Proje Haberleri Taşdelen'in iki yüzü

Taşdelen'in iki yüzü

Son Güncellenme:

Tarihi Taşdelen suyu ve mesire yeriyle ünlü Taşdelen Beldesi, hem şehir merkezinden uzakta, doğa ile iç içe yaşamak, hem de uygun fiyatlarla nitelikli bir konuta kavuşmak isteyenler için iyi bir seçenek olarak görünüyor

Taşdelenin iki yüzü

 

Ancak, İstanbul'un yeni gelişen birçok beldesi gibi göçten nasibini alan Taşdelen'deki yeni siteler ile gecekondular ortaya tezat görüntüler çıkarıyor.

Doğa ile iç içe bir yaşam olanağının yanısıra özellikle orta gelirliyle ucuz fiyatlarla nitelikli bir konutta oturma fırsatı sunan Taşdelen, son yılların en hızlı yapılaşan beldelerinden biri. Ancak İstanbul'da hızla gelişen birçok bölgenin yaşadığı sıkıntıları paylaşan Taşdelen'de özellikle göç büyük yaralar açmış. 10- 15 yıl önce gecekondulaşmanın başladığı belde, bugün büyük inşat firmalarının yatırım yaptığı bir bölge olsa da çarpık yapılaşmanın sancılarını hala yaşıyor.

Neredeyse iç içe bulunan yeni konut siteleri ile gecekondu tarzı konutlar, tezat görüntüler yaratmakla birlikte ayrı sosyokültürel ve sosyoekonomik yapılara sahip kitlelerin bir arada yaşamasının aslında ne kadar zor olduğunu da ortaya koyuyor. İşadamlarından memurlara, serbest meslek sahiplerinden özel sektör yöneticilerine kadar pek çok meslek gurubundan insanın tercih ettiği Taşdelen'deki siteler, geniş sosyal ve sportif aktiviteleri bir arada sunabiliyor. Ancak bir yandan hızlı yapılaşma ve nüfus artışına hazırlıklı olmayan bölgede özellikle alışveriş olanaklarının kısıtlı olması, öte yandan bölgedeki kozmopolit yerleşimci yapısı, bu sitelerin sakinlerini ya yaşadıkları sitede vakit geçirmeye ya da ihtiyaçlarını belde dışında karşılamaya itebiliyor.

Uzmanlar, bölgedeki çarpık yapılaşma ve göçten kaynaklanan sorunların vakit alsa da çözüleceği görüşündeler. Ancak yerel yönetimlerin hem bu sorunlara hem de hızlı nüfus artışına ayak uyduramayan altyapıya karşı özel bir çalışma yapması gerektiğini belirten uzmanlar, Taşdelen'in en büyük avantajının ise sorunsuz ulaşımı olduğunu kaydediyor. Bununla birlikte Taşdelen Ormanı'na sırtını dayayan belde, tatlı kaynak suyu ve mesire yeri ile sakinlerine doğal yaşamın tadını çıkarma fırsatı sunuyor.

 

'Sosyal iletişimsizlik problemi yaşanıyor'

Ahmet Ataç - Kaçmaz Emlak Taşdelen Temsilcisi

"Bir yanında Taşdelen Ormanı bulunan Taşdelen Beldesi, diğer üç yanını çevreleyen Alemdağ, Sarıgazi, Sultançiftliği ve Yenidoğan beldelerinin aldığı yoğun göçün olumsuz etkilerini maalesef paylaşmak zorunda kalıyor. 10-15 yıl önce, yerel yönetimlerin siyasi rant uğruna göz yumması ile başlayan  gecekondulaşmanın sancıları bugün bile sürüyor. O dönemde göçle birlikte 1 ile 6 kat arasında imarsız yapılan konutların yanısıra geri kalan tarlaların büyük parseller halinde imara açılmasıyla birlikte inşa edilen büyük ve aktiviteli konut sitelerinin birarada bulunması garip ve nahoş görüntüler ortaya çıkarıyor. Ayrıca bu tezatın görüntüden öte bir de sosyal boyutu var. Bir yanda gecekondu tarzı binalarda yaşayan sosyoekonomik ve sosyokültürel yapısı zayıf vatandaşlarımız, diğer yanda daha üst gelir ve sosyal statüye sahip site sakinleri... Bu durum iki grup arasında bir sosyal iletişimsizliğe sebep oluyor. Özellikle sitelerde yaşayanlar içine kapanıyor. Birçoğu alışverişlerini bile mahalle çarşısından değil site içi dükkanlardan ya da yakın çevredeki büyük alışveriş merkezinden yapıyor."

Belediyeye çok iş düşüyor

"Site ve çevre uyumsuzluğu sadece Taşdelen'in değil, İstanbul'da son yıllarda hızla gelişen birçok beldenin kaderi olarak karşımıza çıkıyor. Bütün bu olumsuzluklar zaman içinde düzelecek. Ancak çok vakit ve emek istiyor. Yerel belediyenin bu konuda özel bir birim oluşturması ve çok ciddi çalışması lazım. Öncelikle burada çok ilkel şartlarda yaşayanların yaşam standartlarını biraz olsun yükseltmek sonra da görüntüyü düzeltmek için çalışmak gerekiyor. Bunu zorla da olsa yapmak şart. Tabii Taşdelen de bir Kurtköy örneği gibi önceden planlanarak yapılaşsaydı bu sıkıntıların hiçbiri olmazdı."

Arsa talebi büyük

"Aslında Taşdelen, Şile otobanına direkt bağlantısı olan ulaşımı oldukça rahat bir bölge. Tüm olumsuzluklara rağmen bölgede çok fazla yeni ve nitelikli konut sitesi yapılıyor yapılan konutlar hızla doluyor. Çekmeköy'de yaşanan talep patlaması Taşdelen'e kadar yansıdı. Özellikle Taşdelen'de arsaya talep büyük. Ama Taşdelen bu konuda da plansızlığın acısını yaşıyor. Çünkü belde, sosyal tesisleri, alışveriş olanakları, sağlık merkezleri ve  altyapısıyla bu kadar hızlı bir nüfus artışına hazır değil. Ama oradaki eksiklikler de zaman içinde tamamlanacak.

Taşdelen'de satılık daire fiyatları sitelerde 120 bin ile 135 bin YTL arasında değişiyor. Kira fiyatları ise eski konutlarda 200 ile 400 YTL arasında iken aktiviteli sitelerde 500 YTL'den başlıyor 600 YTL'ye kadar çıkıyor. Bölgedeki satılık arsalar ise metrekaresi 100 ile 200 YTL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulabiliyor."

Tel: (0216) 484 52 86

'Belde'nin çehresi 5 yıl içinde değişecek'

Özlem Ay - Atlas Gayrimenkul

"Son yıllarda Ağaoğlu, Ekşioğlu, Taşyapı gibi büyük inşaat şirketlerinin yanısıra Toplu Konut İdaresi'nin de yatırım yapmaya başladığı Taşdelen'de yeni ve nitelikli konut sitelerine her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bölgede yapılan villa tarzı konutlar işadamları tarafından tercih edilirken, daireler öğretmen, doktor, avukat gibi meslek gruplarından ilgi görüyor.

Taşdelen geçmiş yıllarda yaşanan gecekondulaşmanın olumsuz etkilerini hala yaşıyor olsa da herbiri kat karşılığı olarak müteahhitlere verilen bu yapılar zamanla ortadan kalkacak. Bu sürecin de öyle çok uzun bir süre alacağını sanmıyorum. Beş yıl içinde Taşdelen'in yepyeni bir çehreye kavuşacağını düşünüyorum. Bölgede eksikliği hissedilen alışveriş merkezlerinin sayısı her geçen gün artarken altyapı problemleri de hızla çözülüyor. Bölgenin en avantajlı yanı da hiçbir trafik probleminin olmaması."

Büyük daire sevenlere

"Bölgede inşa edilen yeni konut sitelerinin tamamı geniş sosyal aktivitelere sahip. Çoğu dairelerden oluşan bu sitelerde konut büyüklükleri giriş katlarda 100, normal dairelerde 135 metrekareden başlıyor, 200 metrekareye kadar çıkıyor.

Taşdelen'deki eski konutların kat mülkiyeti ve iskan sorunu olduğundan fiyatları oldukça düşük. Bu tür yapılarda daire fiyatları 30 bin ile 90 bin YTL arasında değişiyor. Yeni sitelerde ise ikinci el konut bulmak neredeyse imkansız. Satışa çıkarılan az sayıdaki daireler, 125 bin ile 135 bin YTL arasındaki fiyatlarla alıcı bulabiliyor. Yeni yapılan villa sitelerinde ise henüz ikinci el satışlar başlamadı."

+Taşdelen Evleri

Taşdelen Ormanı'na 100 metre mesafede inşa edilen Taşdelen Evleri'nde daire fiyatları 105 bin ile 215 bin YTL arasında değişiyor. Daireler, hemen teslim ediliyor. Ekşioğlu Almed tarafından inşa edilen projede 140 metrekare giriş, 140 metrekare normal ve 280 metrekare dubleks olmak üzere 3 tip daire bulunuyor. 17 dönüm arazi üzerinde, 8 blokta toplam 228 daireden oluşan Taşdelen Evleri, yüzme havuzu, otopark, güvenlik, sinema salonu ve alışveriş gibi sosyal donatılara sahip.

Tel: (0216) 430 97 82 - 83

+Kahraman Çiftlik Evleri

Ekşioğlu & Kahraman Çiftlik Evleri Konut Yapı Kooperatifi'nde birinci ve ikinci etap satışları devam ediyor. Ekol İnşaat tarafından inşa edilen projede daire fiyatları 100 bin ile 250 bin YTL arasında değişiyor. Birinci etap dairelerin teslim edildiği sitede ikinci etap daireler Aralık 2007'de teslim edilecek. Daireler Yüzde 20 peşinatla vade farksız olarak 36 aya kadar vadelendiriliyor. 115, 135 ve 175 metrekare dubleks olmak üzere üç tip dairenin bulunduğu Kahraman Çiftlik Evleri 9 dönüm arazi üzerinde, 5 blokta 180 daireden oluşuyor.

Toplam arazinin yüzde 65'inin yeşil alan olarak ayrıldığı projede süs havuzu, kameriye gibi unsurlarla zenginleştirilen bir peyzaj yapılıyor.  Taşdelen Mesire Yeri ve Taşdelen menba suyuna çok yakın bir mevkide yer alan proje, her iki boğaz köprüsüne de 14 - 15 kilometre mesafede bulunuyor.

Tel: (0216) 312 10 37

+Asya Ekşioğlu Gümüşvadi Konut Yapı Kooperatifi

Önerler İnşaat'ın inşa ettiği Asya Ekşioğlu Gümüşvadi Konut Kooperatifi'nde büyüklükleri 90 metrekare ile 175 metrekare arasında değişen daireler 65 bin YTL ile 140 bin YTL arasında fiyatlarla satışa sunuluyor. 4 blokta toplam 152 daireden oluşan Gümüşvadi Evleri, Eylül 2009'da tamamlanacak. Toplam 8 bin 500 metrekare alanda kurulan Gümüşvadi Evleri'nde toplam alanın yüzde 65'i yeşil alan olarak ayrılıyor. Sitede ayrıca yüzme havuzu, kafeterya, kütüphane, çocuk parkı, otopark ve 24 saat güvenlik gibi donatılara yer veriliyor.

Tel: (0216) 312 11 72

+Demirler Taşdelen Koru Evleri

Demirler Taşdelen Koru Evleri, her bütçeye konut seçenekleri ile dikkat çekiyor. 2006 sonunda teslim edilecek sitede daire fiyatları 100 bin ile 180 bin YTL, villa fiyatları 210 bin ile 300 bin dolar arasında değişiyor. Demirler İnşaat tarafından inşa edilen Taşdelen Koru Evleri'nde 100 metrekare daireden 180 metrekare çatı dubleksine, 130 metrekare dubleks villadan 300 metrekare villaya kadar 7 değişik tipte konut seçeneği mevcut. 7 adet ikiz ve 2 adet dördüz villa ile 4 blokta 108 adet daireden oluşan sitede yarı olimpik yüzme havuzu, havuz başı kafeteryalar, tenis kortu, basketbol ve voleybol sahaları yer alıyor.

Tel: (0216) 429 97 28

+Taşdelen Konutları

Demo İnşaat tarafından  inşa edilen Taşdelen Konutları'nda daire fiyatları 118 bin ile 328 bin YTL arasında değişiyor. 10 blokta toplam 400 daireden oluşan sitede 80 metrekare stüdyo, 143 metrekare 3+1, 325 metrekare çatı dubleksi ve 240 metrekare bahçe dubleksi olmak üzere dört tip daire seçeneği bulunuyor. Proje 2007 yılı sonunda tamamlanacak. Taşdelen Konutları'nda yarı olimpik açık havuz, değişik sosyal etkinlikleri içinde barındıracak bir kulüp binası, fitness center, cafe-bar gibi sosyal alanlara yer veriliyor. Ayrıca sitede alışveriş ihtiyacı için iki adet market bulunuyor. 24 saat hizmet verecek çocuk bakım evi de bir nevi kreş olarak sitenin içerisinde yer alıyor. Araç trafiğine kapalı olan sitede giriş çıkışlar ise binaların altındaki kapalı otopark ile sağlanıyor.

Tel: (0216) 430 97 82 - 83

+Turanlı - Ekşioğlu Hilal Konut Yapı Kooperatifi

Özkan İnşaat'ın inşa ettiği Turanlı - Ekşioğlu Hilal Konut Yapı Kooperatifi'nde 100 ve 120 metrekare normal dairelerin fiyatları 110 bin YTL ile 135 bin arasında değişirken 160 metrekarelik dubleks daireler 115 bin YTL'den satılıyor. Yüzde 50 peşin ve 24 ay vade ile satılan daireler için yüzde 3 vade farkı uygulanıyor. İlk etabı 2006 yılının sonunda teslim edilecek olan site 2007'nin sonunda tamamlanacak. Sitede 24 saat güvenlik, tenis kortu, basketbol sahası donatıların yanısıra, süs havuzu ve kameriyelerle zenginleştirilmiş bir peyzaj yapılıyor.

Tel: (0216) 429 82 31 - 32

+Ekşioğlu Sultan Evleri Konut Yapı Kooperatifi

Ekşioğlu Sultan Evleri Konut Yapı Kooperatifi'nde hemen teslim edilen birinci etap daireler 160 bin YTL'ye 2008 yazında teslim edilecek olan daireler ise 140 bin YTL'ye satılıyor. 146 metrekarelik dairelerden oluşan Sultan Evleri'nde ilk etap daireler konut kredisine uygun iken ikinci etap dairelerde kooperatif tarzı satış yapılıyor. Buna göre 33 bin YTL peşin ödeyerek alınabilecek olan daireler için 2010 yılına kadar ödeme yapılması gerekiyor. Kooperatifin bu yılki aidat miktarı ise 1500 YTL olarak belirlenmiş. Sosyal tesis, yüzme havuzu, çocuk parkı, gezi alanları, kafeterya, kapalı otopark gibi tesislerin yer alacağı siteye bir de alışveriş merkezi yapılacak.

Tel: (0216) 429 21 86

+Mega Kent

3E Akdeniz İnşaat'ın Taşdelen'deki projesi Mega Kent'te büyüklükleri 125 metrekare ile 190 metrekare arasında değişen daireler 140 bin ile 200 bin YTL arasındaki fiyatlara satılıyor. Banka kredisine uygun olan daireler ağustos ayından itibaren teslim edilmeye başlanacak. Sitenin inşaatı 2006 sonunda tamamlanacak. Alışveriş merkezi, yüzme havuzu, süs havuzu, açık otopark, kafeterya, kameriyeler, yürüme yolları, çocuk oyun alanları, tenis kortları, basketbol, voleybol ve futbol sahaları bulunan sitenin yüzde 65'i yeşil alan olarak ayrılıyor.

Tel: (0216) 430 89 11

+Park Orman Konutları

Demo İnşaat'ın eylül ayında Taşdelen'de başladığı yeni projesi Park Orman Konutları'nda daire fiyatları 168 bin ile 298 bin YTL arasında değişiyor. 30 Haziran 2007'te teslim edilmesi planlanan daireler yüzde 30'dan başlayan peşinat oranları ve 24 aydan 60 aya kadar vade imkanları ile satışa sunuluyor. Peşin ödemelerde ise yüzde 10 indirim uygulanıyor. Toplam 5 bin 700 metrekare alan üzerinde 4 blokta 112 daireden oluşan sitede 143 metrekare normal ve 280 metrekare dubleks olmak üzere iki tip daire seçeneği mevcut. Taşdelen Mesire Yeri Milli Park alanına 500 metre mesafede yer alan Park Orman Konutları'nda yüzme havuzu, yürüme parkurları, kapalı otopark, interkom sistemli güvenlik gibi donatılar bulunacak.

Tel: (0216) 430 97 82

+Sample City

Güney İnşaat'ın Taşdelen'de inşa ettiği Sample City'de 161 metrekarelik 3+1 daireler 188 bin YTL'lik tanıtım fiyatları ile satışa sunulurken, sitedeki bahçe ve çatı dublekslerinin fiyatları 290 bin ile 344 bin YTL arasında değişiyor. Güney İnşaat tarafında yüzde 40 peşin, 36 ay vade ve 1 ara ödeme koşulu ile satılan Sample City'deki normal daireler anahtar teslimi olarak inşa ediliyor. Ancak çatı ve bahçe dublekslerinde banyo, mutfak, döşeme ve boya gibi dekorasyon unsurları fiyata dahil edilmiyor. İlk etabı Ağustos 2007'de teslim edilecek olan site 2008 Ağustos'ta tamamlanacak. Toplam 40 villa ve 282 daireden oluşan sitedeki villaların satış organizasyonu ise tamamlanmak üzere. Ağustos 2006'da teslim edilecek olan villaların fiyatları 340 bin ile 395 bin dolar arasında değişiyor. Toplam 35 bin metrekare alan üzerine kurulan Sample City'nin sosyal aktivite alanları içinde 1 kapalı havuz, 2 açık havuz, 2 çocuk havuzu, gölet, kapalı spor salonu, tenis ve basketbol sahası, yürüyüş parkuru, açık ve kapalı otopark, 24 saat güvenlik, kreş, kafe, restoran, market, oyun salonu, meyve bahçesi gibi birimlere yer veriliyor.

Tel: (0216) 484 04 84

+Neveser Taşdelen Konakları

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Taşdelen'de projelendirilen ve Mehmet Çelik, Buket İnşaat, Hat-San Yapı ve Tokal İnşaat'ın ortak girişimiyle inşa edilen Neveser Taşdelen Konakları'nda satışlar bir hafta içinde başlayacak. Ağustos 2007'de tamamlanacak olan projede dairelerin metrekare fiyatlarının 1400 ile 1600 YTL arasında değişmesi planlanıyor. 25 blokta 354 konuttan oluşacak olan Neveser Taşdelen Konakları'nda 1+1'den 4+1'e kadar 4 farklı konut seçeneği sunuluyor. Açık ve kapalı otopark, açık ve kapalı yüzme havuzu, spor merkezi, sauna, basketbol, voleybol, mini futbol sahaları, tenis kortu, çocuk oyun parkları, yürüyüş ve bisiklet parkurları gibi sosyal aktivite alanlarına yer verilen projenin yapılacağı 72 bin 500 metrekarelik proje alanının yüzde 80'i yeşil alan olarak tahsis ediliyor.

Tel: (0216) 484 20 20

+Ekşioğlu Orkent 2 Evleri

Ekşioğlu Taşkent İnşaat tarafından Taşdelen'de inşa edilen Ekşioğlu Orkent 2 Evleri'nde 120 ve 154 metrekarelik 3+1 dairelerin peşin fiyatları, 130 bin ile 200 bin YTL arasında değişiyor. 40 bin ile 60 bin YTL peşinat ile 36 aya kadar vadelendirilen dairelerin vadeli fiyatları ise 150 bin ve 220 bin YTL olarak belirlenmiş. 2008'in sonunda tamamlanacak olan Orkent 2 Evleri'nde yüzme havuzu, tenis kortu, basketbol sahası ve kapalı otopark bulunuyor.

Tel: (0216) 621 10 70

+Atılgan Evleri

Uzun yıllardır tekstil ve nakliye sektörlerinde faaliyet gösteren Baldaner- Ekşi Grubu'nun ilk konut projesi olan Atılgan Evleri'nde daire fiyatları 175 bin ile 350 bin YTL arasında değişiyor. Projede 125 metrekare, 130 metrekare, 140 metrekare ve 200 metrekare dubleks olmak üzere 4 tip daire seçeneği bulunuyor. 18 bin metrekare alan üzerine kurulan ve 180 daireden oluşan Atılgan Evleri, 2007'nin aralık ayında tamamlanacak. Çekmeköy merkeze 3, İkea'ya 8, Boğaziçi Köprüsü'ne ise 20 kilometre mesafede inşa edilen Atılgan Evleri'nin yeşil alanlarında çocuk parklarından, yüzme havuzuna, barbekülü piknik alanlarından, tenis kortlarına kadar birçok aktivite alanı bulunuyor.

Tel: (0216) 484 50 00-01