Öğrenme İşlemi

Emekli Maaşı Sorgulama İle Emekli Maaşı Kesintisini Öğrenme İşlemi

15.04.2015 - 11:50 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama işlemi ile maaş bilgilerinize kolayca ulaşabilirsiniz. İnternet üzerinden yapabileceğiniz emekli maaşı sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve emekli maaşı sorgulama işleminin tüm detaylarını haberimizde sizler için anlattık.

Emekli Maaşı Sorgulama İle Emekli Maaşı Kesintisini Öğrenme İşlemi

Sigorta sistemleri vatandaşların sosyal haklarını koruyabilmeleri, ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri ve sosyal güvence altına alınabilmeleri açısından modern dünya uygulaması olarak öne çıkıyor. Sigorta sistemleri ülkelerin gelir düzeyleri, kaynakları ve refah seviyelerinin yanı sıra çalışma alanları ve bu alanlardaki ülke gereksinimlerine göre büyük bir titizlik ile oluşturuluyor. Buna göre sigortalı olarak çalışmakta olan vatandaşlar bu gibi haklara sahip olabildikleri gibi aynı zamanda da yaşlılık dönemlerinde aynı haklardan yararlanabilme ve daha yüksek refah seviyesinde yaşamlarını sürdürebilmek için sigortalı olarak çalışmaktadır.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Sigorta sistemlerinde uygulanan alandaki gereksinimlere ve şartlara yönelik olarak farklı emeklilik şartları belirlenirken vatandaşlarında bu şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Böylelikle emeklilik hakkına sahip olabiliyor. Bu gibi yönleri ile vatandaşların yaşamları içerisinde son derece büyük bir öneme sahip olan sigorta sistemleri Türkiye’de de aktif olarak uygulanmaya devam ediyor. Sigorta sistemlerinde özellikle de Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında bulunan SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı farklı sektörlere göre hizmet veriyor. 2006 yılından bu yana Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında vatandaşlara hizmet veriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde eski SSK, BağKur ve Emekli Sandığı sigorta sistemleri sırası ile 4A, 4B ve 4C olarak hizmetlerine devam ediyor.

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yer alan sigorta kollarından herhangi birisini bağlı olarak çalışma yaşamını tamamlamış ve yine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenmiş olan emeklilik şartlarını yerine getirmiş olan günümüz modern Türkiye’sinin emeklileri artık dijital platform üzerinden emekli maaşı sorgulama yapabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu günümüzün gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanan devlet kurumlarının başında geliyor. Özellikle de sigorta mükelleflerine ve emeklilere daha çağdaş ve modern standartlarda bir sigorta hizmeti sunabilmek amacı ile Sosyal Güvenlik Kurumu gelişen internet teknolojisini en aktif şekilde kullanmaya devam ediyor. Bu kapsamda artık Türkiye’deki emekli vatandaşlar dijital platformdan emekli maaşlarına ilişkin olarak ayrıntılı bilgiler edinebilme fırsatına sahip olabiliyor.

Emekli maaşı sorgulama işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun dijital platformda yer alan internet sayfasındaki online hizmetler menüsünden ulaşılan E-SGM uygulaması üzerinden yapabilme imkanı bulunuyor. Dijital platformda yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-SGM uygulaması üzerinden emekli maaşı sorgulama işlemlerini yapabilmek için vatandaşların herhangi bir şifreye ihtiyacı bulunmuyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda vatandaşların emekli maaşı sorgulama E-SGM uygulaması üzerinde ‘T.C. kimlik numarası’, ‘il’, ‘doğu yılı’ ve ‘cilt numarası’ bilgilerini girmeleri ve güvenlik kodu doğrulamasını yapmaları gerekiyor. Böylelikle sisteme giriş yaparak emekli maaşı sorgulama işlemlerini sistemdeki ‘emekli aylık bilgisi’ kategorisinde SSK emeklisi ‘4A emekli aylık bilgisi’, Bağkur emeklisi ‘4B emekli aylık bilgisi ve Emekli Sandığı emeklisi ‘4C emekli aylığı bilgisi’ seçeneği ile yapabiliyor.

Dijital platformda emekli maaşı hesaplama işlemi de yapılabiliyor. Emekli maaşı hesaplama işlemi için ise SGK’ nın aynı isimli uygulaması ekranından T.C. kimlik numarası’, ‘SSK sicil numarası’, ‘baba adı’, ‘nüfus il’ ve ‘doğum tarihi’ bilgilerinin girilmesi ile sorgula butonundan hesaplama yapılabiliyor.