En Bir oyun çıkardı, hayatı değişti

Bir oyun çıkardı, hayatı değişti

14.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir oyun çıkardı, hayatı değişti

Bir oyun çıkardı, hayatı değişti



Yıllarca yazılım satmaya uğraşan ve zarar eden Çinli bir yatırımcı. Ama bu yatırımcıyı diğerlerinden ayıran bir özellik var. O da dünya çapında bir on - line oyunun mucidi olması. İyi ve popüler yazılımlar satsa da paraya çevirme konusunda biraz zorlanmış. Dünyanın heryerinde olduğu gibi Çin'de de insanlar yazılımlar için para ödemek istememiş. Zhuhai merkezli Çin'li Kingsoft firmasını bu gidişattan kurtaran oyunun adı Sword (Kılıç) Online. Oyunda katılımcılar kendi karakterlerini kendileri belirliyor ve sanal düşmanlara karşı savaşıyorlar.
Sadece altı ayda Sword Online, 1.7 milyon üyeye ulaşarak, Kingsoft'un 20 milyon dolar gelir sağlamasına neden oldu.
Oyun için üye olanlar aylık 4.20 dolar, 25 saat için ise 1.2 dolar ödedi. Kingsoft'un Baş Teknoloji Direktörü Oliver Wang, "Biz bu alanda öncü olmak istiyoruz. Bırakın bizim yaptıklarımızı kopyalasınlar" diyor. Firma o kadar hızlı bir büyüme ivmesi yakalamış ki, internet server'ları talebi karşılamaya yetmemiş. Hala server alımı yapılıyor. İki ay içinde 30 versiyon çıkarmış. Kingsoft online oyun sektöründe faaliyet gösteren firmalardan sadece biri. Şu anda pazarın genelinde 70 firma faaliyet gösteriyor.

80 milyon kullanıcı
Bu arada Çin'in yeni Dijital Çağ'ın imparatoru olma yolunda ilerlediği belirtiliyor. 2006 tarihi de bu yeni imparatorluğun oluşacağı yıl olarak gösteriliyor. Ülke ekonomik gelişimi ile birlikte çok yakında dünyanın en çok internet kullanılan ülkesi haline gelecek. Geçen yıl 22 milyon kişi internet bağlantısı aldı. Toplam 80 milyon kişi internet kullanıcısı. Bu rakamlarla Çin, ABD'nin ardından ikinci büyük internet pazarı oldu. 2006'da, yani iki yıl sonra 153 milyon Çin'linin internet kullanıcısı olması ve ABD'nin tahtına oturması bekleniyor.
Norson Telecom Danışmanlık'ın Genel Müdürü Craig Watts, "İnternet burada deli gibi büyüyor" diyor. Son zamanlarda yapılan binalar ve açılan bilişim şirketleri de silikon vadisinin bir benzerinin Çin'de oluştuğunu gösteriyor. Hatta yahoo ve e - bay gibi dev yabancı internet şirketleri de Çinli firmalarla evlilikler yapıyor.



BUSINESS