Cem Kılıç

Cem Kılıç

cem.kilic@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

30 yıldan daha fazla hizmeti olup ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan memur emeklilerine ikramiye farkı ödenmesiyle ilgili kanun tasarısı Meclis’e sevk edildi. Tasarı hayata geçince, 7 Ocak 2015 öncesi emekli olmuş ve ikramiyesini 30 yıl üzerinden almış emeklilere, gerçek hizmet süreleri üzerinden ödenmesi gereken ikramiye farkı ödenmeye başlanacak.

Memur emeklilerinin ikramiyelerinin, 30 yılla sınırlandırılması ile ilgili hüküm, Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmiş ve karar 7 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Dolayısıyla, 7 Ocak 2015 sonrası emekli olmuş memurlara, emekli ikramiyeleri “hizmet süreleri ne kadarsa, bu süre üzerinden” ödendi. Ancak bu tarihten önce emekli olanlara, hizmet süresi ne olursa olsun “30 yıl üzerinden ödeme” yapıldığından, fark ödemesi gerekli oldu. Tasarı hayata geçince, sadece 7 Ocak 2015 öncesi emekli olanlara fark ödemesi yapılacak. Bu tarihten sonra emekli olan memurlarsa, fark alamayacak.
Anayasa Mahkemesi, memurların ikramiyesindeki “30 yıl sınırı” ibaresini, emekli ikramiyelerinin bir lütuf olmadığı ve sosyal güvenlik hakkı kapsamında değerlendirilmesi gerektiği görüşüyle iptal etti. Mahkeme sosyal güvenlik hakkı kapsamındaki emekli ikramiyesi hesaplanırken anayasal ilkelere aykırı olunmaması, hakkaniyet ve kamu yararı ölçütlerinin gözetilmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Faiz işlemeyecek

Öte yandan, kararın bir başka gerekçesi de, 30 yıl çalışması olan bir memurla 35 yıl çalışmış bir memur için eşitlik ilkesine aykırı düzenleme yapılmasıydı. Bu iki gerekçeyle alınan karar sonucu, memurlardan hizmet yılı fazla olana daha fazla emekli ikramiyesi ödenmesinin yolu açılmış oldu.

30 yılın üzerinde hizmeti olan memur emeklileri için SGK gerekli hesaplamaları yapacak. Tasarı yasalaştıktan sonra 1 yıl içerisinde başvuru yapanlara, 7 bin 500 TL’ye kadar olan ikramiye farkları 3 ay içerisinde ödenecek. Bu meblağın üzerindeki farklarsa 2017’de denecek ve gecikme süresi için faiz işletilecek. Eğer memur emeklisi hayatını kaybetmişse bu durumda ikramiye farkı geride kalan hak sahiplerine ödenecek.
Anayasa Mahkemesi 30 yıl sınırını kaldırdıktan sonra SGK’ya düzenleme için süre tanımamıştı. Yani 7 Ocak 2015’te bu karar yürürlüğe girmiş oldu. Bu tarihten sonra pek çok kişi önce SGK’nın kapısını çaldı, “Hayır” cevabı alınca da mahkemeye gitti. İdare mahkemeleri, davalarda memur emeklileri lehine karar verdi ancak ikramiye ödenen tarihteki katsayılar dikkate alınarak ve faiz işletilmeksizin fark ödenmesine hükmetti. Faiz işletilmeyince ve o günkü katsayılar dikkate alınınca bu davaların sayısı azaldı. Ancak özellikle 2014, 2013, 2012 yıllarında emekli olan, gösterge katsayısı yüksek, üst düzey memurlar için ikramiye farkları yüksek olacak.

Davalar düşecek

Tasarıda, açılan fakat sonlanmamış davalar için, başvuru şartına gerek kalmaksızın 3 ay içerisinde ödemelerin yapılacağı belirtiliyor. Bu yüzden, davası sonlanmayanlar, SGK’ya başvuru yapmak zorunda kalmayacak. Bu kişilere, dava açtıkları tarihten fark ödemesinin yapıldığı tarihe kadarki süre için faiz işletilerek farklar ödenecek, davalar da düşmüş olacak. Yargılama giderleri idarenin üzerinde kalacak.

Fark ne olacak?

Memur emeklilerinin en merak ettiği nokta, ikramiye farkının miktarı. Memurun kademesi, derecesi, ek göstergesi, emekli olduğu yıl ve hizmet yılı, ikramiye farkının ne kadar olacağını belirler. Ancak kademe ve derece ne kadar yüksekse, emekli olunan tarih ne kadar yakınsa, makam göstergesi gibi ilave unsurlar söz konusu ise fark yüksek olacaktır.