Mimarlık “Kütüphaneler günümüzün katedralleridir”

“Kütüphaneler günümüzün katedralleridir”

06.07.2021 - 13:28 | Son Güncellenme:

Google, Yandex gibi arama motorlarının olmadığı bir kuşaktan geliyorum. Kütüphaneler katedraller gibi kutsal yapılar benim için. Sadece istediğim bir kitabı veya bilgiyi almak için değil, sadece etrafta bilginin dolaştığı mekanı hissetmek ve koklamak için de kütüphaneleri ziyaret eden bir kuşaktanım. Öte yandan bugünkü dijital sistemlerin gelişmesini de ilgiyle izliyorum, çok da önemli buluyorum. Bilginin dijital sistemlerle kolayca ulaşılabilir olması da tabii ki çok değerli. Kütüphanelerin açık saatlerinin kullanılmak zorunda kalındığı kısıtlı bir dönem ile zamansız ve mekansız dijital dönem birbirini harika bir şekilde tamamlıyor. Artık her ikisi de vazgeçilmez.

“Kütüphaneler günümüzün katedralleridir”

Gökhan Avcıoğlu, Mimar

Haberin Devamı

Yakın zamanda tasarladığımız iki kütüphane projesine de bu vizyonla yaklaştık. “Hyde Park Library”, mimari dünyada asal eleman olan merdivenin algoritmik bir şekilde tasarlanmasının doğal bir sonucu ile standart dışı bir forma sahip. Tasarımda, aynı anda hem solid hem de içi boş bir yapı oluşturmak amacıyla büyüyen, bükülen ve dönen bir çekirdek sistem modüler olarak katların birbiri üzerine yığılması ile bir düzen oluşturuyor. İTU Library projemiz ise İstanbul Teknik Üniversitesi kampüsünü merkez alan bir simge olmayı amaçlayarak bilgi, insan ve doğanın bir arada olduğu bir geleceği öngörüyor. Yapıdaki kütüphane deneyimi, 21.yüzyılın organik bilgi fikrini yenilikçi bir biçim ve yapı alanı haline getirmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

Ben hala kütüphanelerin buluşturucu, birleştirici, sergileyici, dokundurucu duyguları sürdürmelerinden ve eskisi kadar görkemli ve büyük olmasalar da yapılmaya devam edilmelerinden yanayım.

“Kütüphaneler günümüzün katedralleridir”