Emlak Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar? Ekb Nasıl Ve Nereden Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar? Ekb Nasıl Ve Nereden Alınır?

25.05.2021 - 12:12 | Son Güncellenme:

Kanun çerçevesinde artık birçok farklı yerleşim alanı için enerji kimlik belgesi mecburidir. Hem ülke ekonomisini hem de insan yaşamını koruyan önemli bir belge olarak da öne çıkar. Peki enerji kimlik belgesi nedir, ne işe yarar? EKB nasıl ve nereden alınır? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar Ekb Nasıl Ve Nereden Alınır

 Zorlu hava şartları başta olmak üzere birçok farklı duruma karşı, konut ya da işyerleri EKB bünyesinde korumaya alınır. Bunun belli başlı bazı şartları bulunur ve ilgili binaların mutlaka bu kriterleri yerine getirmesi gerekir. Böylece bu kriterler doğrultusunda enerji kimlik belgesi ilgili yerden alınır.

Haberin Devamı

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Hem yeni binalar hem de mevcut binalar için ele alınan enerji kimlik belgesi; Isıtma, soğutma, aydınlatma, havalandırma gibi enerji sistemlerinin bir yıldaki tüketimlerini gösteren belgedir. Özellikle enerji verimliliği kanunu çerçevesinde yaşam bulunan her konutun sahip olması gerekli belgeler içerisinde yer alır. Böylece hem bireysel hem de ülke ekonomisi korunurken, aynı zamanda yaşam standartları daha yüksek noktaya çıkarılır.

Enerji Kimlik Belgesi Ne İşe Yarar?

Enerji verimliliği seviyesini gösteren belgeye enerji kimlik belgesi denmektedir. Özellikle son yıllarda enerji kaynaklarının tükenmeye başlaması ve çevre kirliliği nedeniyle enerji kimlik belgesi zorunlu hale getirildi. Farklı derecelendirme ve sınıflandırma üzerinden, binalar bu belgeyi almaya hak kazanır. Böylece yıl içerisinde binanın bulunduğu hava koşullarına bağlı olarak, ısıtma ve soğutma ile aydınlatma gibi sistemlerden önemli oranda enerji kazanımı sağlanır. Daha doğrusu bunu enerji verimliliği elde etmek şeklinde de ifade etmek mümkün. Mantolama sistemi başta olmak üzere aynı zamanda elektrik sistemindeki düzenleme üzerinde bu işlem gerçekleşir. Konusunda tecrübe sahibi uzmanların yapacağı denetim kapsamında, eğer bina gerekli koşulları taşıyorsa enerji kimlik belgesi verilir.

Haberin Devamı

EKB Nasıl ve Nereden Alınır?

İlgili bakanlık bünyesinde yetki verilmiş olan danışmanlık şirketleri üzerinden enerji kimlik belgesi alınır. Eğer bina ya da konut gerekli koşulları sağlamış ise, o vakit ilgili uzman doğrultusunda gerekli kriterler incelenir. Böylece binanın hangi sınıflandırma içerisinde olduğu anlaşılır ve buna göre derecelendirme verilir. Bu derecelendirme üzerinden belge hazırlanır ve bina yöneticisine sunulur. İki nüsha halinde ki belgenin biri binanın önüne asılır. Diğeri ise bina yöneticisinde durur.