Gayrimenkul Emlak vergisine kredi kartı kolaylığı

Emlak vergisine kredi kartı kolaylığı

28.05.2021 - 08:51 | Son Güncellenme:

Gayrimenkul sahibi olanların ödemekle yükümlü oldukları emlak vergisinde kredi kartı kolaylığı getirildi. Ödemeler için son haftaya girilirken, online olarak kredi kartı ile ödeme seçeneği oldukça rağbet görüyor.

Emlak vergisine kredi kartı kolaylığı

İlk taksit ödemelerinin 31 Mayıs’ta sona erdiği emlak vergisi Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkul sahibi olan 13 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

Haberin Devamı

E-devlet sayesinde evden çıkmadan kolayca ödenebilen emlak vergisi, banka kartı, kredi kartı veya havale yöntemiyle ödenebiliyor. İnternet vergi dairesi ve e-devlet üzerinden “Borç sorgulama ve ödeme” başlığına tıklayarak ödemeniz gereken miktarı sorgulayabilirsiniz.

Dilerseniz gayrimenkulünüzün bulunduğu belediyenin resmi banka hesabına havale ya da EFT yapabilir, dilerseniz Gelir İdaresi Başkanlığı ya da E-devlet’ten borçlarınızı ödeyebilirsiniz.

Geliri olmayanlar, emekliler ve brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutu bulunanlar sıfır oranlı vergi avantajından faydalanabiliyor.

Son ödemesi 31 Mayıs olan emlak vergisini ödemeyenler için her ay yüzde 2 oranında faiz işleniyor.

Emlak vergisi nasıl hesaplanıyor?

Haberin Devamı

Gayrimenkul sahiplerinin ödeyecekleri emlak vergisi oranları 1970 yılında çıkan Emlak Vergisi Kanunu’nun 8. ve 18. maddelerine göre hesaplanıyor.  Buna göre büyükşehir dışında kalan araziler ve meskenler binde 1, büyükşehir içindekiler binde 2, arsalar büyükşehir dışında binde 3, büyükşehir içinde binde 6 oranında vergi uygulanıyor.

Emlak vergisi hesaplaması, vergiye konu olan gayrimenkullere her yıl “yeniden değerleme oranı” uygulanarak yapılıyor. Bu işlemi gayrimenkulün bulunduğu belediyeler yapılıyor.