Gündem Emniyette ‘dilekçe’ alarmı

Emniyette ‘dilekçe’ alarmı

04.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Emniyet, Yargıtay’ın ‘Örgütün sohbet toplantılarına katılmanın ve sempati duymanın örgüt üyeliğine delil için yeterli olmadığı’ yönündeki kararını emsal göstererek tahliye talebinde bulunacak FETÖ’cüler için uyardı

Emniyette ‘dilekçe’ alarmı

Burdur’un Ağlasun ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde mühendis olarak görev yapan Hakan Ö., 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gözaltına alınmıştı. Hakan Ö., hakkında “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yargılamada FETÖ’nün illegal yönünü bilmediğini ifade eden Hakan Ö., çocuğunu örgüte müzahir okullara gönderdiğini, sohbetlere katıldığını ve örgüt gazetesine abone olduğunu belirtip beraatını istedi. Mahkeme, yargılama sonunda Hakan Ö.’ye “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapis verdi.

Haberin Devamı

Yargıtay 16. Ceza Dairesi’ne gelen dosyanın incelenmesi sonucunda verilen kararda ise “Silahlı örgüte üyelik suçunun oluşabilmesi için örgütle organik bağ kurulması ve kural olarak süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk gerektiren eylem ve faaliyetlerin bulunması aranmaktadır. Örgüte sadece sempati duymak ya da örgütün amaçlarını, değerlerini, ideolojisini benimsemek, buna ilişkin yayınları okumak, bulundurmak, örgüt liderine saygı duymak gibi eylemler örgüt üyeliği için yeterli değildir” tespiti yapılmıştı. Yargıtay kararında şöyle denilmişti: “Örgütün dini sohbet toplantılarına katılmak, örgüt tarafından çıkarılan gazetelere gerçek ismiyle abone olmak ve çocuğunu örgüte müzahir olması nedeniyle kapatılan bir okula göndermekten ibaret eylemlerinin, sanığın konum ve kişisel özellikleri de nazara alındığında sempati ve iltisak boyutunu aşan, örgüt üyesi olduğunu ispat etmeye yeterli örgütsel faaliyetler kapsamında değerlendirilemez.”

Haberin Devamı

FETÖ’den talimat

“FETÖ’nün, örgüt mensuplarına bahse konu bu kararla ilgili bilgilendirme yaptığı” belirlendi. Terör örgütünün, içerideki mensuplarına dolaylı yollardan “Tutuklu kişinin davası açılmamışsa, avukatı varsa avukatı aracılığıyla, yoksa şahsen bizzat tutuklu bulunduğu cezaevi kanalı ile, ilgili Sulh Ceza Mahkemesi’nce tahliye talepli dilekçe gönderebileceği, tutuklunun davası açılmışsa, varsa avukatı aracılığıyla yoksa şahsen ilgili Ağır Ceza Mahkemesi’ne, tahliye talepli dilekçe gönderebileceği, aynı şeyin tutuklu eşi için de geçerli olduğu” yönünde bilgi verdiği ifade edildi.

‘Duyarlı olun’

Emniyet Genel Müdürlüğü, FETÖ’nün yeni taktiğine karşı alarma geçti. Yargıtay’ın verdiği kararın bu yöntemle suistimal edileceğinin altının çizildiği uyarı yazısında, 81 il emniyet müdürlüklerinin Terörle Mücadele Şubelerinin konuya ilişkin duyarlı olması istendi. Konuyla ilgili gelişmelerin detaylı olarak incelenmesi, tedbirlerin gözden geçirilmesi ve edinilen bilgilerin sıralı amirlerce iletilmesinin de istendiği yazıda, ayrıca personelin gizlilik kurallarına da riayet etmesi talep edildi.

Haberin Devamı

AİHM’den 5 bin başvuruya ret

FETÖ davalarından tutuklu 5 bin 360 kişinin de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduğu öğrenildi. Son 3 ay içinde yapılan bu başvuruların tamamını AİHM reddetti. Taleplere verilen cevabi yazıda, “Türkiye’de yargılama kanallarının tüketilmesinin ardından ancak başvuru yapılabileceği” hatırlatıldı.