Gündem En tehlikeli virüs: Regin

En tehlikeli virüs: Regin

25.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Batılı bir ülke tarafından yaratılan bilgisayar virüsünün 6 yıldan beri dünya çapında enerji, telekom, araştırma ve havacılık sektöründe casusluk yaptığı ortaya çıktı

En tehlikeli  virüs: Regin



ABD merkezli yazılım şirketi Symantec, tüm zamanların en tehlikeli bilgisayar virüsünü tespit etti. Bir devlet tarafından yaratıldığı düşünülen ‘Regin’ adlı virüs altı yıldır dünya çapında binlerce hedefi vurdu. Yaklaşık 10 ülkeyi etkilediği düşünülen virüsün arkasındaki devletin adı ise henüz bilinmiyor. Casus virüs bilgisayara girdiğinde ekran görüntüsünü alabiliyor. Şifreleri de çalabilen virüs silinen dosyaları yeniden yükleyebiliyor. Kişileri, şirketleri ve devlet kurumlarını hedef alan virüsün etkilediği ülkeler arasında Rusya, Suudi Arabistan, İrlanda, Meksika, Hindistan, Afganistan, İran, Belçika, ve Pakistan bulunuyor.

İstihbarat amaçlı
Araştırmacılar virüsün çok gelişmiş bir yazılıma sahip olmasının, virüsün arkasındakinin bir devlet olduğuna işaret ettiğini söylüyor. Geliştirilmesi aylar sürdüğü düşünülen virüsün izini kaybettirmek için yaratıcıların ellerinden geleni yaptıkları tahmin ediliyor. Virüs hakkında konuşan Symantec güvenlik stratejisi uzmanı Sian John, “Beceri ve uzmanlık seviyesi ile gelişim sürecine bakıldığında virüsün Batılı bir kuruluş tarafından yaratıldığı görülüyor” diyor.
Yazılım uzmanları virüsü, ABD ve İsrail tarafından İran’ın nükleer programını hedef alması için geliştirdiğine inanılan Struxnet’e benzetiyor. Ancak iki virüs arasında önemli bir fark bulunuyor. Struxnet bilgisayarlara zarar vermek için tasarlanırken Regin’in ise bilgi toplamak için tasarlandığı düşünülüyor.