Gündem Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama sayfaları

Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama sayfaları

27.03.2015 - 11:14 | Son Güncellenme:

Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama işleminizi internet üzerinden kolayca yapabilirsiniz. Bu yazımızda emekli maaşı sorgulama ve hesaplama işlemlerinin nasıl yapıldığını ve emekli maaşı sorgulama işleminin tüm detaylarını bulabilirsiniz.

Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama sayfaları

Vatandaşlar emekli olabilmek için çalıştıkları süre boyunca bağlı oldukları kuruma belli miktarlarda her ay düzenli olarak prim ve sigortalar ödemektedir. Ödenen bu prim ve sigortalar sayesinde vatandaşlar belli bir yaşa geldiği zaman kurum tarafından emekli olabilmektedir. Emekli olduklarında ise kurum tarafından emekli maaşı bağlanmaktadır. Vatandaşlar bu ödedikler prim ve sigortalar sayesinde çalıştıkları süre boyunca hastane ve kaza masraflarını bağlı oldukları kurum karşılamaktadır.

Haberin Devamı

EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA

Sosyal Güvenlik Kurumu kurulduktan sonra bütün vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı bir şekilde çalışmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı şekilde çalışan vatandaşlar emekli olduklarında ne kadar maaş alabileceklerini sorgulayabilirler. Emekli maaşı sorgulama işlemini Sosyal güvenlik Kurumuna giderek yapabilirsiniz. Gelişen internet teknolojisi ile birlikte emekli maaşı sorgulama işlemini internet üzerinden de 2 farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Şifresiz olarak emekli maaşı sorgulama işlemini Sosyal Güvenlik Kurumunun E-SGM uygulamasından gerçekleştirebilirsiniz. E-SGM uygulamasına bazı kimlik bilgilerinizi girerek şifresiz olarak sisteme girişinizi yapabilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu E-Devlet hizmetleri altında yer aldığı için Emekli maaşı sorgulama işlemini E-Devlet sistemi üzerinden de yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden E-Hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumunu bularak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Şifresiz olarak emekli maaşı sorgulama işlemi için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumunun E-SGM uygulamasına giriş yapılmalıdır. E-SGM uygulamasına bazı kimlik bilgilerinizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. E-SGM uygulamasına giriş yaptığınızda ilk olarak karşınıza çıkan uyruklarından T.C. uyruğunu seçmelisiniz. T.C. uyruğunu seçtikten sonra kişi bilgisi sorgulama sayfasına ulaşırsınız. Bu sayfaya T.C. kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili, cilt numarası, doğum yılı bilgileri girildikten sonra son olarak da güvenlik kodunu sisteme girmelisiniz. Bu işlemlerden sonra E-SGM uygulamasına giriş yapabilirsiniz. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra sorgulama işlemi için üst tarafta bulunan seçeneklerden emekli seçeneği açılmalıdır. Emekli seçeneği altından bağlı olduğunuz kuruma göre sorgulama işlemini yapabilirsiniz. SSK için 4A emekli aylık bilgisi, Bağ-Kur kurumu için 4B emekli aylık bilgisi seçilerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

E-Devlet sistemi üzerinden emekli maaşı sorgulama işlemi için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme girişinizi yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yok ise PTT şubelerine giderek E-Devlet şifrenize sahip olabilirsiniz. T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile PTT şubelerine giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenize sahip olabilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra sisteme T.C. kimlik numaranız ile sisteme girişinizi yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra emekli maaşı sorgulama işlemi için E-Devletin E-Hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu bulunmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumunun alt seçeneklerinden bağlı olduğunuz kuruma göre sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. SSK kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4A hizmetleri altından 4A emekli aylık bilgisi, Bağ-Kur kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4B hizmetleri altında 4B emekli aylık bilgisi, emekli sandığı kurumuna bağlı olan vatandaşlar 4C hizmetleri altından 4C emekli aylık bilgisi seçeneği ile sorgulama işlemini yapabilirler.